Reyhanlı Barajının su tutmaya başlaması...
Akın Bodur/İskenderun
Amik Ovasındaki 600 bin dönüm araziyi sulaması, 200 bin dönüm araziyi de taşkından koruması beklenen 9.271 metre uzunluğundaki Reyhanlı Barajı´na Afrin Çayı´ndan su verilmeye başlaması üzerine, Mehmetbeyli mahallesinde oturanların evlerinin su altında kaldığı belirtildi. Reyhanlı´nın Mehmetbeyli mahallesi sakinlerinden Cuma Karadağ, 70-80 hanenin bulunduğu mahalledekilere taşınmaları için 20 Ocak´a kadar süre verildiğini, ancak baraj alanına su verilmesiyle 10 Ocak Cuma akşamı evlerinin su altında kalmaya başladığını ifade etti. Mehmetbeyli mahallesi sakini Cuma Karadağ, 'Yetkililer bize 20 Ocak´a kadar taşınma süresi verdi, ama evleri boşaltmadan ve bize haber verilmeden baraj alanına su verilmesi, barajın su tutmaya başlaması üzerine 10 Ocak Cuma akşamı mahalleye su gelmeye başladı, evler su altında kaldı ve birçok eşya kullanılamaz hale geldi. Mahalledeki tüm evler su içinde. Ev içindeki eşyalar da hasarlar var' dedi.
Baraj alanındaki arsa ve evlerin kamulaştırıldığını ancak 13 kişinin halen kamulaştırma bedelini alamadığını, bazılarına avans olarak ödeme yapıldığını ama istimlak bedelinin tamamı ödenmeyen insanlar olduğunu anlatan mahalle sakini Karadağ, 'Tarlası, bahçesi olanlara istimlak bedeli ödemesi yapıldı. Bizim tarlamız, bahçemiz yok ama içinde oturduğumuz kendi evlerimizi var. Onlar da istimlak edildi ama ödemesi halen yapılmadı. Bizler kendi paramızla arsa satın aldık, belediye bölgeye imar düzenlemesi yapacaktı ve arsaların bir miktarı yola geçecekti ama iki buçuk yıldır tapularımızı alamadık. Satın aldığımız arsalar için iki buçuk bin lira ödeme yaptık, geri kalanını belediye ödeyecek biz de belediyeye ödeme yapacaktık. 15 Ocak´ta tapuların verileceği, bizlerin de 20 Ocak´a kadar taşınma süresi olacağı açıklanmıştı, ama bunlar yapılmadan ve bize verilen süre dolmadan, bizlere de hiçbir şekilde haber verilmeden su tutmaya başlanılması üzerine evlerimiz, evlerin içindeki eşyalarımız ve hayvanlarımız su altında kaldı. Benim 40 büyükbaş hayvanım var, onları zor kurtardık ama 5-6 bin lira değerindeki hayvan yemi; arpa, buğday suya gitti. Millet yeni yeni taşınmaya başlamıştı ki, birçok ev eşyalarıyla su altında kaldı. Burası köylük yer. İmkanlar sınırlı hemen taşınma imkanı da yok. Taşınma en az dört gün sürer' açıklamasını yaptı.
Gazetemize konuşan ve yaşadıkları hakkında bilgi veren Reyhanlı´nın Mehmetbeyli mahallesi sakinlerinden Karadağ, kendisinin iki evin kamulaştırma bedelini aldığını ama bir ambarın kamulaştırma bedelini halen alamadığını da ifade etti.
Mahalle sakinlerine ne oldu?
