Antakya´da düzenlenen ´İki devlet, tek millet´ adlı konferansta konuşan Azerbaycan Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Ganire Paşayeva, emperyalist güçlerin Türk ve islam devletlerine hiçbir zaman adaletli davranmadığını söyledi.
Paşayeva, 'Hep standartları çifte idi. Bbugün kartları biraz daha açık oynuyorlar. Bu açık kartların oynandığı bir dönemde neler yapmalıyız, bunu düşünmeliyiz. Çifte standartları görmemek, biraz körlük olur, politik körlük. Azerbaycan uluslararası örgütlerin üyesiyiz. Birleşmiş Milletlerin, Avrupa Konseyi´nin. Avrupa kurumlarının da üyesiyiz. Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi modern dünyanın gözleri önünde Ermenistan tarafından işgal edildi. Ermenistan bu işgali yaparken bazı güçlerde destek veriyordu. Rusya silah verirdi, Avrupa´nın bazı yerlerinde de açık olmasa da konferanslar, diasporalar vasıtasıyla desteklerlerdi' değerlendirmesini yaptı. Avrupa ülkelerinin terör örgütlerine açık destek verdiğini savunan Azarbeycan milletvekili Paşayeva, şöyle konuştu: 'Avrupa Konseyi çeşitli kurumlara yaptırımlar uygulatır. Ama temel stokunda şu yer alır, ´Bir üye ülke, diğer üye ülkenin toprağını işgal edemez.´ Ancak Avrupa Konseyi´nin üyesi Ermenistan, toprak işgal ediyor. İnsan haklarını savunmak için kurulan örgütten, bir milyon evine dönemeyen göçmenlerin hukukuna gelince ses yok. Türkiye´ye için de, terörle mücadele edelim diyorlar, tamam. Biz nerde olursa olsun terörü lanetliyoruz. Terör bir insanlık düşmanıdır. Ama terör bize yapılınca maalesef ki ses yok. O terör örgütleriyle mücadele eden Türkiye´nin yanında yok oluyorlar. Avrupa konseyi Parlamenter Meclisi´nde de söyledim, mücadelede destekleri bir yana, o terör örgütleri desteklerin birçoğunu nerden alır? Aldıkları yerler hepsi açıkça orta. Ama ne yapıyorlar, bazıları gizli, bazıları açıkta o terör örgütlerine destek veriyor. Mesela Brüksel´in merkezinde PKK terör örgütünün kampları, bayrakları var. Buna izin veriyorlar. Nasıl izin verilebilir? Bir terör örgütüne böyle bir destek verilebilir mi? Maalesef ki bu izni veriyorlar. Demek ki biz bu çifte standartları görüyoruz. Yani Türkiye´nin aleyhine algı operasyonları yapmak, diğer ülkede azınlıkların hakları yokmuş. Bütün kiliseleri maşallah Hatay´da da güzel güzel tamir olmuş. Bizim camilerimiz niye öyle değil? Hiç bunu konuşan yok. Ama bu algı operasyonlarını yaratırlar sonra sizin aleyhinize çevirip üzerinize gelirler. Bunlar değişmeyecek. Olayların çok farkındalar. Çünkü biz büyük bir milletiz ve bu milletin bu coğrafyada güçlenmesini istemeyenler devamlı şekilde bunu yapacak.'
Katılanlara 'Sevr Anlaşmasının içeriğini biliyor musunuz?' diye soran Paşayeva, 'O Sevr anlaşmasını bizim dedelerimiz neyle bozdu? O Sevr Anlaşmasını canımız, kanımızla birliğimiz ile bozduk. Lozan Anlaşmasını mutlulukla mı kabul etmişsiz, hayır, acıyla kabul etmişsiz. Çünkü o gerçekliklerin içerisinde en iyi durumumuz oydu, ondan başka yolumuz yoktu. Biz ne zaman birlik beraberlik içerisinde olduk, tarihimizde o zaman başardık' dedi.
Konferansta konuşan Mustafa Kemal Üniversitesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tülin Durgun Yetim de, 'Ülkemiz ve Ortadoğu Coğrafyasındaki müslümanlara yapılanlar son zamanlarda artan İslamafobi diye bir şey çıkarttı. İslamafobi, kelime anlamı olarak İslam korkusu demektir. Müslümanların ve İslam dinine duyulan nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve kin besleme anlamına gelir. Günümüzde artarak yaygınlaşmakta. Türkiye her ne kadar İslam karşıtlı yansıtsa da batıda ki kullanımları ise bunun bir adım daha ötesindedir. Bazı çevreler İslam dinine ve bu dine mensupları kendi varlıklarına tehdit ettikleri gerekçesiyle inanılmaz derecede nefret ve kin beslemektedir' değerlendirmesini yaptı.
Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da, konferansa katılan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva´ya plaket verdi. Konferansa katılmak üzere Hatay´a gelen Paşayeva, Yayladağı´ndaki sığınmacı kampını gezip, yetkililerden de bilgi aldı. Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ve Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu ile de görüşen Paşayeva, ilçelerde bir sokağa Azerbaycan ve Hocalı isimlerinin verilmesini de istedi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01