Çarşama günleri söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları biyografik müzik dinletisini sürdürüyor.
Akın Bodur/İskenderun
Etkinliğin belirli bir sanatçı konsepti olmadığını anlatan Şereflişan, 'O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' değerlendirmesini yaptı. Münir Fikret Kızılok´la başlayan ve Cem Karaca, Barış Manço, Zülfi Livaneli, Kayahan, Yeni Türkü Grubu ile devam eden müzik dinletisi, MFÖ ile sürdü. 1971´de kurulan MFÖ, eserleriyle tanıtıldı; parçaları gitar ve çıngırak eşliğinde seslendirildi. İSTE öğretim görevlisi Menderes Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, iki haftada bir pazartesi akşamı yapılıyor.
Mazhar, Fuat, Özkan tarafından kurulan ve MFÖ olarak bilinen grubun, 1971 yılında kurulduğunu anlatan Şereflişan, grubun, pop-rock ve pop türündeki parçalarıyla kendine özel bir hayran kitlesi oluşturduğunu belirtti. İlk albümü 1984 yılında çıkaran MFÖ grubun üyeleri Mazhar Alanson, Özkan Uğur ve Fuat Güner´den oluşuyor. İlk albümü ´Diday Diday´ olan MFÖ´nün diğer albümü 1988 yılında ´Sufi ´ adıyla çıktı.
Fuat Güner ve Mazhar Alanson´un gruba yönelik tanışma faaliyetleri 1965 yılında gerçekleşmiştir. The Beatles´ın plağını keşfeden Mazhar Alanson´un Fuat Güner´le birlikte ´Kaygısızlar´ adlı bir grup kuran ikiliye, zaman içerisinde Özkan Uğur´la devam etti. 1980´li yıllarda ´Ele güne karşı´ albümünü çıkaran MFÖ, bu albümde Onno Tunç, Asım Ekren, Erkan Oğur, Garo Mafyan gibi isimlerle çalıştı. MFÖ, Barış Manço ve Fikret Kızılok, Kurtulan Ekspres, Ersin ve Dadaşlar´ın da arasında bulunduğu sanatçıl ve gruplarla da birlikte çalıştı. 'Ah bu ben; Ali Desidero; Bazı bazı; Bodrum; Bulamadım senin gibisini; Ele güne karşı; Diday diday day; Mazeretim var asabiyim ben; Mecburen; Buselim makamına; Peki peki anladık' , MFÖ´nün en çok bilenen şarkıları arasında.
MFÖ, Türkiye´nin ilk klibini gerçekleştiren grup
MFÖ Grubunun ´'Bu sabah yağmur var; Sen ve ben; Uç oğlum; Tam ortasındayız; Günlerin içinden; Bodrum Bodrum; Psikopat; Geldiler; Yalnızlık ömür boyu; kendi kendine; Ah bu ben; Yandım yandım; Sarı laleler; Bulamadım senin gibisini; Ele güne karşı; Meburiyetten ve Mazeretim var; Biz kimseye kin tutmayız' adlı eserlerini gitarıyla seslendiren Şereflişan´a, avukat Hatice Tavşan da ´Çıngırak´la eşlik etti. Şerelişan, müzik dinletisinde, MFÖ´nün, Türkiye´nin en önemli grupları arasında yer alıp, Türk pop ve rock müziği olarak bilindiğini ifade etti. Müzik dünyamıza çoğunluğu kendilerine ait söz ve bestelerden oluşan eser ve albümlerini seslendiren MFÖ, çok az şairin şiirlerini eserlerini kullandı. MFÖ´nün, yurtiçi ve yurtdışı konserleri ve aldıkları ödüller ve getirdikleri yeniliklerle pop müzik tarihinin simgesi olduğunu anlatan Şereflişan, 1966 yılında Mazhar Alanson ve Fuat Güner´in tanışmaları ile başlayan beraberliğin, 1971 yılında ikilinin çıkardıkları ´Türküz türkü çağırırız´ albümüyle devam ettirildiğini, aynı yıl Özkan Uğur´un da katılması ile ´MFÖ´nün 36 yılı aşan birlikteliklerinin ilk temelinin atıldığını söyledi. MFÖ, 1970‘lerin ortalarında ´İpucu 5´ lisi olarak çıkardıkları ´Heyecanlıyım çok heyecanlıyım´ adlı ile Türkiye´de yapılmış ilk klip çalışmasını gerçekleştirdi.
1980´li yıllarda bir anlamda yeniden doğan MFÖ, en önemli çıkışını 1984 yılında ´Ele güne karşı´ eseriyle yaptığını anlatan Şereflişan, albüme adını veren bu şarkının, aynı yıl yılın şarkısı seçildiğini söyledi. MFÖ, 1985´de ´Peki peki anladık´, 1986´da ´Vak the rock´, 1987´de ´No problem´, 1989´da ´Best of MFÖ´, 1990´da ´Geldiler´, 1992´de ´Agannaga´ ve ´Dönmem yolundan´, 1995´dea rock sound ağırlıklı ´M.V.A.B´, 2003´de iki şarkılık maksi single ´MFÖ´ ve tamamıyla yeni parçalardan oluşan ´MFÖ Collection´, 2006´da ´Agu´, 2011´de ´Ve MFÖ´yü çıkardı. Bir dönem ´rüşvet´ gibi konularla politik şarkılara ağırlık veren MFÖ, sokak hayvanlarının korunması, eğitim gibi sosyal etkinliklerle de dikkat çekti, albümleri İngilizce´ye de çevrildi. demir maske, ağızlara takılan bant gibi kostümler kullanan MFÖ, şarkılarından çok kostümlerinin haber olarak yansıması üzerine kostümlerle sahneye çıkmama kararı aldı.
Türkiye´yi Eurovizyon´da temsil ettiler
1985 ve 1988 yıllarında ülkemizi Eurovision şarkı yarışmasında temsil eden MFÖ Grubun üyeleri solo albüm çalışmaları dışında film, tiyaro, reklam ve TV dizileri çalışmaları yaptı, şarkılarının reklamlarda kullanılması tartışma konusu da oldu; Nükret Duru´nun müzikalinde de oynadı. Grubun üyeleri ayrı ayrı solo çalışmalar yapmış olsa da, grubun beraberliğini bozmadığını anlatan Şereflişan, MFÖ´nin 12 akustik şarkıdan oluşan albümü ´Kendi kendine´yi de Mayıs 2017 tarihinde çıkardığını ifade etti.
12 albüm çıkardılar
'Ele güne karşı yapayalnız; Vak the rock; Agu; Geldiler; Peki peki anladık; Kendi kendine; Agannaga rüşvet; No problem; Dönmem yolumdan; M.V.A.B.; The best of MFÖ; Collection' adlı albümlerini çıkaran MFÖ, ülkemizi Eurovizyonda temsil etmenin yanı sra ´En iyi grup, en iyi beste´ gibi birçok ölüd de aldı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01