Tarih: 18.08.2017 11:02

17 Ağustos´u unutmadık!

Facebook Twitter Linked-in

 İMO Temsilcilik Başkanı Selahattin Gündüz, “Anket çalışması da bize olası bir depreme yüzde 90 oranında hazırlığımızın olmadığını gösterdi” dedi.

İskenderun Belediyesi Sanat Galerisi´nde TMMOB´a bağlı temsilcilik başkanlarının da katılımıyla gerçekleşen sergi açılışında anket sonuçlarını da paylaşan Selahattin Gündüz, “Toplumun güvenli yapı kavramının doğru anlatılması konusunda ciddi eksiklikler olduğu görülmektedir. Bu da gösteriyor ki halk deprem konusunda hala bilinçsiz ve bir yapıyı alırken asıl nelere dikkat etmesi gerektiğinin bilincinde değildir. burada biz TMMOB´a bağlı tüm meslek odaları, belediyeler ve afet kuruluşları daha etkin çalışıp bilinçli bir toplum oluşturmalıyız. Böylece depremleri daha az hasarla atlatabiliriz” diye konuştu.

Deprem dayanıklılığı değil, görünüşü belirleyici
İskenderun´da yaklaşık tesadüfi yöntemle seçilen 250 kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre hala konut alırken veya kiralarken katılımcıların yarısından fazlasının fiyat ve görüşünü öne almasının deprem riskinin hala yeterince gözetilmediğine işaret ettiğini kaydeden Gündüz, anket sonuçlarının yine çarpıcı sonuçlarından birini gösterdiğini belirtti: “Hatay´ın 1. derecede deprem bölgesi olduğunu görüşmecilerin tamamı bilmesine karşın, yarıdan fazlası ev alırken veya kiralarken yapının depreme karşı dayanıklı olup olmadığını bilmeden alıyor.”

Görüşülenlerin yarısının depremin daha önceden tahmin edilebileceğine inandığı da sözlerine ekleyen Gündüz, anket sonuçlarıyla ilgili şunları aktardı: “Deprem olduğunda toplanma yerimizi bilmiyoruz. Olası bir depreme hazırlığımız yüzde 90 oranında yok. Yüzde 96 oranında deprem çantamız yok. Yüzde 80 oranında herhangi bir hazırlığımız yok. Hatay bölgesinde acil durum yollarını yüzde 94´lük oranla bilmiyoruz. Evimizi alırken bile yüzde 58´lik oranla depreme dayanıklı olup olmadığını bilmiyoruz. Olası bir depremde evimizin yıkılabileceğini, hasar görebileceğini yüzde 40 oranla düşünüyoruz. Yaşadığımız binanın üzerinde kurulduğu zemine dayanıksız olması halinde devlet kira yardımı yaparsa bina yeniden evi boşaltırım, kaderimizde ölmek varsa, taşınıp düzenimi bozamam diyor yüzde 30 oranındaki görüşmeci. Konut seçerken fiyatı, işe yakın olması, dış görüntü, akrabalara yakınlık önemli oluyor da depreme dayanıklı olması çok önemli değil. Yaşadığımız yerin kaçıncı deprem kuşağında olduğunu yarı yarıya biliyoruz. Deprem esnasında saklanacağımız yer konusunda hayat üçgeni olabilecek yeri bilen yüzde 53.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —