18 gündür randevu yok

Koronavirüs can almayı sürdürüyor. İskenderun´da CHP ilçe yöneticisi Şirin Toğargör´ün babası Ahmet Toğargör, yakalandığı covid-19´dan kurtulamadı ve yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre,24-30 Nisan il

SAĞLIK 5.05.2021 19:25:25 0
18 gündür randevu yok

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun´da ikinci doz aşı yaptırmak isteyen ama aşı için randevu alınamamasında dün 18. gün doldu. Hatay Milletvekili Suzan Şahin, il sağlık müdürünün kendisine verdiği bilgide, ikinci doz aşılar için randevu sıkıntısının sistemden kaynaklandığını, bakanlığın Biontech aşısında randevuların 2 ile 4 hafta ötelenmesi üzerine sistemde Sinovac ve Biontech aşı randevusunun ayıramaması üzerine sorunun yaşandığı söylediğini belirttmişti. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, kentte yaşanan ikinci doz aşı konusunu İskenderun ilçe sağlık müdürü ile görüştüğünü, aşı sorununun bulunmadığını ama sistemden kaynaklı sorunun yaşandığını, bunun giderildiğini gerektiğini söylediğini açıklamıştı. Konunun Sağlık Bakanlığının Alo 184 Koronavirüs Danışma Hattına iletilmesi üzerine, başvuru yapan vatandaşa telefonla bilgi veren İskenderun Devlet Hastanesinin aşı sorumlusu, hastaneye gelen aşıya göre randevuların aşı miktarına göre günlük olarak açıldığını, 200 aşı gelmişse, o gün için 200 kişiye randevu verildiğini, 500 aşı gelince de 500 aşı için randevu açıldığını ve aşı günü dolmadan da randevu verilemediğini belirtti. Yörede randevu alamadığı için binlerce kişinin ikinci doz aşısı, sağlık bakanlığının daha sonra aldığı ´Biontech aşısında iki doz aralığını 4 haftadan 6 ila 8 haftaya çıkarma´ kararı üzerine, randevular uzatılmış ve İskenderuh, Belen ve Arsuz´da yaşayan binlerce kişi ikinci doz aşısını yaptıramamıştı.

Hatay´da vaka sayısı azaldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24-30 Nisan illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı. Buna göre Hatay´da haftalık vaka sayısı 100 bin kişide 130,84. Bu oran İstanbul´da 532,02, Ankara´da 361,52, İzmir´de 223,34 olurken, Hatay´ın komşuları olan Adana´da 106,70, Mersin´de 143,25, Kilis´te 244,41, Gaziantep´te 167,91 ve Osmaniye´de 139,64 olarak gerçekleşti. Haftalık verilere göre İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Kocaeli 100 bin kişide en çok vaka görülen iller olurken, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Van 100 bin kişide en az vaka görülen iller oldu. Sağlık Bakanı Koca, sosyal iletişim sitesinden yaptığı açıklamada, 'Tedbir ve kısıtlamalar bu haritayı her gecen gün daha iyi bir tabloya çevirecek' değerlendirmesini yaptı.
17 günlük tam kapanma kapsamında alınan önlemlerin denetimi de sürüyor. İskenderun´da yapılan ´yoğunlaştırılmış dinamik denetim´ kapsamında tam kapanma döneminde işyerlerine maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik denetimi yapıldı. İskenderun Kaymakamlığı, ülkede 27 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında uygulanmaya başlanan ´tam kapanma tedbirleri´ hakkında sıkça sorulan sorulara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Bilgilendirmede 25 madde ve yanıtları yer alıyor.

Koronadan ölen zabıtaların adları karakollara

Hatay Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitiren zabıta memurlarının isimlerini yaşatmak için anlamlı bir çalışmanın altına imza attı. Koranavirüs sebebiyle yaşamını yitiren HBB zabıta memurları Mürsel Konuşkan, Ali Tütüncüoğlu ve Harun Bozkurt´un isimleri Antakya´daki zabıta noktalarında yaşayacak. HBB´den yapılan açıklamaya göre, Mürsel Konuşkan´ın ismi Antakya İlçelerarası Minibüs Garajı´ndaki zabıta noktasına, Harun Bozkurt´un ismi Antakya Şehirlerarası Otobüs Terminali´ndeki zabıta noktasına ve Ali Tütüncüoğlu´nun ismi de Antakya Sebze ve Meyve Hali´ndeki zabıta noktasına verildi. HBB Zabıta Dairesi Başkanı M. Alper Kılıçoğlu, 'Yaklaşık altı ay önce 3 kardeşimizi koronavirüs sebebiyle Hakk´a uğurladık. Bu arkadaşlarımız bizim kalbimizde yaşıyor. İsimleri sadece kalbimizde yaşamasın, diye 3 farklı zabıta noktasına çalışma arkadaşlarımızın isimini verdik. Arkadaşlarımızın isimleri bu noktalarda var olacak. Onları hiçbir zaman unutmayacağız' dedi.

