Akın Bodur/İskenderun
6 Şubat depremleri sonrası Hatay'da yaşanan TOKİ konutları ve rezerv alan tartışmasının ardından yerinde dönüşüm projelerinde de sorun yaşanmaya başlandı. 'Benim param var biz yaparız sonra devletten alırız. Sizlere en kısa sürede evlerinizi teslim edeceğim' vaadinde bulunan firmaların, 'kredi ve hibe desteği' olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ödenek alamayan firmaların, inşaatları durdurma aşamasına getirdiği belirtiliyor.
İskenderun'un İsmet İnönü Mahallesinin Şahintepesi mevkiinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan 5 bloktaki 120 konuttan oluşan evlerinin yeniden yapılması için müteahhit firma Göztepeler İnşaat sahibi Hasan Göztepe ile anlaşan sakinler, inşaatın ilerlemediğini, iki blokta ruhsatın alınmadığını söyledi. Firma ile 02 Mayıs 2024 tarihinde anlaştıklarını ama firmanın 3 blok için ruhsat alırken, iki bloğun ruhsatını almadığını ve 30 Haziran'a kadar alınmazsa hibe ve krediden yararlanamayacağını belirten sakinler, ruhsatın alınmaması ve sürenin uzamaması halinde iki bloktaki 48 konutun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kredi ve hibe desteğinden yararlanma imkanının kalmayacağını ifade etti. Sakinler, 120 konuttan 75'inin yerinde dönüşüme katıldığını, 45 hak sahibinin katılmaması üzerine onların hak sahipliğini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın üstlendiğini belirtti.
11 ayda bir bloğun temeli atılmış
'Altı katlılar' olarak adlandırılan 120 konut sahibi adına ortak düzenlenen basın açıklamasında konuşan mülk sahiplerinden Kemal Ekinci, "8-9 aylık bir süreçte 5 blok 120 daireden oluşan sitenizin sadece 3 bloğun inşaat ruhsatı alınmış ve bloklardan sadece 1 tanesinin temeli ve bodrum katının perde betonu atılmıştır" dedi. Hak sahipleri ile mahalle muhtarı Engin Aktuğu'un da katıldığı toplantıda basın açıklamasında konuşan Ekinci, "02 Mayıs 2024 yılında site sakinlerinin çoğunluğu kararı ile fiyat veren Göztepeler İnşaat (Hasan Göztepe) ile sözleşme imzalandı. 'Sizlere en kısa sürede evlerinizi, yuvalarınızı teslim edeceğim, örnek bir site yapacağım' vaadleri ile başlayan bu süreçte müteahhit, 2-3 ayda alınacak inşaat ruhsatını işe başlarken 'Benim param var biz yaparız sonra devletten alırız' diye başladı ama işe başlamak için gereken yeterli parası olmadığı için para toplayıp sermaye yapmak için bile ve isteye süreyi çeşitli bahaneler ile uzattı" dedi.
Bakanlıktan yardım istediler
Ekinci şöyle konuştu: "8-9 aylık bir süreçte 5 blok 120 daireden oluşan sitenizin sadece 3 bloğun inşaat ruhsatı alınmış ve bloklardan sadece 1 tanesinin gördüğünüz gibi temeli ve bodrum katının perde betonu atılmıştır. Daha inşaat ruhsatı alınmayan 2 blok bulunmakta ve Haziran ayında inşaat ruhsatı alınmadığı takdirde hak sahibi olarak yerinde dönüşümden hibe ve kredi olarak faydalanılamayacak hak sahibi evini kendisi yaptırmak zorunda kalacaktır. Bunca insan mağdur olacaktır. Müteahhite 'neden bu inşaat bu kadar bekledi?' diye sorulduğunda 'bendeki para bitti, devletten hak ediş bekliyorum' diyor. En başta 'benim param var, ben yaparım sonra devletten alırım' diyen müteahhit bizleri mağdur etmekte. İnşaatı uzatan, yapamayan müteahhitlerin yarıda bırakan inşaatları biz yapacağız güvencesi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum'dan yardım istiyoruz. Bizleri mağdur eden güven vermeyen bu müteahhittin ruhsatını almasını ve devlet güvencesinin devreye girmesini istiyoruz. 'Devlet Baba'nın sesimizi duymasını istiyoruz. Buradan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğüne dilekçemizi sunacağız. Bizlerin mağduriyetinin giderilmesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza ve tüm kamuoyuna duyuruyoruz."
120 daireden müteahhite her ay 10 bin lira
Bir sakin de basın toplantısında yaptığı açıklamada, sözleşmede 'şantiye kurulması sonrası hak sahipleri her ay 10 bin lira ödeme yapar' maddesi üzerine, sözleşmenin imzalanmasında 50 bin lira, Haziran 2024'ten beri de her ay 10 bin liranın ödeme yaptığını söyledi. Yerinde dönüşü projesine gireceklere sözleşmelerin iyi okunmasını öneren aynı kişi, "Hak sahipleri olarak ödeme yapıyoruz ama ortada yapılan bir inşaat yok. Bu nedenle birçok hak sahibi de artık ödeme yapmamaya başladı" dedi.