10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dün kutlandı.
Nesrin Geyik/İskenderun
4 Ocak 1961'de basın çalışanlarına hak ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Basın İş Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanması üzerine dokuz gazete patronu, 212 sayılı yasaya ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasaya karşı çıkarak gazetelerini üç gün kapatmış, bildiri yayımlayarak tepkilerini ifade etmişti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (o zamanki adı İstanbul Gazeteciler Cemiyet) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (İstanbul Gazeteciler Sendikası) ise çalışanlarla birlikte karara katılmadıklarını açıklamış sendika çatısı altında üç gün süreyle ‘Basın’ adlı bir gazete yayımlamıştı. Üç gün süren bu dayanışmanın sonrası 10 Ocak, Çalışan Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştı.
TGC: Dayanışma ve mücadele gününün adı
10 Ocak tarihinin Türkiye’deki gazetecilerin dayanışması ve emek mücadelesi için çok önemli bir gün olduğunu i fade eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yönetimi, mevcut iktidar döneminde yüzlerce yayın organının kapatıldığını, 11 bini aşkın gazetecinin işsiz kaldığını, bine yakın gazetecinin cezaevine girip çıktığını, 43 gazetecinin hala cezaevinde olduğunu anımsattı. TGC açıklamasında, "10 Ocak günümüzde gazeteciler için işsizliğin, hukuksuz, haksız göz altıların, tutuklamaların, yoksulluk sınırındaki ücretlerin, sansür ve oto sansür gibi ağır konuların gündeme getirildiği bir gün haline gelmiştir. İktidar desteklediği yayın organlarıyla kendi yankı odasını kurmuş, sadece kendi istediği haberlerin yer aldığı bir dünya oluşturmuş, kamu yararına olmayan faaliyetlerinin halka ulaşmasını engellemeye çalışmaktadır. Bağımsız medya kuruluşlarına ise kapanmalarına neden olabilecek ağır ekonomik baskı ve yaptırımlar uygulanmaktadır. Öncelikle iktidarın oluşturduğu kara listeler nedeniyle reklam verilmesi engellenmektedir. Özerk olması beklenen Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Basın İlan Kurumu ise iktidarın talebi doğrultusunda yayın durdurma, para cezası ve resmi ilan kesme cezalarıyla bağımsız medya kuruluşlarının kapanmasına neden olacak bir tutum izlemektedir. Bu karanlık tabloda gazeteciler bir yandan geçim mücadelesi, bir yandan sansür, oto sansür baskısı ve tutuklanma tehdidiyle mesleklerini yapmaya çalışmaktadırlar. İçinde bulunduğumuz korku ikliminde tablo karanlık olsa bile basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalktığı, gazetecilerin özgür kaldığı, haberin ve gazeteciliğin suç olarak görülmediği günlerde gazetecilik yapma umudumuzu koruyoruz" ifadesine yer verildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İskenderun temsilcisi Akın Bodur da sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, "Çalışan ve çalışmayanların birbirine karıştığı, gazetecilik yapanlarla gazeteciliği kullananların karıştırıldığı, bazı güç sahiplerinin mesleğimizi kendi seslerinin duyulduğu 'yankı odası' olarak gördüğü, sosyal iletişim sitelerinin yayın organı gibi anlatılma ve anlaşılmaya çalışıldığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Basın milletin ortak sesidir' ifadesinin artık yaşam bulamadığı bir ortamda, halka karşı sorumluluk taşıyan ve toplumu doğru bilgilendirmeye çalışan meslektaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum" ifadesine yer verdi.
Ziyaret, çiçek ve mesajla kutlamalar
Çeşitli kişi ve kuruluşlar da Çalışan Gazeteciler Gününü mesaj, telefon ve açıklamalarıyla kutladı. Ziyaretlerle, gönderdikleri çiçekle ya da mesajla kutlayanlar arasında Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, İskenderun Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya ve yönetimi, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, CHP eski il başkanı Ramiz Parlar, kentte özel sağlık hizmeti veren Gelişim hastanesi ve Palmiye Hastanesi yönetimi, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Eğitim-Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Şükrü Yılmaz, Hatay Turizm, Bahçeşehir Koleji, İskenderun'da siyaset, ticaret ve sivil toplum alanında çalışanlardan Bülent Akbay, Fuat Kaya, Mustafa Kın, Cemal Yalçın da bulundu.
