Ülkede aşılama çalışması devam ederken, koronavirüs can almayı da sürdürüyor. birçok yetkili, konlan tedbirlere uyulmasını istedi.
Akın Bodur/İskenderun
İlde koronavirüs vaka sayılarında azalma olduğunu ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 'Hastalık sebebiyle vefat sayılarında azalma var. Şu anda günde ortalama 5 vatandaşımız hastalık sebebiyle vefat ediyor. Bu sayı geçen zamanlarda 55´e kadar yükselmişti. Vaka sayılarında da azalma var ama tedbiri elden bırakmamalıyız. Virüs belki yok olmayacak, ama daha rahat günleri karşılamamızın yakın olduğuna inanıyorum' açıklamasını yaptı.
Sağlık memuru Köker yaşamını yitirdi
İskenderun´da devlet hastanesi çalışanlarından sağlık memuru Atılım Köker (43) yakalandığı koronavirüs hastalığına yenildi ve yaşama veda etti. İki çocuk babası Atılım Köker´in, korona tedavisi gördüğü İskenderun Devlet Hastanesinden Adana Balcalı Hastanesine sevk edildiği ve yapılan müdahale ve tedaviye karşın yaşamını yitirdiği belirtildi. İskenderun Kaymakamı İskender yönden, sosyal iletişim sitesinden yaptığı değerlendirmede 'Corona virüse yenik düşen İskenderun Devlet Hastanesi Hastanesi sağlık memuru Atılım Köker için görev yaptığı hastanede yapılan tören ile son istirahatgahına uğurlandı. Rahmetli Atılım Köker´e Allah´ımızdan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm sağlık camiasına sabır diliyoruz' ifadesine yer verdi. Hatay Büyükşehir Belediyesine bağlı Arsuz İtfaiye Amirliğinde görevli Bekir Ulaş, da koronoya yenilerek, yaşama veda etti.
Yayladağı Belediye başkanı koronadan öldü
Bir süredir Ankara´da korona tedavisi gören Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın (60) da virüse yenildi ve yaşamını yitirdi. Şenköy Belediye Başkanlığı görevinde de bulunan, 3 çocuk babası Sayın´ın cenazesi Antakya Asri Mezarlığında toprağa verildi. Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın, 30 Aralık´ta koronavirüs testinin pozitif çıktığını sosyal iltişim sitesinden duyurmuş ve süreci evinde geçirdiğini belirtmiş, ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesine kaldırılmış, ardından da Ankara Şehir Hastanesine nakledilmişti.
Hatay Valilisi Rahmi Doğan ve il protkolü, Yayladağı Belediye Başkanı Merhum Mustafa Sayın´ın Antakya Mezarlık Kompleksinde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Vali Doğan, cenaze töreninin ardından, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.
Maske, mesafe ve hijyen mesajı ve ´hayat eve sığar´ yaklaşımını sürdüren İskenderun Kaymakamlığı, 'Evinizde kaldığınız her an; koronavirüs salgını ile mücadele gücümüze ivme katmasının yanı sıra beyaz önlüklü kahramanlarımızın işlerinin kolaylaştırılmasına da ciddi bir katkı sağlıyor. Birlikte başarmak, sağlık ve sevgiyle bir araya gelmek için; kurallara sabırla uymaya devam' açıklamasını yaptı.
Filyasyon ekii çalışmasını sürdürüyor
İskenderun´da filyasyon ekibi de koronavirüs salgınına karşı kentte sahadaki çalışmasını sürdürdü. İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter´in koordinasyonuyla oluşturulan İskenderun filyasyon ekibi, temaslı takibi, evde hasta izlenimi ve salgın yönetimine dair çalışmalarına devam ediyor.
İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Veysel Yıldırım ve başhekim yardımcısı Dr. Ali Çam da, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Tolga Depci´yi ziyaret ederek, pandemi sürecince artan vakalar sonrasında verilen desteğe teşekkür etti. Yıldırım, 'Sadece üniversite imkânlarını değil, aynı zamanda şahsi olarak da bireysel desteklerini bizlerden hiç bir zaman esirgemedi ve her zaman yanımızda oldu' değerlendirmesinde bulundu. İSTE Rektörü Depci ise “Bu süreçte bizler elimizden gelen ne varsa, hem kurumsal hem de bireysel anlamda gücümüz ölçüsünde destek olmaya çalıştık. İnşallah korona virüsten en kısa sürede kurtuluruz' dedi ve ziyarete teşekkür etti.
İskenderun Belediyesi Başkanı Fatih Tosyalı da, koronavirüse karşı sürdürülen önlem faaliyetlerine 24 saat esasıyla devam edildiğini belirtti. İlçede koronavirüs testi pozitif çıkan vatandaşların evleri, resmi kurumlar ve toplu kullanım alanlarında dezenfekte çalışmalarının sürdürüldüğünü anlatan Tosyalı, 'Belediye tarafından oluşturulan dezenfekte ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. İçedeki, vatandaşların sağlığını korumak ve salgının yayılmasını engellemek adına, üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye devam ediyoruz. Vatandaşlardan da isteğimiz, bu riskli günlerde kişisel temizliklerine ve hijyene çok özen göstermeleri, ayrıca kalabalık ortamlardan uzak durmalarıdır' açıklamasını yaptı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi de, koronavirüs sürecinde vatandaşın sağlığını korumak için tedbirlerin alınmasına devam edildiğini, ekiplerin, Antakya Atatürk Parkı´nda tek kişilik bankların, aralarında en az 1,5 metre mesafe olacak şekilde yerleştirildiğini belirtti.
