Ekmek Üreticileri Federasyonu Hatay İl Başkanı Zilal Bozoğulları, günde 12 milyon ekmeğin çöpe gittiğini belirtti.
Türkiye´de yılda 112 milyon ekmek üretildiğini ve 12 milyon ekmeğin çöpe gittiğini beliten Bozoğulları, çöpe atılan ekmeğin milli servet olup, 400 okul, 7 tane hastane demek olduğunu ve milli servetin çöpe atılmaması gerekitğini ifade etti.
1 Ocak´ta ekmek 250 gramdan 200 gram´a düşecek
250 gram olan ve 1 TL´ye satılan ekmek fiyatı, 1 Ocak 2018 itibariyle gramajı 200´e düşecek ve aynı fiyattan satılacak.
Ekmeğin toplumumuz için çok şey olduğunu ve ´ekmek parası´ ya da ´ekmeğini taştan çıkart´ denildiği kadar kıymetli olduğunu ifade eden Bozoğulları, 'Buğday başaklarının serpilip, büyümesiyle çıktığı yolculuk, emeğin ve lezzetin hikayesi. Sofralarımıza ise müthiş bir karbonhidrat ve lezzet kaynağı olarak konuk oluyor, yüzyıllardır. Her ne kadar diyetler tarafından yasaklansa da faydaları ve çeşitleriyle kalbimizdeki yeri çok başka ekmeğin. Ama ne yazık ki ülkemizde ve şehrimizde ekmek israfı çok fazla' açıklamasını yaptı.
Ekmek Üreticileri Federasyonu Hatay İl Başkanı Bozoğulları, Türkiye´de ve Hatay´da yapılan ekmek israfı e alınacak önlemleri ile ekmek piyasasına ilişkin yazılı değerlendirmesinde şunlara yer verdi: 'Hatay´da birçok ekmeğin çöpe atılıyor. Ekmek Üreticileri Federasyonu olarak ekmek israfını önlemek için birçok çalışma yapıyoruz. İnsanlar yiyebilecekleri kadar almak yerine, fazladan ekmek alıyor ve bayatlayan ekmeği çöpe atıyor. Ekmek bizim kutsalımız, ekmeklerimizi çöpe atmak binlerce kişini emeğini ve milli sermayemizi çöpte atmak demek. Türkiye´deki ekmek israfını önlemek için bir çok çalışmanın yanında üç ayda bir toplantı yapıp ekmek israfı ile ilgili daha neler yapabileceğimizi konuşup, ekmek israfını anlatıyoruz. Son toplantıyı Kayseri´de gerçekleştirdik. Ekmek israfı konusunda bilgilenmesi için ve israfı önlemek için çalışmalarımız devam edecek. Federasyon nisan ayı toplantısını Hatay´da yapacak.'
Bayatlayan ekmeği çöpe atanlar için ´askıda ekmek´ uygulamasını önerdiklerini ve HATSAN ekmek fabrikasının bu uygulamayı yaptığını anlatan Bozoğulları, 'Bayatlayan ekmeği çöpe atmak yerine fakir fukaraya ihtiyacı olana bedava vereceğiz. Hem ekmek israf olmayacak, hem de insanların hayır duasını alacağız. Hatay´daki belediyelerden ekmek üretimi yapan yerleri denetlemesini ve sokakta tandır ekmeği satan insanları engellemelerini istiyoruz. Biz fırında üç temizlikçi bulundurup sigortalarını yapıp maaşlarını veriyorsak belediyeler bunlara engel olmalı dükkana bile benzemeyen yerlerde tandır ekmeği satıp insanların sağlıklarıyla oynuyorlar. Vergi levhaları yok, temizlik yok, fiş yok makbuz yok hiç bir yasaya tabi olmadan satış yapıyorlar' açıklamasında bulundu.
10257,40%1,75
34,81% 0,01
36,74% 0,01
2977,77% 0,11
4837,03% 0,00