Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 150 milyar lira olduğunu belirttiği sağlık pazarının yüzde 7-8´ini oluşturan tıbbi cihaz sektörünün sorunlarını parlamento gündemine taşıdı.
Akın Bodur/İskenderun
Hatay Milletvekili Şahin, tıbbi cihaz ve malzeme sektörünün içinde bulunduğu finansal krize çözüm aranması gerektiğini belirterek, sektörün sorunlarını soru önergesiyle TBMM Başkanlığına iletti. Milletvekili Şahin, önergesinde, 'Ağırlıklı olarak kronik hastalara hizmet veren tıbbi cihaz ve ortopedi ürünleri satan tıbbi cihaz satış merkezlerinin çeşitli sorunları bulunduğunu, ayakta tedavide uygulanan malzemeleri satan tıbbi cihaz satış merkezleri, kendi içerisinde solunum, ortopedi, yara bakım gibi birçok alanda da uzmanlaşmış firmaları da barındırdığını, ancak tıbbi cihaz satış merkezlerine yönetmelik ile getirilen sorumlu müdür, satış tanıtım elemanı, klinik destek elemanı ve metrekare gibi zorunluluklar yanında eczanelere de tıbbi cihaz satış yetkisi verilmesi ile haksız rekabetin önü açıldı' değerlendirmesine yer verdi.
7-8 milyar liralık pazar
Hatay Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığı´na verdiği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde, 'Eczanelere yönelik bu zorunlulukların olmaması birçok tıbbi cihaz satış merkezini iflasın eşiğine getirmiştir. 150 milyar liralık sağlık pazarının yüzde 7-8´ini oluşturan tıbbi cihaz sektörü finansal krizdedir. Sağlık Bakanlığı tıbbi cihaz sektörünü görmeli, taleplerini karşılamalıdır' görüşüne yer verdi.
Zorunluluk, eczanelere de getirilecek mi?'
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin´in, Sağlık Bakanı Koca´nın cevaplamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: '2014-2020 yılları arasında iflas eden tıbbi cihaz satış merkezi sayısı nedir? Tıbbi cihaz ve ortopedi ürünlerinin satışı konusunda eczaneler ile tıbbi cihaz satış merkezleri arasındaki haksız rekabetin önlenmesi için düzenleme yapılacak mıdır? Yapılacak ise bu düzenlemeler neler olacaktır? Tıbbi cihaz satışı konusuna tıbbi cihaz satış merkezine getirilen zorunluluklar eczanelere de getirilecek midir?'
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01