Kurslar, salgın kurulları kapsamında sürüyor
İskenderun Belediyesi ise el sanatları kursunun pandemi kuralları çerçevesinde faaliyetini sürdürdüğünü belirtti. Kursiyerleri ziyaret eden bilgi alan belediye başkanı Tosyalı, 'Maske kullanımı ve hijyene dikkat ederek faaliyetlerini sürdüren kurslarda bir çok farklı branşta eğitimler veriliyor. Açılan sportif, ,el sanatları ve meslek kurslarına büyük önem veriyoruz. Belediye bünyesindeki kültür evlerinde eğitmenler eşliğinde açılan aşçılık ve pastacılık, plates ve fitness kurslarına yoğun bir ilgi var' dedi. Hatay Büyükşehir Belediyesi de, ildeki toplu taşıma araçlarına binişte zorunlu hale gelen HES kodu tanımlatma süresini 8 Şubat Pazartesi gününe kadar uzattığını ve vatandaşların toplu taşıma hizmetlerinden faydalanırken mağduriyet yaşamaması için HES kodlarını Hatay Kart´larına tanımlamaları gerektiğini anımsattı,
MKÜ, telefonla hasta randevusuna başladı
Antakya´da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi, hastalara teleonla randevu vermeye başladığını bildirdi. MKÜ´en yapılan açıklamada, 'Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi´nde vatandaşlara telefonla randevu verilmeye başlanmıştır. Hastaneden telefonla randevu almak isteyen vatandaşlar 0850 840 0031 numaralı hattı arayabilirler' ifadesine yer verildi.
L. Savaş, aşısını yaptırdı
23 bin aşının geldiğini ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı Antakya 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde yaptırdı. Aile Sağlığı Merkezi tarafından aranarak ´aşı sırasının geldiği´ bildirilerek,e randevu verilen Savaş, toplum sağlığı için aşının çok önemli olduğunu belirtti. Savaş, “Bu hastalık bazı kişilerde çok hafif bazı kişilerde de ağır geçebiliyor. Bazen de hiçbir belirti vermeyebiliyor. Ama bizlerin en kötüsünü düşünerek ona göre aşı olmamız ve toplumsal bağışıklığı arttırmamız lazım. Bunun için de her bireyin kendine düşen görevi yaparak toplum sağlığına katkı sağlaması gerekiyor. Herkes aşı olsun toplum sağlıklı olsun. Herkesi aşı olmaya davet ediyorum. Yapılan aşı inaktif ve bizi tahrip etmeyecek bir aşıdır. Bireylerin antikor seviyesinin yükselmesi toplum sağlığı açısından çok önemlidir' dedi.
Milletvekili Topal´dan kanun önerisi
Hatay Milletvekili Serkan Topal, pandemi bitinceye kadar, işini kaybeden vatandaşlar ve esnafın SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesini önerdi. Topal, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde, faaliyetleri pandemi önlemleri kapsamında kısıtlanan veya durdurulan esnafın zor durumda olup, sağlık sorunları bulunduğunu, SGK primleri ödenmediği için tedavi olamadığını ve emeklilikleri gelenlerin de prim eksikliğinden emekli olamadığını ifade ederek, 'Kapanan işyerleri mutlaka desteklenmeli ve SGK prim borçları devlet tarafından ödenmelidir. Ticari faaliyetleri devlet tarafından kısıtlanan bir esnafın ve ailesinin sağlık hizmetlerinden men edilmesi hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Pandeminin ne zaman biteceği konusunda herhangi bir öngörü olmamasına karşın kamu alacaklarını öteleme yoluna giderek sorunu çözme yöntemi kamu idaresi bakımından sürdürülebilir bir yöntem değildir. Devlet vatandaşlık hukukunu gözeterek sebebiyet verdiği mağduriyeti gidermeli ve pandemi süreci bitinceye kadar faaliyetleri kısıtlılığa tabi sigortalıların prim tahakkuklarının hazine tarafından ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeyi yapmalıdır. Bu nedenle prim borçları vatandaş adına kamu kaynaklarından karşılamalıdır' değerlendirmesine yer verdiğini açıkladı. Topal, TBMM Başkanlığına veridiği ayrı bir kanun teklifinde de, pandemi mücadelesinde aralıksız çalışan tüm kamu personeline iş riski tazminatı ödenmesini önerdi.
Öte yandan Türk Tabipleri Birliğinin, sağlık çalışanlarının yüzde 10-15´lik bölümünün aşılamasının yapılmadığını yönündeki açıklamasını parlamentoya taşıyan Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM başkanlığına verdiği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Yüzde 10-15 oranında sağlık çalışanın aşılamasının yapılmamasının nedenleri nelerdir? Tıp öğrencileri, sağlık öğrencileri neden aşılanacak gruplar arasına dahil edilmemiştir? Aşılanamayan sağlık çalışanlarının öncelik durumları neden yeniden değerlendirilmeye alınmaktadır? Sağlık çalışanlarının çok büyük kısmı aşı olmak için başvuru yapmış, sistemdeki sorunlar nedeniyle aşılanamamıştır. Sistemdeki sorunların giderilmesi için tarafınızca adımlar atılmış/atılacak mıdır? Pandemiyle mücadelenin olmazsa olmazı sağlık çalışanlarının mağduriyetini gidermek ve talep eden tüm sağlık çalışanlarını bekletilmeden aşılanmasını sağlamak üzere çalışmalarınız olacak mıdır? Aşılama sürecine ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapılması sağlanırken; sürecin belirsizliği, zaman darlığı gibi kısıtlayıcı durumları engelleyerek tüm aşılama grubunun sağlıklı bir şekilde aşılanmasını sağlamak üzere daha kapsamlı bir planlamaya gidilecek midir?'
9660,53%1,16
34,59% 0,13
36,29% 0,82
2982,40% -0,75
4956,70% -1,49