Basın mensuplarına sosyal ve ekonomik haklar kazandıran 212 sayılı Basın İş Yasası Kanunu’nun 10 Ocak 1961 yılında kabulünden itibaren her 10 Ocak günü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlandığını ifade eden Hatay Valisi Rahmi Doğan, mesajında şunlara yer verdi: "Bilginin her geçen gün katlanarak çoğaldığı ve teknolojinin takip edilmesi zor bir hızda geliştiği günümüz dünyasında, basın hayati bir önem taşımaktadır. Görsel ve yazılı medyanın yanında sosyal medya olarak nitelenen anlık haberleşme ve bilgi paylaşım ağlarının etkinliğinin günden güne arttığı günümüzde, gazetecilerimizin üzerine düşen sorumluluk her zamankinden daha fazladır. Yaşanan gelişmeler hakkında hemşehrilerimizi bilgilendiren, ilimizin kültürel, sosyal ve ekonomik gelişiminde ve tanıtımında etkin bir rol üstlenen yerel basınımız, bundan sonra da görevlerini aynı duyarlılıkla devam ettirerek, ülkemizle birlikte şehrimizin de kalkınmasına ve tanıtımına katkı sağlamaya devam edecektir. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Basın ulusun ortak sesidir.' fikriyle hareket eden, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi hususunda; zaman, mekan farketmeksizin sorumluluk bilinciyle görevlerini yerine getiren tüm fedakar ve değerli basın çalışanlarımızın 'Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım."
Basının demokrasilerde "dördüncü kuvvet" olarak tanımlandığını anımsatan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında yunlara yer verdi: “Ülkemizde, gazetecilere sosyal ve ekonomik haklar sağlayan ve Türk basınında bir dönüm noktası olan 212 sayılı yasanın, 10 Ocak 1961’de kabul edilmesiyle birlikte, her yıl 10 Ocak tarihi Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır. Anayasal ve yasal ilkeler doğrultusunda, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini yerine getiren basın organları demokrasimizin en büyük güvencesidir. Bu yönüyle ülkemizin sorunlarını kamuoyuna aktaran, etkin çözüm önerileriyle toplumsal yapının ve kamu kurumlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basın mensuplarımızın yorum ve görüşleri her daim yol gösterici olmaktadır. Yerel basın kuruluşları da kentimizde yürütülen hizmetler hakkında halkı bilgilendirmekte, vatandaşlar ile devlet arasında bir köprü vazifesi görmekte olup, ilçenin kültürel, sosyal ve ekonomik gelişiminde önemli rol oynamaktadırlar. Basın mensuplarının çalışmaları ülkemizle birlikte ilçenin de kalkınmasına ve demokrasi kültürünün yerleşmesine katkı sağlayacağına olan inancım tamdır.”
Kentteki gazetecilerle verdiği yemekte buluşan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da şu değerlendirmede bulundu: "Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı ve hukukun evrenselliği ilkelerinden ödün vermeden çalışan, basın mensubu arkadaşlarımız doğru haberi halka ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi yerine getirmektedirler. Halkın, tarafsız, doğru, ilkeli ve eksiksiz haber akışıyla bilgilendirilmesi, şeffaf ve demokratik toplum olmanın başlıca şartlarından biridir. Kamu yararına hizmet yapmakta olan gazeteci arkadaşlarımız, ülkemizin, ilimizin olduğu gibi ilçemizin de sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır."
"Basın, toplumsal bilincin oluşmasında önemli rol oynayan, kurumlar ve halk arasında bilgi akışını sağlayan demokrasinin en temel değerlerinden bir tanesidir" değerlendirmesinde bulunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da mesajında şunlara yer verdi: “Halka doğru ve güvenilir bilgi aktarmayı amaç edinen gazetecilik, özveri gerektiren, ciddi sorumluluğu olan saygın mesleklerdendir. Basının toplumun sesi olma işlevini tam olarak yerine getirebilmesi için basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin bir an önce kaldırılması gerekmekte, tüm gazetecilerin özlük haklarına kavuşması sağlanmalıdır. Gazeteciliğin en önemli ilkeleri doğruluk ve tarafsızlıktan ödün vermeden kalemini hak, hakikat ve adaletten yana kullanan, gece gündüz gerçek peşinde koşan tüm basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım.”
Baskı ve zorluklara rağmen işini hakkıyla ve dürüst bir şekilde yapan gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ise "Halkın gerçek ve tarafsız bilgi edinmesinde basının önemi çok büyüktür. Medyada tekelleşmenin önlenmesi, güçlü, yansız, ilkeli, demokratik bir medya ortamının oluşmasını hepimiz istiyoruz. Öncelikle son yıllarda basının üzerinde bulunan baskı ve tek elden yönetilmenin olmadığı, tüm gazetecilerin, kendi fikirlerini özgürce söyleyebildiği, bu fikirlerinden dolayı ceza almadığı ve engellenmediği bir ortam diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç dae "62 yıldır Türk basınına destekleri ile güç veren Basın İlan Kurumu, görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde Türkiye Yüzyılı’nda da katkılarını artırarak sürdürme kararlılığındadır. Basın ahlak esaslarından, demokrasi ve ifade özgürlüğünden taviz vermeden doğru ve objektif bilgiyi kamuoyuna ulaştıran yayınları desteklemeyi sürdürürken, mesleki beceri ve kültürümüzü her geçen gün geliştirerek toplumsal görevimizi koruyacağız" düşüncesini paylaştı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01