Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 12 Eylül’de açılacak okullar nedeniyle velilerin, çocuklarının alması gereken zorunlu okul ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini belirtti.
İskenderun/SES
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil'in, “Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımız zaman ürün bazında yüzde 80'lere varan bir zam oranı tespit edebiliriz. Ama bazı ürünler bu zam yüzde 100’ün üzerine çıktı" açıklamasını yaptığını anımsatan milletvekili Oruç, önergesinde, şunlara yer verdi: "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yılda bir defa verilen kırtasiye yardımı ve başvuru şartlarını bu yıl çok sayıda veli araştırmakta, ancak yalnızca SGK kaydı olmayan ve hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1/3’ü altında olanların yardım başvurusu yapabildiğini öğrenmektedir. Enflasyon ve hayat pahalılığı hızla artarken, yaklaşık 18 milyon öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren kırtasiye masraflarının düşürülmesi için çalışma yapılmalıdır. Oldukça yüksek olan okul kıyafetleri maliyet kaleminin düşürülmesi gerekmektedir. Öğrenciler için kırtasiye ürünleri, internet ve bilgisayarlar başta olmak üzere tüm okul araç ve gereçlerinde KDV’nin kaldırılması sağlanmalıdır."
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Kırtasiye ürünlerinde KDV’nin kaldırılması için çalışmalarınız var mıdır? Kırtasiye yardımını geçtiğimiz yıl kaç kişi alabilmiştir? Velilerin bütçesini zorlayan okul kıyafetlerinin belli bazı mağazalardan alınmasının zorunlu tutulmasının gerekçesi nedir? Bu uygulama sonlandırılacak mıdır? Okul kıyafetleri hangi aralıklarla ve neden değiştirilmektedir? Okul ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ailelerin çocuklarına ayrıca ek maddi destek sağlanacak mıdır?"
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01