Prof. Ataseven, belediye hizmetlerinin bu dönemde daha çok önem kazandığını belirtti
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Soydal Ataseven, Covid-19´a yönelik önlemler kapsamında evsel atıkların ağzı kapalı tor.alarya yapılmasını önerdi, belediyelerden konteynırların sıklıkla ilaçlanmasını istedi.
Kökenine ilişkin soru işaretleri olsa da yapısından dolayı virüsün nemli ve karanlık ortamlarda canlı kalma süresinin uzadığını kaydeden Prof. Dr. Veysel Soydal Ataseven, virüsün temizlenmesinde güneş ışınlarının etkili olduğunu, bu nedenle kıyafetleri güneş ışığında havalandırılmasını önerdi.
Rüzgarla uzaklara taşınabilir
Katıldığı radyo programında Prof. Ataseven, şu önerilerde bulundu:
“Temizlik tabii ki çok önemlidir. İnsanlar evde mendilini, peçetesini, maskesini eldivenini çöpe atıyor. Çöp poşetlerin ağzı mutlaka sıkıca kapatılmalıdır. Aksi halde virüs bulaşmış peçeteden dahi ortama saçılarak bulaşabilir. Benim üzerinde en çok durmak istediğim konu; Belediye hizmetleriyle ilgili, sokaktaki kedi ve köpekler çöp poşetlerini parçalıyor. Belediyeler bu konuda önlem alıp çöpleri gün içinde de sık şekilde toplamalı ve çöp konteynerlarını sürekli dezenfekte etmelidir. Bölgemizde rüzgârların çok sert estiği aylardayız. Rüzgarla virüs uzaklara taşınabilir.
“Daha dikkatli olalım”
Ataseven, “Yine bu süreçte sağlığımıza dikkat etmemiz önemli. Sigara, nargile gibi alışkanlıklar kenara bırakılması lazım. Bu alışkanlıklar bu tip hastalıklara yakalanmamızı kolaylaştırır, yatkınlık sağlar. Tedavi sürecimizi zorlaştırır. Tabi sağlımıza her zaman dikkat etmemiz lazım bunlar hiçbir zaman kullanılmamalı ama bu süreçte biraz daha dikkatli olmamız lazım. Sosyal mesafeyi koruyalım, stresten uzak duralım, panik yapmayalım, zorunlu olmadıkça evden çıkmayarak izole olalım, marketlerde kasadaki personelin yanlış eldiven kullanımı virüsle temas etmemizi sağlayabilir. Önlemlere azami riayet ederek hastalığımızın vebalini başka insanlara ödetmeyelim' diye konuştu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01