Hatay´da görev yapan hekimler, Giresun´daki meslektaşlarını destekledi
Akın Bodur
24 Temmuz 2018 tarihinde Giresun´da, yürüme güçlüğü çeken eşi Fatma Topal´ın ilaçlarını yazdırmak için 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlığı Merkezi´ne giden Yusuf Topal´a, doktorun ´hastayı görmeden ilaç yazamayacağını´ söylemesi üzerine yaşanan tartışma nedeniyle doktorun, polisleri çağırması ve 82 yaşındaki Topal´ı zor kullanarak polis aracına bindirmeye çalışılması, ters kelepçe takılması sonrası yaşamını yitirmesinin tartışılması sürüyor. Giresun´da yaşanan olaya ilişkin değerlendirmede bulunan Hatay Tabip Odaları ile Aile Hekimleri Derneği yönetimi ortak yaptığı açıklamada, hasta olmaksızın ilaç yazılması ve yazdırılmasının suç olduğunu anımsattı ve üzücü olayda hasta olmadan ilaç yazdırılmak istendiğini, doktorun da görevini yerine getirdiği sırada zorlamayla karşılaştığı ifade edildi.
Hatay Tabip Odası ile Hatay Aile Hekimleri Derneğinin ortak açıklamasında, doktorun yasalar çerçevesinde görevini yerine getirmek istediği sırada sosyal medyada linç kampanyasına maruz kaldığını, bu yolla yargısızca infaz edildiğini, bunun etkisiyle de soruşturmanın sağlığı bakımından doktorun açığa alındığı ifade edildi ve “Bunu asla kabul etmiyoruz. Derhal bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz” görüşü kaydedildi. Hatay Tabip Odası ile Hatay Aile Hekimleri Derneği adına ortak açıklmamayı okuyan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz, sorunun ana kaynağının, evde yatalak olduğu öne sürülen hastanın eşinin, raporlu olduğunu iddia ettiği ilaçları yazdırmak için ASM´ye gidip ilaç yazılmasının talep edilmesi, talebinin hasta görülmeden yapılamayacağı ve bunun suç olduğunun anlatılmasından kaynaklandığını belirtti. Kişinin talebinde ısrarcı olması üzerine güvenlik görevlisinin çağrıldığını belirten Dr. Cengiz Haksöz, şu açıklamayı yaptı: 'Hasta olmadan ilaç yazdırma talebi haksızdır ve yapılması halinde suçtur. Yıllarca SKG´ya başvurarak bu sorunu çözme talebimiz yerine getirilmediği gibi, nitelikli, dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik v.s. gibi son derece ağır ithamlarla yargılanan ve ceza alan meslektaşlarımız vardır. Durum gayet açık ve ne ortada iken ve talebin suç unsuru olduğu bilindiği halde, meslektaşlarımızın açığa alınması, biz hekimleri vatandaşın önüme atmaktan başka bir şey değildir. Her gün uygunsuz ilaç yazımı, yasal olmayan rapor talebiyle uğraşan bizlerin tek derdi, mesleğimizi ve işimizi hakkıyla, layığıyla yapmaktır. Sağlıkta şiddet konusunda adımlar atılmasını beklediğimiz bugünlerde, haklı iken haksız durumuna düşüren işlem sağlıkçıya karşı olan şiddeti körükleyecektir. Beklentimiz, Bakanlığın meslektaşımıza sahip çıkması, SGK´nın bu ilaç yazdırma mevzusunda net tavrını ortaya koyması ve sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkmasıdır. Beyaz Kod gibi versen de vermesen de soruşturma açılan uygulamalara, 184 gibi bizleri ve yerel idarecileri yok sayan alçaltıcı uygulamalara son verilmelidir. Hekimin kendi tedavisi, tavsiyesi olmayan ilaçları yazdırmak, raporlu bile olsa suç ise, devlet bu durumda mağdur olacak vatandaşları düşünmeli ve çözüm bulmalıdır. Evde sağlık hizmeti ayrı ve farklı bir işlemdir. Bu durumun hastane veya ASM´lerle çözülemeyeceği işin pratiğinde anlaşılmıştır. Hastane ve Aile Sağlığı Merkezleriyle uyumlu, 112 Acil sağlık sistemine benzer bir uygulama ile bu sorun çözülebilir. Sistemin mağduru olan vatandaşımıza Allah´tan rahmet dilerken, bu konuda işinin gereğini yapan meslektaşımızın sonuna kadar arkasında olduğumuzu ve tüm hukuki süreçte destek olacağız.'
Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu da Giresun´da yaşanan olayı soru önergesiyle TBMM´ye taşımız ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde, 'Giresun´da yaşanan olay sonrası ilaç yazmayan hekim neden açığa alınmıştır? Hastayı görmeden ilaç yazmak mı yoksa yazmamak mı suçtur? Hastayı görmeden ilaç yazdığı için bugüne kadar hakkında işlem başlatılan ve ceza alan doktor sayısı nedir? Doktoru açığa alarak hedef gösterilmesine neden olduğunuzu ve şiddetin önünü açtığınızın farkında mısınız? ´Beyaz kod´ uygulaması hayata geçirildiği günden önerge tarihine kadar kaç ´beyaz kod´ çağrısı yapılmıştır? Beyaz kod ile çağrı yapan kaç hekim hakkında işlem başlatılmıştır? 82 yaşındaki Yusuf Topal´a ters kelepçe takıp, biber gazı sıkan polis memurları hakkında Sağlık Bakanlığı olarak suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz? Türkiye´de biber gazı kullanılması nedeniyle kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Biber gazı kullanımının yasaklanması için Sağlık Bakanı olarak bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?' sorularını yöneltmişti.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01