Otomotiv yan sanayi olarak filtreciliğin İskenderun´da başlayıp gelişmesi ve lokomotif sektörlerin başında yeralmasının da tanığı, İskenderun Ortodoks Kilisesi Cemaati Vakfı Başkanı Can Teymur, “Her inançtan kardeşimiz bize iştirak
Sadet Berkyürek/İskenderun
İskenderun, Hatay´da çok kültürlü ve iç içe yaşamının Noel kutlamalarına da yansıdığını ifade eden, bayram kutlamalarının her inanç kesiminin katılımıyla gerçekleşmesinin Hatay´ın dışından şaşkınlıkla karşılandığını belirten Can Teymur, Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin gelenekselleşen ortak etkinliği Çarşamba Sohbetleri´nde Noel´in anlamını ve kentte eski Noel bayramı kutlamalarını anlattı. Her inanç kesiminden katılımla kutlamaları aktardığında yurtdışında da şaşkınlıkla karşılandığını kaydeden Teymur, bazen Hatay´daki birlikteliğin, kardeşliğin dostluğun ne kadar yoğun yaşandığına inanmakta zorluk çektiklerini ifade etti.
Örf, adet ve geleneklerin kayıplara karşın bugüne kadar devam ettiğini, Noel Bayramı´nın her yıl olduğu gibi bu yıl da, bütün inanç kesimleri ile birlikte, coşku ve hoşgörüyle kutlandığını belirten Teymur, “Noel´i bütün dünyada coşkuyla bu şekilde kutluyoruz. Bizim buradaki kiliselerimizde Hristiyan aleminde buna son derece değer veriliyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Biz de kısıtlı imkanlarımıza rağmen burada vatandaşlarımızın da hoşgörüsüyle güzel bir Noel kutlama imkanı buluyoruz. Cemaat mensuplarımız değişik saatlerde yapılan bütün ayinlere iştirak ediyorlar” diye konuştu.
İskenderun´da Noel Bayramı´nın geçmiş yıllardaki coşku ve yaşatılan geleneklerine dikkat çeken Teymur, şunları söyledi: “Bu sene de aynı mutluluğu yaşadık. İskenderun´da Hristiyan Cemaati Rum Ortodoks, Ermeni, Katolik ve Süryani Cemaati´nden oluşuyor. En kalabalık cemaat Rum Ortodoks Cemaati… Nüfus olarak daha kalabalıktı daha önceki yıllarda. Gerek ekonomik ve gerekse çeşitli sebeplerden dolayı ailelerin bir kısmı maalesef yurt dışına gitmek ve orada hayatiyetlerini devam ettirmek zorunda kaldılar. Bugün Hatay genelinde yaşayan yaklaşık 12.000 civarında cemaati üyesi bulunmaktadır.”
Kültürlerin içiçeliğinin tarihe de mal olan bir değer olduğunu da sözlerine ekleyen Teymur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aileler toplanırdı, yemeklerini yerlerdi, bayram çorbalarını içerlerdi, kömbeler yapılırdı. Bayramda yaşadığımız kültür birbirleriyle o kadar iç içe ki bunlar elbette tarihe mal olmuş değerlerdir. Kutlamalar bugün de yapılıyor ama eskisi gibi değil. Eskiden çok daha coşkulu ve etkin kutlamalar yapılırdı. Her inançtan kardeşimiz bize iştirak ediyor, bizimle bunları paylaşıyor, Noel´imizi kutluyorlar. Ben bu sevginin, bu birlikteliğin ne kadar önemli olduğunu her ortamda her vesile de ifade ediyorum. Sizlerle birlikte bu sevgiyi bu coşkuyu bir kez daha paylaştığım için çok mutluyum.”
Vehbi Koç ilhamını İskenderun´dan aldı
İskenderun´da başlayan ve kökleşen otomotiv yan sanayi olarak filtre sektörünün kentte ve ülkedeki gelişim aşamalarını da ele aldığı konuşmasında Can Teymur, Azrak ailesinin Türkiye´de henüz otomotiv sektörünün yapılanmadığı 1960 yıllarda iki pres ve iki delgi makinası ile otomobillere filtre üretimi başlattığını belirtti. Koç ailesinin Anadol otomobil üretimiyle 20 kişiyle başlayan filtre üretiminin 1968´de 100 kişinin istihdam edildiği bir kapasiteye ulaştıran Azrak ailesinin Türkiye´de ilk defa buzdolabı üretimini de başlattığını hatırlatan Can Teymur´a göre Vehbi Koç´un İskenderun ziyaretinin, Koç grubunun buzdolabı üretiminin de ilham kaynağı oldu. Teymur, Azrak ailesinin bir kalıp buzla kullanılan buzdolabı ürettiğini ve bunu gören Vehbi Koç´un Koç grubunun zamanla bu alandaki yatırımının ilhamını İskenderun´dan aldığına inandığını söyledi.
http://iskenderunses.net/kose-yazilari/can-teymur-166.html
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01