Mehmetbeyli mahallesi sakini Karadağ, mahallede oturanların bir kısmının Reyhanlı´da kiraya taşındığını, bazılarının geçici olarak akrabalarının yanında barınmaya başladığını, mahallenin yakınlarındaki yüksek alanda çadır kurup yaşamını sürdürmeye başlayanların da olduğunu anlatan Cuma Karadağ, 'Biz de kuzenimin yanına taşındık ve iki odasına su altından kurtarabildiğimiz eşyalarımızı koyduk. Hayvanlarımı da mahalleye yakın bir tepelikte, suyun gelmediği yere götürdüm. Su altında kalan ve artık kullanılamaz hale gelen eşyaları ise eskiciye üç-beş liraya bakmadan satmak zorunda kaldım' diye konuştu. Amik Ovasında üreticilerin sorunlarını takip eden kişilerden Mehmet Türkmen de Mehmetbeyli mahallesi sakinlerinin sorun yaşadığını, onlara verilen süre dolmadan barajın acele bir şekilde su tutmaya başlanmasının anlamsız olduğunu ifade ederek, konuyu takip ettiğini söyledi. Türkmen, 'Yöre sakinlerine, kaymakamlıkla köylüler tarafından yapılan toplantı sonucu 20 Ocak´a kadar süre verilmesine rağmen köylülerin evlerini boşaltılmasına fırsat tanımadan 10 Ocak ´ta baraj yatağına su verilmiş. Evlerin su içerisinde kaldığı, ev eşyaları ve elektronik eşyalarda hasarlar oluştuğu aldığım bilgiler arasında' değerlendirmesinde bulundu.
Milletvekili, 'mahalle sakinlerini mağdur etmeyeceğiz' açıklamasını yapmıştı
Hatay Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Hüseyin Şanverdi, geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, Afrin Çayı´ndan Reyhanlı Barajı´na su verilmeye başlandığını ve ilk su tutulmasının gerçekleştirildiğini belirtti. Baraja ilk suyun bırakılmasının törenini Reyhanlı Kaymakamı Ali Candan, Hatay Milletvekili Şanverdi, DSİ Hatay Şube Müdürü Mehmet Ekinci, AKP Reyhanlı İlçe Başkanı Mehmet Yumuşak, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu ve muhtarlar da izlediği ifade edilmişti. '50 yıllık hayalimizi gerçekleştiriyoruz' değerlendirmesinde bulunan milletvekili Şanverdi, 'Hatay´ın, Reyhanlı´nın gurur projesini Afrin Çayı´ndan gelen suyu Reyhanlı Barajı´na bırakıyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Rabbim mahcup etmesin. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu projeyi 2015 yılında bitirecektik, ama maalesef firmaların birbirlerine açtıkları davalardan ötürü proje biraz gecikti. Ancak şu anda 600 bin dönüm arazi Reyhanlı Barajında toplanan suyla sulanacak. Bunun yanında 200 bin dönüm araziyi de taşkınlardan kurtacak. Geçen yıl Hatay Havalimanı etrafı sularla kaplandı ve Amik Ovası çok sıkıntı çekti. Reyhanlı Barajı inşallah bu taşkınları önleyecek' değerlendirmesini yapmıştı. Mehmetbeyli Mahallesi sakinlerini mağdur etmemek için gayret gösterdiklerini ifade eden milletvekili Şanverdi, 'Reyhanlı Belediyesi 15 Ocak´ta parsel dağıtımını gerçekleştirecek. Reyhanlı Kaymakamlığı da evi olmayanlara kira bedeli ödeyecek. Bugüne kadar elimizden gelen tüm gayretleri gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Mehmetbeyli mahallesindeki insanları hiçbir zaman mağdur etmedik ve etmeyeceğiz' açıklamasında bulunmuştu. Hatay Milletvekili ve AKP MKYK Üyesi Hacı Bayram Türkoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı ve 'Amik Ovası´na bereketi taşıyacak, can suyu olacak 9 bin 271 metre uzunluğuyla Türkiye´nin en uzun barajı olan Reyhanlı Barajı, Afrin Çayı´ndan su tutmaya başladı. Reyhanlı Barajı, 600 bin dekar tarım arazisini sulayacak ve 200 bin dekar saha, sel ve taşkınlardan korunacak' ifadesinde bulunmuştu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01