Cumhuriyet Halk Partisi´nin (CHP), yerel yönetimlerin deneyimlerini paylaşabileceği platform ile ilgili hazırlık çalışmaları kapsamında PM üyesi Yıldırım Kaya, partinin eski genel başkan yardımcısı Mehmet Zeki Gündüz ve Ankara Büyük
Yıldırım Kaya, CHP´li belediyelerin sadece siyaseten ürettiklerini değil, ekonomik alanda da ürettiklerini ve başardıklarını Türkiye´nin ufkuna sunmak istediklerini söyledi. Referandum sonuçlarında görünen kırsal alanda CHP´nin bağ kuramama sorununa da dikkat çeken Kaya, belediye başkanlarıyla üreticiden tüketiciye köprü oluşturabilmek amacıyla da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir´i ziyaretinde Yıldırım Kaya, üreticilere yönelik çalışmaları yerinde incelemek ve diğer bölgelere de örnek oluşturabilecek bir programa dönüştürmek istediklerini ifade etti. CHP Samandağ İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan, CHP Hatay İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Hülya Nehir ile il YK üyeleri Tahsin Çobancı ve Semir Baklacı´nın da katıldıdığı ziyarette konuşan CHP PM Üyesi Kaya, 'Samandağ´daki tarımsal ürünlerin üreticileri, hayvansal ürünlerin üreticileri, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sorunları, bu sorunlara dair ortak çözümler üretebilmek, üreticiden tüketiciye bir köprü oluşturabilmek, bunu belediyelerimiz eliyle nasıl yapabiliriz, daha iyisini nasıl hayata geçirebiliriz? Bunları tartıştığımız, fikir alışverişinde bulunduğumuz, Samandağ Beledisinin yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekleyebilmesinin önünü açabileceğimiz bir çalışma için geldik. Samandağ Belediyesinden öğrenmeye geldik. Öğrendiklerimizi de Türkiye´nin diğer bölgelerine taşıma çalışması için buradayız' dedi.
Referandumu Arsuz´da değerlendirdi
CHP heyetinin üreticiden tüketiciye uzanan zincirde sornlar, beklentilerin ele alındığı Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha´yı ziyaretinde partinin genel tarım politikasına yaklaşımı da tartışmaya açıldı. Başkan Culha´nın Arsuz´un tarım potansiyelini ve üreticinin sorunlarını aktardığı ziyarette ekonomik alanda belediyelerin başarılarını ve deneyimlerini ortak platforma taşımak istediklerini de sözlerine ekleyen Yıldırım Kaya, bunu referandum sonuçlarıyla birlikte değerlendirdi. Kaya, şunları söyledi: 'Referandum sürecinde kırsal alanlardaki sorunumuzu gördük. Onlarla siyasal bağ kuramıyoruz. Burada yüzde 80 -85 oranında hayır oyu alırken, kırsal kesimde yüzde 15 hayır oyu aldığımızda mutlu oluyoruz. Belli ki; burada bir sorun var.. Eğer derdimizi anlatamıyorsak, problem derdimizi anlamayanlarda değil, biz anlatamıyoruz demektir. Belli ki anlatma kanalları ve kaynaklarını farklılaştırmamız lazım. Bunun için belediyecilikteki başarınızı öğrenmeye geldik, sizden öğrendiklerimizi de Orta Anadolu´ya, Karadeniz´e ve Türkiye´nin başka yörelerine taşımaya geldik. Eğer bizlerle deneyimlerinizi paylaşırsanız bunun da Türkiye´deki sosyal demokrasiye ve Türkiye Halkına büyük katkılarınızın bir parçası olur diye düşünüyorum.”
Defne Kozaevi´nde inceleme
CHP PM Üyesi Yıldırım Kaya, Genel Merkez´den gelen heyetin de katılımıyla Defne Koza Evi´ne inceleme ziyaretinde bulundu. Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman´ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, ipek böcekçiliği çalışmaları hakkında bilgi aktarıldı. Başkan Yaman, kıymetli bir meslek olarak tanımladığı ipek böcekçiliği yetiştiriciliği v e ipekçiliğin yaşatılmasını amaçlayan Kozaevi deneyimiyle parti genel merkezinin politikalarına katkı sunmaya hazır olduklarını belirtti.
Nehir: Platform fikri heyecanlandırdı
Samandağ Belediye Başkanı Nehir de CHP´nin tarım ve hayvancılık politikaları hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. Nehir, şunları kaydetti: 'Gelecek dönemde yerel yönetimlerde nasıl bir değişim yaşanması gerektiği, nasıl bir politik hat üzerinde yeniden üretimin şekilleneceği, kooperatifçiliğin canlandırılması konusunda yapılması gerekenler konuşuldu. Üretim ve tüketim kooperatiflerinin yer alacağı ve yerel yönetimlerin köprü görevi göreceği bir çalışma üzerinde istişarede bulunduk. Yerel yönetimlerin deneyimlerini paylaşabileceğimiz bir platform oluşturulmaya çalışılıyor. Bu bizi heyecanlandıran bir fikir. Bu fikirler hayata geçirilebilirse, üretim politikaları anlamında vatandaşın kaliteli ürüne erişebilmesinin imkânlarını yaratabileceğiz. İnanıyoruz ki daha ucuz kaliteli ürüne erişmeyle ilgili belediyeler görev alabilirse kooperatifler veya daha farklı örgütlenmeler çerçevesinde ülkede ciddi bir politik değişiklik olma durumu olacaktır.'
'Arsuz, önemsenen bir ilçe' Arsuz´un oldukça bereketli bir toprağa sahip olduğunu belirterek, çiftçilerin üretim yapabilmeleri için belediye olarak üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, 'Arsuz; hem partililer, hem de genel merkez tarafından önemsenen ve dikkate alınan bir ilçe. Buradaki emeklerimiz izleniyor. Size ve partimize layık olmak adına, sosyal demokrat ilkeler çerçevesinde hareket ediyoruz. Hatay ülkenin maydanoz üretiminin yaklaşık yüzde 70´ini karşılıyor. Bu üretimin de ağırlıklı olarak yüzde 40 Arsuz´dan karşılanıyor. Yeşil sebze, narenciye, balıkçılık, son günlerde ciddi bir hamle yapan muz seracılığı ciddi bir kaynak oluşturmaktadır. Ancak, bunların yeteri kadar değerlendirilmediğini düşünüyorum' diye konuştu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01