Türk Sağlık Sen´den sınav ilanı eleştirisi
İskenderun/SES
Türk Sağlık Sen Hatay İl Başkanı Hayrettin Şahin, Sağlık Bakanlığı tarafından açılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı ile ilgili yaptığı değerlendirmede sınavın beklentileri karşılamadığını belirterek, sınavın kapsamının genişletilmesini ve mülakatın kaldırılmasını önerdi.
Sonucu ‘hayal kırıklığı´ olarak nitelendiren Şahin, “5 yıldır sürüncemede bırakılan bu sınavın beklenildiği süreye değmeyecek bir mahiyette olduğunu görmek üzüntü vericidir, Hayal kırıklığıdır. Şef, VHKİ, Memur ve Şoför kadrolarında toplamda sadece 2000 kadro ilan edilmiştir. Bu sayı sadece hizmetli olarak görev yapan arkadaşlarımızın beklentisini bile karşılamaktan çok uzaktır” dedi.
İlanın ‘yapmış olmak için sınav´ yapmaktan daha öte bir anlam taşımadığını, daha önceki sınavlarda yer alan şube müdürlüğü kadrosundan ise bir tane bile ilan edilmediğine dikkat çeken Şahin´e göre çalışanların görevde yükselme konusunda ümitlerini yok eden bir durumun da varlığına işaret etti. Haziran ayı sonu itibari ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan orta düzey sözleşmeli yönetici kadrolarının (hastane müdür, müdür yardımıcısı gibi) tamamına atama yapılacağını hatırlatan Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ehliyet ve liyakat konusuna sürekli vurgu yapılırken ve bunun kamuda ölçülebileceği yazılı bir sınava bu kadrolardan bir tane bile dahil etmemek ile bu konuda samimi olunmadığı bir kez daha görülmüştür. Bileğinin hakkı ve bilgisiyle hak edenlere makam vermek yerine başka dikkate alınacak her kıstası açık bir şeklide hak yemek, adaleti yerle bir etmektir. Unvan değişikliği sınavında da üniversiteden mezun olabilecek çalışanlarında mağdur edilmeden sınava dahil edilmesi gereklidir. Ayrıca sınav konularının sınırları çizilerek çalışanlara kolaylık sağlanmalıdır.”
Sınav ilanının yeniden değerlendirmeye tabi tutularak eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, “Sınavın usulü ile ilgili olarak mülakatın konulması ise bir başka sorunlu alandır. Mülakatın adam kayırma ve torpilin diğer adı olduğu konusunda bir tereddüt yokken bunda ısrar etmekten vazgeçilmeli, mülakat kaldırılmalıdır. Çalışanların hakkını yenmeyeceğinden emin olarak bir sınav süreci geçirmelerinin tek şartı da budur. Yasal bir zorunluluk var deniliyorsa da bazı kamu kurumlarının özellikle üniversitelerin yaptığı gibi mülakata giren tüm adaylara tam puan verilerek mülakat etkisizleştirilmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak çalışanlar adına Bakanlıktan beklentimiz, Hak ve adalet için isteğimiz budur. Umarız ki Bakanlık bu yanlışından dönme ferasetini gösterir” ifadesini belirtti.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01