Akdeniz meyve sineğiyle mücadele

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Dörtyol İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yörede iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere Akdeniz meyve sineği ile mücadele için ücretsiz hidrolize proteini dağıttı.

GÜNCEL 24.08.2022 16:37:00 0
Akdeniz meyve sineğiyle mücadele

İskenderun/SES

 Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Dörtyol Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere yönelik etkinlik düzenlendi. Etkinliğin açılışında konuşan Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Çolakoğlu, 'Anavatanı Afrika´nın doğusu ve tropikal bölgeler olan Akdeniz meyve sineği, tropik ve subtropik bölgelerde görülmektedir. Diğer meyve sineklerine göre daha serin iklimlere uyum gösterebildiği için yörede turunçgiller ve Kayısı, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin, elma ve incir meyvelerinde zarar vermektedir. Birinci derecede önemli ticari ürünlere zarar verdiği için bu sineklerle mücadele büyük önem taşımaktadır. Akdeniz meyve sineği, Dünya Ticaret Örgütü kararıyla ihracat toleransı sıfır olan, zararlı, yaş sebze ve meyve ihracatının önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Ev sineğinin üçte ikisi büyüklüğünde olan Akdeniz meyve sineği, sarımsı renk ile ayırt edilebilinir. Vücudunun genel rengi sarımsı kahverengi olan bu sineklerin kanatlarında siyah ve soluk kahverengi şeritler yer alıyor. Ağustos ayı içinde bahçelere asılan tuzaklar aracılığıyla ergin sineklerin çıkış kontrolleri yapılırken, Akdeniz meyve sineği tespit edildiğinde meyveler vurma olgunluğuna erişmişse mücadeleye başlanır. Meyvelerde zarar oluşturma zamanı; meyvelerin vurma olgunluğuna erişiminin dipten itibaren sararma başlamasıyla anlaşılır. Çiftçilerin zararlı mücadelesinde ortak hareket etmesi mücadelenin başarısını arttırır' değerlendirmesini yaptı.
Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadelenin ´tuzak metodu´ olduğunu ve feromonlar kullanılarak uygulandığını anlatan Çolakoğlu, 'İçinde karşı cinsin kokusunu bulunduran tuzaklar, böcekleri cezbederek imha etmektedir. Böylelikle erginler yok edilerek böceklerin üremesi engellenmekte. Tuzaklar bir dönüme 5 adet asılarak yerleştirilir. Meyvelerde kalıntı bırakmayan bu yöntem, 120 güne kadar etkili olmaktadır. Yerden yaklaşık 1.5 metre yükseğe asılan bu tuzaklar, ağacın güney yüzüne yerleştiriliyor. Çiftçilerin tuzakları kurarken veya kaldırırken eldiven takması gerekir. Tuzakların meyve renk değişiminden ortalama iki hafta önce asılması, tuzakların etkinliğini artırıyor. Birçok Akdeniz ülkesinde kullanılan bu tuzakların kullanımı kolay, ekonomik ve depolaması zahmetsizdir' açıklamasını yaptı. Slayt gösterisi ile uygulama tekniklerinin anlatıldığı etkinliğe katılan üreticilere ücretsiz olarak hidrolize protein dağıtıldı.


Erzin AKP'de başkan Musa Kürtül

Güzelmansur: Mücbir sebep, en az iki yıl uzatılmalı

TBMM’de ‘Hatay’a sahip çıkın’ çağrısı

Çalışkan, depremzedelere vergi affı istedi

İskenderun'da trafikten incelemesi

HBB'den 2 milyonluk lokum ihalesi

AKP Kırıkhan'da başkan değişti, Hassa'da değişmedi

Hak sahipliği için 2 günlük ek süre

"Kira yardımı, tapuyu verene" mi?

İskenderun'da 'silahlı tehdit' operasyonu

Akçalı'da ilkokula kütüphane

Nardüzü Ortaokulu'na kütüphane

Depremde ölenlerin anısına fidan

Süheyla Sultan gemisi barınaktan ayrıldı

İskenderunlu kadınlar yendi

  • BIST 100

    9629,75%0,84
  • DOLAR

    34,57% 0,08
  • EURO

    36,20% 0,56
  • GRAM ALTIN

    2965,86% -1,31
  • Ç. ALTIN

    5031,94% 0,00