Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitimin 22 Ocak´a kadar devam edeceğini ve ilkokullarda sınavların yapılmayıp, ortaokul veliselerde ise tek sınav üzerinden dönem notunun belirleneceği duyuruldu.
İskenderun/SES
MEB´den yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim süreci, okullardaki sınavlar ve yarıyıl tatili takvimiyle ilgili MEB tarafından bazı düzenlemeler yapıldı. Bakanlık açıklamasında şunlara yer verildi: 'İlkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları, ders etkinliklerine katılım puanı ile belirlenecektir. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait bir (1) yazılı/uygulama puanları ve performans notları üzerinden ölçme değerlendirme yapılacaktır. Sınav notu bulunmayan şubelerin sınavları, okul ortamında ve sosyal mesafe/hijyen tedbirlerine uygun olarak seyreltilmiş gruplar hâlinde gerçekleştirilecektir. İller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla sadece ortaöğretim öğrencileri, kendi isteklerine bağlı olarak, 28 Aralık 2020 Pazartesi gününe kadar velilerinin okul yönetimine başvurması halinde, öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türünde olması kaydıyla o tarih itibariyle bulundukları illerde sınavlara katılabileceklerdir. İlkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim, 2020-2021 eğitim öğretim yılının ilk döneminin tamamlanacağı 22 Ocak 2021 Cuma gününe kadar devam edecek. 22 Ocak 2021 tarihinden itibaren karne dağıtımları eğitim kurumu yönetimlerince, farklı gün ve zaman dilimlerine yayılarak yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacaktır. 25 Ocak 2021 Pazartesi günü başlayacak yarıyıl tatil süresine ikinci dönemdeki bir haftalık ara tatil süresi de eklenmiştir. 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacaktır.
Sendika: Sınavlar iptal edilmemeli
Eğitim Sen Hatay Şube Yürütme Kurulu ise sınavların iptal edilmemesi gerektiğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı 18 Aralık 2020 tarihli yaptığı açıklama ile uzaktan eğitimin 22 Ocak 2020 tarihine kadar uzatıldığını açıkladığı belirtilen sendikadan yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Açıklamada ilkokullarda sınav yapılmayacağı ancak ortaokul ve liselerde öğrencilerin dönem notunun 1 sınav sonucuna göre verileceği ifade edildi. Ayrıca, açıklamada ikinci dönem ara tatilinin yarı yıl tatili ile birleştirildiği ve bundan dolayı da 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminin de 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacağı belirtildi. Okudukları okul ile ikametgah adresi farklı olan öğrencileri ise ikamet adreslerinin bulunduğu yerleşim yerinde, okul türü aynı olmak kaydıyla, bulunan bir okulda sınava girme hakkı verildi. MEB, covid-19 pandemi sürecinde eğitimde eşitsizliklerin arttığını kabul etmelidir. Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime yeterince erişemediği bir ortamda “150 bin tablet dağıttık. Ocak ayına kadar da 300 bin/500 bin tablet dağıtacağız.” açıklamalarıyla eğitimde yaşanan kaosun üstü örtülemez. Sadece tablet dağıtımı yapılarak sorunların çözülemeyeceği açıktır. Uzaktan eğitimin 22 Ocak 2021 tarihine kadar devam etmesi salgının geldiği aşama dikkate alındığında doğru olmakla birlikte alınan önlemlerin yetersizliği salgınla mücadelede yeterli değildir. Bilim insanlarının önerileri dikkate alınmalı ve acilen tam bir kapanmaya gidilmelidir. Pandemi nedeniyle her gün yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir dönemde ortaokul ve lise öğrencilerinin yüz yüze yapılacak olan sınavlar için okullara çağrılması yeni sağlık sorunları yaratacaktır. Salgın koşullarında sınavların tamamı iptal edilmeli, öğrencilerin başarıları notla değerlendirilmemelidir. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler başta olmak üzere, salgın koşullarında sınav yapma ısrarı dezavantajlı gruplar açısından çeşitli eşitsizlikler ve mağduriyetler yaratacaktır. Önceliğimiz salgın koşullarında sınav yapmak değil öğrencilerin salgınla baş etmesine katkı sunmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek ve geleceğe dair umutlarının sönmesini engellemek olmalıdır. Öğrencilerin kendi okullarında değil de ikamet ettikleri yerleşim yerlerinde bulunan bir okulda sınava girmeleri çeşitli sorunlar yaratacaktır. Okullar arasındaki farklar ve zümrelerin öğretim programları üzerinde kullandıkları inisiyatif dikkate alındığında, bu kararın çeşitli mağduriyetler oluşturacağı açıktır. Bu nedenle bu dönemde sınav yapma ısrarından vazgeçmek gerekecektir.'
9629,75%0,84
34,57% 0,08
36,20% 0,56
2965,86% -1,31
5031,94% 0,00