Palmiye böceğine araştırma istendi

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, topraklı bitki girişine izin verilmesi sonucunda ithal edilen palmiye ağaçlarıyla Türkiye´ye girerek güneyden başlayıp batı bölgelerinde hızla yayılış gösterme eğiliminde olan ve bir çok bitki ile ağaca

SİYASET 31.08.2019 10:00:01 0
Palmiye böceğine araştırma istendi

İskenderun/SES

 Milletvekili Şahin, önergesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı´nı görevini yapmaya davet etti. Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği önergede, Türkiye´nin özellikle Akdeniz illerinde ağaçların ölümüne neden olan kırmızı palmiye böceğinin verdiği hasarın araştırılması, zararlı ile etkin ve toplu bir mücadele yönteminin geliştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırmasını da istedi.
Şahin, Mısır, İsrail, Ürdün, İspanya, Yunanistan, İtalya, Fas, Cezayir, Bangladeş, Bahreyn, Kamboçya, Çin, Hindistan, Endonezya, Irak, İran, Malezya, Mynmar, Umman, Pakistan, Filipinler, Katar, Suudi Arabistan, Taylan, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Avustralya, Papua Yeni Gine, Soloman Adaları, İspanya, İtalya, Fransa ile Amerika´da yaygın olarak görülen ve Türkiye´de topraklı bitki girişine izin verilmesi sonucunda ithal edilen palmiye ağaçlarıyla ilk kez 2005 yılında Mersin´de hurma ağaçlarında tespit edildiğini belirttiği kırmızı palmiye böceği zararlısının Hatay, Adana, Muğla, İzmir ve İstanbul gibi illerdeki ağaçlara ciddi zararlar verdiğinin tespit edildiğini kaydetti.

Pakdemirli´ye hangi soruları yöneltti?
Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Kırmızı Palmiye zararlısı ülkemizde hangi il ve ilçelerde görülmektedir? Hatay il ve ilçelerinde 2012-2019 yılları arasında kırmızı palmiye zararlısının verdiği zarar ne kadar olmuştur? Kaç tane ağaç bu zararlı nedeniyle kaybedilmiştir? Kaybedilen ağaçların imhası nasıl sağlanmıştır? Bu konuda Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü hangi çalışmaları yapmıştır? Kaybedilen ağaçların yerine yenileri dikilmiş midir? Zararlının verdiği hasarın giderilmesi için yapılması düşünülen çalışmalar nelerdir? Hatay ilinde zararlı ile etkin, kapsamlı, yeterli ve toplu mücadele yapılacak mıdır? Kırmızı Palmiye zararlısının verdiği zarar ve ağaç ölümleri iller bazında nedir? Zararlının görüldüğü iller ve komşu iller kapsamında etkin ve toplu mücadele yürütülmesi yönünde çalışmalarınız nelerdir? Zararlının görüldüğü iller ve komşu illerde zararlı hakkında İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yapılan çalışmalar nelerdir? Bu konuda Bakanlığınız tarafından uygulanan herhangi bir karar ya da bildirim olmuş mudur? Eğer olmamışsa her ilin Tarım ve Orman Bakanlığı kendi mücadele yöntemlerini kendileri mi geliştirmek zorunda kalmaktadır? Yoksa zararlının görüldüğü illerde bölge halkı ve ağaçlar kendi kaderine mi terk edilmiştir? Kırmızı Palmiye Zararlısı ile etkin mücadele için hangi çalışmalar yürütülmektedir? Zararlının verdiği zararlar nedeniyle kaybedilen ağaçlar nasıl imha edilmektedir? Zararlının ölen ağaçlardan tekrar yayılmaması için neler yapılmaktadır? Bu konuda herhangi bir denetim yapılmakta mıdır? İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri imha konusunda irtibatlı mıdır? Zararlının verdiği hasarın en aza indirilmesi konusunda yapılan çalışmalar ne aşamadadır?

Bir böcek 300 yumurta bırakabiliyor
Milletvekili Şahin, önergesinde şu değerlendirmeye yer verdi: 'Bu böceğin dişileri hayatları boyunca 200-300 adet yumurta bırakıyor. Yumurtaları 2-5 gün arasında açılan kırmızı palmiye böceği konukçu olarak genellikle palmiye cinsi bitkiler ve hurma ağaçlarını seçiyor. Böceğin ülkemize giriş yaptığı bu bitki ve ağaçlar Türkiye´ye ilk kez 2005 yılında ithal edildi. AKP hükümetinin topraklı bitki girişine izin verilmesi sonucunda ithal edilen palmiye ağaçlarıyla başımıza bela olan bu böcek öldürücü zararı kurtçuklarla yapmakta. Yumurtadan kurtçuklar vasıtasıyla başta yara yerleri olmak üzere değişik yerlerden ağaç gövdesine girmekte, yumuşak lifli dokuda tüneller açarak beslenmekte, tünellerin sayısı arttıkça ağacın zayıflamasına ve çürüyerek ölümüne neden olmakta. Özellikle böceğin erginlerinin uzun uçuşlar yapma yeteneğinde olması, bir uçuşta 900 km uzaklığa ulaşabilmesine olanak sağlıyor. Bu durum böceğin yayılma hızının ne kadar tehlikeli boyutlara ulaşılabileceğini ortaya koymaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu vahim durumu sadece izlemekte, hiçbir önlem almamakta. Böcek ile mücadele için 2012 yılında ‘Palmiye Kırmızı Böceği ile Mücadele Hakkında Yönetmelik´ çıkarıldı, ancak yönetmeliğe rağmen etkin, kapsamlı ve yeterli bir mücadele yapılamadığı gibi, zararlının verdiği etkilerin azaltılması ya da bertaraf edilmesi için bir gayret de gösterilmedi. Zararlı ile etkin bir mücadele için zararlının görüldüğü iller ve komşu iller kapsamında Bakanlık tarafından toplu bir mücadelenin yürütülmemesi, Akdeniz Bölgesi´nin coğrafi özelliğini ve güzelliğini yansıtan palmiye ve hurma ağaçlarının yok olmasına neden olmaktadır. Zararlının yok edilmesi adına yapılan çalışmalar konusunda böcek nedeniyle kaybedilen ağaçların bertaraf edilmesi konusunda da ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Tarım Bakanı yerli üretimi bitirecek politikaları bırakıp, topraklı bitki girişine izin vermek suretiyle denetimsiz olarak ithali gerçekleşen ağaçlarla gelen bu kırmızı palmiye böceği illetinden ülkeyi kurtarsın. Bakanlık makamı kendi çiftçisini bitirmek değil, tarım alanı ve canlıları korumaktır.'


Erzin AKP'de başkan Musa Kürtül

Güzelmansur: Mücbir sebep, en az iki yıl uzatılmalı

TBMM’de ‘Hatay’a sahip çıkın’ çağrısı

Çalışkan, depremzedelere vergi affı istedi

İskenderun'da trafikten incelemesi

HBB'den 2 milyonluk lokum ihalesi

AKP Kırıkhan'da başkan değişti, Hassa'da değişmedi

Hak sahipliği için 2 günlük ek süre

"Kira yardımı, tapuyu verene" mi?

İskenderun'da 'silahlı tehdit' operasyonu

Akçalı'da ilkokula kütüphane

Nardüzü Ortaokulu'na kütüphane

Depremde ölenlerin anısına fidan

Süheyla Sultan gemisi barınaktan ayrıldı

İskenderunlu kadınlar yendi

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,53% 0,00
  • EURO

    36,23% 0,66
  • GRAM ALTIN

    2964,23% -1,36
  • Ç. ALTIN

    5031,94% 0,00