Utkun Büyükaşık, Tunay Devrim ve Edip Yeşil´in bir araya gelerek kurdukları Antakya Sanat Derneği kapılarını sanatseverlere açtı.
Nesrin Geyik/Antakya
Derneğin kuruluş süreci ve amaçlarıyla ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Edip Yeşil, şair ve yazarları dernekte konuk etmek istediklerini; imza, söyleşi, panel ve kitap okuma günleri gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Kuruluşunun ardından dernek lokalinin açılışında da Ayna İskenderun Kültür Derneği Başkanı Mehmet Berkyürek, Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Mithat Kaynak, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mithat Mirioğlu ve Kültür Kentleri Birliği Hatay İl temsilcisi Nebih Nafile ile birlikte bir çok sanatseveri buluşturan Antakya Sanat Derneği´nin başkanı Edip Yeşil, daha önce Edebiyatçılar Derneği Antakya temsilciliği çatısı altında farklı mekanlarda çok sayıda etkinlik düzenlediklerini hatırlattı.
'Çalışmalarımız eskiye dayanır'
Derneğin kuruluş süreci ve amaçlarıyla ilgili bilgi veren Yeşil; “Ne kadar yeni kurulmuş bir dernek olsa da çalışma anlamında daha eskiye dayanır. Edebiyatçılar Derneği Antakya temsilciliği çatısı altında farklı mekanlarda çok sayıda etkinlik düzenledik. değerli şair ve yazarları konuk ettik imza, söyleyişi ve paneller, kitap okuma etkinlikleri, bülten, farkındalık oluşturan bir dizi kültürel ve sanatsal etkinlik gerçekleştirdik. Sonrasında çalışmalarımızı bağımsız olarak sürdürdük ve şimdi faaliyetlerimizi bağımsız bir çatı olan Antakya Sanat Derneği ile taçlandırılmış bulunmaktayız” dedi.
“Hangi taşa dokunsanız geçmişten izle karşılaşırsınız”
Geçtiğimiz günlerde Harbiye Mahallesi Kurtuluş caddesi üzerindeki dernek binasında kokteyl havasında geçen açılışta konuşan Yeşil, 'Antakya kadim bir kenttir. Eski olarak bilinen dünyanın sayılı kentlerinden biridir. Mitolojik hikaye ve efsaneleriyle, tarihsel zenginliği, kültürel birikimiyle insanlığa ciddi katkılar sağlamıştır. Farklı etnik yapı ve inançtan kimliklerin bir arada yaşadığı, hatta iç içe geçerek ortak bir yaşam kültürü oluşturduğu ender kentlerden biridir. Çok sayıda uygarlığa ev sahipliği paymış, tarih üretmiştir. Coğrafi konumu itibariyle çağlar boyunca dikkat çekmiş , imparatorlukların kulağı, gözü olmuştur. Bugün hangi taşa dokunsanız geçmişten bir izle karşılaşırsınız. Hangi duvara kulak verseniz duyacağınız hikayeler masallar, misaller olur. Adeta konuşan kenttir Antakya. Sütunlar kırk yıl yaşamış genç keşiş Simon´un sesine mi verelim kulağımızı, Hıdır İlyas efsanelerine mi, yoksa Musa ağacı, Defne Apollon efsanelerine mi? Hayat veren asi nehri üzerinde şarkı söyleyen nauraların sesine kulak vermek gerekir belkide. Bu kent filozof Libanius´un felsefe akademisi görmüş, Kavafis´i konuk etmiştir. Ali Yüce´nin tütün saran ´Mürselekli Kadınlar´ını Ruhi Su´dan dinlemiştir. Süleyman Okay´ı, Sabahattin Yalkın´ı, Süleyman El İsa ve bir çok edebiyat , sanat, sevgi ustasını konukseverliğiyle bağrına basmıştır. Kentleri kent yapan birazda tarihsel , kültürel ve sanatsal hafızasıdır. Antakya sanat Derneği olarak bu miras ışığında yola çıktık. İnanıyoruz ki Diyojen´in feneri bize rehberlik edecek' diye konuştu.
Defne Dayanışma Evi temsilcileri, İn-Sanat Atölyesi yöneticileri ayrıca çok sayıda edebiyatçı, yazar ve sanatçının katıldığı etkinlikte Yalova Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyelerinden Necla Bektaş ile Erkan Kurt dernek adına plaket sundu, Fazıl Karasu şarkılarını gitar eşliğinde seslendirdi.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12