Ve trafik felç!

İskenderun´da ‘battı-çıktı´ sendromu

GÜNCEL 18.09.2018 13:55:00 0
Ve trafik felç!

Sadet Berkyürek/İskenderun

İskenderun´da köprü-eski üst geçit-Tayfur Sökmen Bulvarı arasında Battı Çıktı projesinin uygulandığı güzergahta tıkanan trafik ulaşımı felç etti.
Eski üst geçitte yapılan kavşak, Ulucami Caddesi´nin hastane yönünden, Pac´dan ve Adana yönünden gelen araç yoğunluğunu kaldıramayınca araçlar, bir kilometrelik mesafesi yaklaşık bir saatte alamadı. Tıkanıklığın diğer bir gerekçesini ise sahilden sanayiye Osman Gazi Caddesi´ndeki çalışma oluşturdu. Sahilden sanayiye geçiş için de eski üst geçit kavşağına yönlendirme yapıldı. Ana güzergah üzerindeki tıkanıklık, diğer cadde ve tali yollarda da sıkıntıya neden olurken Hatay Büyükşehir Belediyesi, İskenderun Belediyesi ve İlçe Trafik´ten müdahale edilmeyip akışın kendi haline bırakılması, zaman zaman sürücülerin korna ile protestosuna neden oldu, proje bağlantılı güzergahta yürütülen çalışma ile ilgili Büyükşehir Belediyesi´nin İlçe Trafik, Şoförler ve Otomobilciler Odası ile eşgüdümlü çalışmaması eleştirildi.
Trafikte yaşanan sıkışıklığın ‘kentin sahipsizliğini´ bir kez daha gözler önüne serdiği ifade eden bir araç sürücüsü, eline aldığı çubukla görevli sayan kişilerin sürücülere müdahale ederek akışı sağlamaya çalıştığı gözlemini paylaştı. Aynı sürücü, “Saat 12.21´de köprü kavşağına vardım. Eski üst geçit kavşağından kent içine doğru, Ulucami Caddesi´ne ulaştığımda ise saat 13.02 idi. Güzergah boyunca ne bir uyarı levhası ne de bir görevli vardı. Ulucami Caddesi´ne indikten sonra tek görevli Eski Bit Pazarı parkındaki Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube görevlisi idi. Kent tam bir sahipsizlik örneği yaşıyordu.”

1118 şoföre ‘güzergah´ uyarısı
Projenin destekçilerinden İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, bir süredir eşgüdümsüzlüğün karmaşayı arttırdığı trafikle ilgili eleştirilerini alan çalışmasının yanı sıra sosyal medya paylaşımlarıyla da sürdürdü. Akın, 12 Eylül´deki paylaşımında, “Büyükşehir trafik zabıta ekipleri ile battı-çıktı çalışmalarında sona doğru yaklaştıkça yaşanan trafik karmaşası üzerine görüştük. anladığım tek şey herkes kendi bildiğini yapıyor” dedi.

Telefon mesajıyla yönlendirme
Öte yandan Hatay Büyükşehir belediyesi-İlçe Trafik arasında bağlantı kurulmayarak ulaşım sorunu çıkılmaz duruma gelen kentte, taşıma kooperatifleri ve sürücüler yeni güzergah konusunda ancak öğlen saatlerinde Oda tarafından cep telefon mesajıyla uyarılabildi. Oda Başkanı Erol Akın adına gönderilen iletide, Arsuz tarafından gelen araçların Pac Meydanı´ndan AVM önündeki eski toplanma alanında bekleme yapmaları istendi. 12 Eylül tarihinden itibaren ağırlaşan trafikle ilgili çalışma yürüten Oda, üyelerini yönlendirilen güzergahlara göre hareket etme konusunda bilgilendirdi.

Erol Akın: Koordinasyon yok!

“Benden başka da bu işle uğraşan yok tahmin ediyorum. Bir çok sivil toplum örgütü var. Ama benim esnafım bu işin içinde, ne kadar uğraştığımı biliyorsunuz. Ben müteahhit değilim, mühendis değilim, AYKOME´nin de UKOME´nin de yetkilisi değilim, trafik memuru da değilim, Büyükşehir zabıta amiri değilim. Geçen haftadan, okullar açılmadan önce ne yapılacaksa yapılmasını istedim” diyen Oda Başkanı Erol akın, çalışmayı yürüten HBB´nin çalışma programıyla ilgili koordineli çalışmamasının sıkıntıyı arttırdığını belirtti.
Akin, şunları ifade etti: “Kimsenin birbirinden haberi yok. Asfalt dökülecek, yol kapatılıyor. Ne bize ne ilçe trafiğe bilgi verilmiyor. Bilgi verildiği anda kapanacak kavşakları, yeni güzergahı şoför esnafımıza cep mesajıyla hemen iletiyoruz. 2 saatte trafiği felç ettiler. sabah trafiğinde asfaltlama olmaz. Okullar açılacağından Pazartesi günü kavşakların açık olması gerekirdi. AYKOME´den kimse yok, Ulaşım Koordinasyon merkezi4nden de kimse yok. 3 zabıta memuru ile yön vermeye çalışıyorlar. Tıkanma şikayeti üzerine devreye girdik, Arsuz tarafından gelecek araçların yine AVM yanındaki garajda beklemelerini istedik. Hem yolcu hem şoför esnafı mağdur oldu. 2 günlük çalışma kaldığı söyleniyor. Ancak sabır da kalmadı. Koordine yok. Pazartesi gününe kadar bu çalışmaların bitmiş olması gerekiyordu.”
300 bin nüfuslu kentte sadece 8 trafik zabıta görevlisinin yetirsizliğine de işaret eden Akın, “8 trafik zabıta memuru bu kente yetmiyor. Muhatap badece bu 8 memur. İlçe trafikle görüştüğümde de trafik kitlendikten sonra paylaşım yapıldığından şikayet ediliyor. Çalışma programına göre kapatılacak, akış verilecek güzergahlar, alternatif yollar önceden bildirilmeli. İş işten geçtikten sonra haberdar oluyoruz. Ondan sonra esnafımızı uyarıyoruz,bilgilendiriyoruz ama ne anlamı kalıyor ki, olmuyor. İnşallah yarın (bugün) sorun çözülmüş olur” diye konuştu.


Erzin OSB'de 'yol ve altyapı temeli' atıldı

43 yabancı 'kaçak kişi' sınır dışı

Polisten üç mahallede 'asayiş toplantısı'

Zeytinyağı fabrikalarına denetim sürüyor

Medeniyetler korosundan konser hazırlığı

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01