Afetin, narenciye üretim merkezi olan Dörtyol ve Erzin ilçelerini de vurduğunu ifade eden HBB Başkanı Lütfü Savaş, sıcaklıkların 40 dereceyi aşması nedeniyle portakal, limon, mandalina ve greyfurt ağaçlarının meyveleri dallarında kuruyarak döküldüğünü, yaşanan ani hava değişimi nedeniyle Hatay´ın önemli geçim kaynağı olan narenciye meyvelerinin yüzde 80´i zarara uğradığını kaydetti. Ani hava değişimi nedeniyle yaşanan afetin sigorta kapsamına alınması için Tarım Bakanlığına çağrıda bulunan çiftçiler aynı zamanda kredi borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesini talep eden Savaş, narenciyedeki afetin Antalya´dan Hatay´a kadar olduğunu belirtti ve zarara uğrayan tüm illerin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kaşıkçı önlemlerin alınmasını istedi
2019 yılı Türkiye narenciye üretimi 4 milyon 679 bin 721 ton olarak gerçekleştiğini belirten MHP´li Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, üretilen narenciyenin 1 milyon 613 bin tonu çeşitli ülkelere ihraç edildiğini ve 755 milyon dolar kazanç elde edildiğini belirtti. Kaşıkçı, 'Hatay´da narenciye ekim alanı toplamda 258 bin 100 dekar olarak gerçekleşmiş ve alanda yapılan üretim ile toplamda 878 bin 234 ton narenciye elde edilmiştir. Hatay genelinde üretilen narenciyenin 421 bin 970 tonu ihraç edilmiş ve 194 milyon 748 bin dolarlık ticaret hacmi yakalanmıştır. İlde üretilen narenciyenin nerede ise yüzde 50 ´i ihraç edilmiştir. Narenciye ihracatının yüzde 26´sı Hatay´dan gerçekleşmiştir. Rakamlar narenciye üretiminin ülkemiz ekonomisine katkısını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Yaşanılan sıkıntı aslında bir nevi doğal afet diyebileceğimiz bir durumun yansıması. Mayıs ayının sonuna doğru bölgemizde yaşanan aşırı sıcaklar sebebi ile meyve ağaçlarında büyük oranda yanma ve çiçek dökümü olmuştur. Bir taraftan salgın tehdidi diğer taraftan artan maliyetler ile başa çıkmaya çalışan üreticilerimiz, ürünlerinin yanması ve dökülmesi sonucu para kazanmayı bırakın maliyetleri nasıl karşılayacaklarını düşünmekteler. Kışın don ve doludan, akabinde hastalıktan ve bugünler de aşırı sıcak ve rüzgârdan mağdur olan üreticilerimizin bu yıl ürün kaybının genç ağaçlarda yüzde 80 büyükler de ise yüzde 60 civarında olduğu gerek ziraat odalarının yaptığı çalışmalar da ve gerekse ilçe tarım müdürlüklerinin çalışmalarında ortaya çıkmaktadır' açıklamasını yaptı. Tarım sigorta alanının (Tarsim) genişletilmesini, sıcaklık ve kuraklık gibi afetlerin de sigorta kapsamına dahil edilmesini, çiftlilerin banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini ve faizsiz destek verilmesini, çiftçinin kullandığı elektrik enerjisi üzerindeki KDV´nin düşürülmesini isteyen Kaşıkçı, Tarım Bakanlığından, narenciye ile ilgili Erzin´e özel bir çalışma gerçekleşmesini talep etti.
Dörtyol´da narenciye toplantısı
Hatay´da aşırı sıcaklarla birlikte narenciyede yaşanan dökümün değerlendirilmesi sebebiyle, Narenciye Afet Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Ulusal Turunçgil Konsey Başkanı Kemal Kaçmaz, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, Hatay eski milletvekili İsmail Soylu da bulunurken, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü ve Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu video konferans yöntemiyle katıldı, sorunun çözümüne yönelik istişarede bulundu. Toplantıda konuşan AKP Hatay İl Başkanı Yeloğlu, korona virüs salgınıyla tarımın, üretimin ve çiftçinin değerinin daha iyi anlaşıldığını belirtti. Yeloğlu, “Narenciyeyle ilgili yaşanan bu sıkıntıyı duyar duymaz yerinde inceledik, çiftçilerle görüştük. Bu konudaki talep ve beklentilerini dinledik. Bu talepleri bakanlığa ilettik ve çiftçinin mağduriyetini gidermek adına adımlarımızı attık. Zarar tespit çalışmalarından sonra bakanlığın da elinden geleni yapacağına inanıyorum' diye konuştu.