"Pandemi, kanserde tanıyı etkiledi"

Radyasyon onkolojisi uzmanı Dr. Saliha Ezgi Oymak, birçok faktörün etkili olduğu kanser hastalığında, tedavinin de diğer branşlarla birlikte bir ekip işi olduğunu belirtti.

SAĞLIK 14.09.2022 14:52:00 0

Akın Bodur/İskenderun
Doç. Dr. Muallaoğlu, pandemi döneminde insanların evden dışarı çıkmamayı ve hastanelere gitmemeyi tercih etmesinin, kanserde tanıyı, erken tanıyı ve tedaviyi geciktirdiğini söyledi. 
İskenderun'da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesi'nin düzenlediği "Kanser tanı, tedavi ve cerrahisi" konulu basın toplantısında konuşan Dr. Oymak, 2017 yılından beri Başkent Üniversitesi ile birlikte kentte sundukları hizmetle hastaların şehir dışına gitmelerine gerek kalmaması için gayret ettiklerini ifade etti. Tıbbi onkoloji birimi olarak hastaya en son tedavi yöntemlerini uyguladıklarının anlatan Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu da, İskenderun’da her yıl ortalama 700 yeni vakaya tedavi uyguladıklarını belirtti. 
Özel İskenderun Gelişim Hastanesi kadrosu, Karaağaç'taki Sahil restaurantta düzenlenen yemekli toplantıda kanser konusunu değerlendirdi. 

"Kirlilik kanseri etkiliyor"
Tıbbi onkoloji uzmanı Doç. Dr. Muallaoğlu, hastaya, en uygun ve en son tedavi yöntemlerini uyguladıklarını anlattığı konuşmasında, "Bölgede ciddi bir kanser görülme sıklığı olmasına rağmen İskenderun’da hiçbir şekilde kemoterapi hizmeti verilmiyordu. Şuan her yıl ortalama 700 yeni vakaya tedavi uyguluyoruz. Tedavilere, düzenlediğimiz konseyle karar veriyoruz. Diğer branşların aramıza katılmasıyla da kadromuz güçlenmeye devam ediyor” dedi. Doç. Dr. Muallaoğlu, bir soru üzerine kirliliğin kanseri etkilediğini ancak kanseri etkileyen birçok faktörün olduğunu belirterek, "Kirlilik kanseri etkiliyor, sigara kullanımı da. Sigara kullanımı, kirlilikten daha etkili" dedi.
2017'den beri Başkent Üniversitesi ile birlikte sundukları hizmetle hastaların şehir dışına gitmelerine gerek kalmaması için gayret ettiklerini anlatan Kanser tedavisinin ekip işi olduğunu anımsatan Dr. Oymak, “Şunu rahatlıkla diyebilirim ki, uyguladığımız tedaviler dünya ortalamasının üzerinde. Başkent Üniversitesi ile birlikte çalışmalarımız da hep bu yönde olmuştur" diye konuştu. Pandemi sürecinde evde tedavi görebilecek hastaları evlerine yolladıklarını ancak hiç durmadan çalışmayı sürdürdüklerini, anlatan Dr. Oymak, "Kanser tedavisi, bir ekip işidir. Bu işler tek başına olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Kanser, birçok branşın bir arada ele alacağı hastalık"
Genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Aydemir Ölmez, "Kanser, multidisipliner bir yaklaşımdır ve birçok yaklaşımın (branşın) birlikte hareket edeceği tedaviyi gerektiren bir hastalıktır. Bu yaklaşımın; radyoterapi, tıbbi onkoloji ve cerrahi ayağı vardır. Bu ayaklardan biri eksik olduğunda, tedavi tamamdır denemez. Bu nedenle İskenderun Gelişim Hastanesi büyük bir adım attı ve kurdukları merkezin alt yapısını güçlendirmeye devam ediyor” diye konuştu. 
Kanserde erken tanının önemli olduğunu anımsatan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suphi Bulğurcu da şunları söyledi: "Branşımız dâhilinde çok fazla duyulmayan; yutak, bademcik, gırtlak kanserlerinin en önemli sebebinin başında, sigara bulunmaktadır. Sigara kullanımları devam ettiği sürece, bu kanser türlerini görmeye devam edeceğiz. Erken tanıda; geçmeyen yaralar ses kısıklıkları ve boyunda devam eden şişlik şikâyetleri, hasta için uyarıcı olmalıdır. İleri evrelerde hasta bize geldiği zaman, bazen elimiz kolumuz bağlanıyor. Bu nedenle erken tanı ile hastaların hayat kalitesi artmakta ve daha iyi sonuçlar alabilmekteyiz."

"Kanser, erken tanıyla tedavi edilebilir hastalık"
Hastanenin başhekimi Dr. Emin Turhan, hastanenin onkoloji merkezinin kuruluşundan günümüze kadar verdiği hizmetler hakkında bilgi verdi. Başhekim Turhan, “Dünya geneli erkeklerin 8’de 1’i,  kadınların ise 11’de 1’i kanserden hayatını kaybediyor. Fakat kanser, erken tanı yöntemleriyle tedavi edilebilir bir hastalık. Hastane olarak amacımız, doğru kadrolar ve tedavilerle, bölge halkın yaşam kalitesini arttırmak. Hastane olarak kanser tedavisine, Temmuz 2014 yılında radyasyon onkolojisi birimini kuruma kazandırarak başladık. Ağustos 2015 yılında tıbbi onkoloji birimini açarak onkoloji merkezini geliştirmeye devam ettik. 2017 yılında Başkent Üniversitesi ile ışın tedavisi konusunda işbirliğimiz oldu ve Dr. S. Ezgi Oymak hocamızı kadromuza kattık. Hastane olarak tamamıyla insani unsurları ön planda bulundurarak, bölge halkına hizmet vermeye çalıştık ve devam edeceğiz" açıklamasını yaptı. Hastanenin genel müdürü Ahmet Ahraz da, kanserde tanı, tedavi ve cerrahide gelişmeye devam edeceklerini anlattı. Ahraz, "Özellikle kanser cerrahisinde önemli başarılara imza atan doktorları genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Aydemir Ölmez ve KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suphi Bulğurcu’yu Gelişim Hastanesine kazandırdığımız için mutluyuz. Tıbbi onkoloji uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, radyasyon onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak ve şuan bizimle birlikte olamayan radyasyon onkoloji uzmanı Prof. Dr. Cem Önal öncülüğünde, hastane olarak kanser tanı ve tedavisini, multidisipliner bir anlayışla gerçekleştirmeye devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.


Erzin AKP'de başkan Musa Kürtül

Güzelmansur: Mücbir sebep, en az iki yıl uzatılmalı

TBMM’de ‘Hatay’a sahip çıkın’ çağrısı

Çalışkan, depremzedelere vergi affı istedi

İskenderun'da trafikten incelemesi

HBB'den 2 milyonluk lokum ihalesi

AKP Kırıkhan'da başkan değişti, Hassa'da değişmedi

Hak sahipliği için 2 günlük ek süre

"Kira yardımı, tapuyu verene" mi?

İskenderun'da 'silahlı tehdit' operasyonu

Akçalı'da ilkokula kütüphane

Nardüzü Ortaokulu'na kütüphane

Depremde ölenlerin anısına fidan

Süheyla Sultan gemisi barınaktan ayrıldı

İskenderunlu kadınlar yendi

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01