Market , pazar ve çalışma genelgeleri

İçişleri Bakanlığı, valiliğe ´market tedbirleri´ konulu genelge gönderdi. Hatay Valiliğine de iletilen genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan tedbirler şu şekilde sıralandı: Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek. Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları kararları ivedilikle alınacak. Zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri denetim ekiplerince bu hususa ilişkin tebliğler ve kontroller eksiksiz yerine getirilecek.

İskenderun Kaymakamlığı da ´market genelgesini´ sosyal iletişim sitesi aracılığı ile yöre halkına duyurdu. İskenderun´da yaşayan avukat Erdem Harmaoğlu, market genelgesine tepki gösterdi. Harmaoğlu, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı değerlendirmede, 'İçişleri Bakanlığı, İl Umumi Hıfzısıhha Kurulları´na ´bu kararı alacaksınız, şu kararı alacaksınız´ diyerek dayatmada bulunamaz. Umumi hıfzısıhha kurullarının kendi içerisinde oy kullanacak üyeleri olduğu gibi, bu kurullar kanunla kurulmuştur. Kanunla kurulan ve içerisinde oy kullanma yetkisine sahip üyeleri bulunan bir kurula ´bu kararı alacaksınız´ demek adeta yasaların lağvedilmesidir' ifadesine yer verdi. 'Market yasakları kime hizmet ediyor?' diye soran Hatay barosu eski başkanı Ekrem Dönmez de, 'Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar dışında satışına izin verilmeyen ve yasaklanan tüm ürünler e-ticaret sistemiyle online olarak alınıp satılıyor. 17 gün boyunca desteksiz aç bırakılan esnafın cebine el atma, hakkına girme genelgesidir bu. İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği ´market tedbirleri´ yasaklarının dayanağı gösterilen 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27. ve 72. maddelerinde, yasaklanan ürünlerin hiç biri yok. Sadece 72/6´da ´Hastalığın sirayet ve intişarına sebebiyet veren gıda maddelerinin sarf ve istihlakinin men´i var' açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanlığı, Çalışma İzinleri Görev Belgeleri genelgesi de yayımlandı. Genelgeye göre; muafiyet kapsamında olmakla birlikte e-Başvuru sistemi üzerinden belge alamayanlar için, 29 Nisan tarihli daha önceki genelge ile yeni oluşturulan çalışma izni görev belgesi formunun işveren ve çalışan tarafından manuel düzenlenerek imza altına alınarak kullanılabilmesine ilişkin süre iki gün daha uzatılarak 7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24.00´e kadar kullanılmasına imkan tanındı. Genelge´de muafiyet kapsamında bulunanlara yönelik iki ayrı izin sistemi detaylı olarak hatırlatıldı. Buna göre; Esas usul olan e-Başvuru sitemi üzerinden 2 Mayıs saat 17.00´ye kadar 2.677.000 çalışma izni görev belgesinin verildiği; Muafiyet kapsamında olmakla birlikte e-Başvuru sistemi üzerinden çeşitli nedenlerle belge alamayanlar için ise işveren ve çalışanların taahhütlerinin ve imzalarının bulunduğu, yeni oluşturulan çalışma izni görev belgesi formunun geçerlilik süresi 7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 24.00´e kadar uzatıldı. Ayrıca muafiyet alanında olmasına rağmen sistem üzerinden henüz çalışma izni görev belgesi alamayan; İş yeri sahipleri, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, kendi özel sandıklarına tabi olmaları nedeniyle sosyal güvenlik sisteminde kayıtları bulunmayan bankacılık sektörü çalışanları, için de yeni düzenlemenin yapıldığı ve bu amaçla Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca gerekli entegrasyonların sağlandığı bildirilmiştir. Denetim faaliyetlerinde çalışma izni görev belgeleri detaylı olarak kontrole tabi tutulacağı ve herhangi bir suistimalin tespiti halinde taahhütte bulunanlarla ilgili olarak gerekli idari/adli işlemler gerçekleştirileceği ifade edildi.

İskenderun Kaymakamlığı da, Hatay İl Hıfzısıhha Kurulu´nun 04 Mayıs 2021 tarihli ve 2021/22 sayılı kararına ilişkin alınan ´pazar yerleri uygulaması´ hakkında açıklama yaptı. Genelge açıklamasına göre, 'Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilecek. Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında kurulacak pazarlarda sadece yaş sebze/meyve ile fide satılabilecek, (özellikle köylülerimizin ürünleri olmak üzere), temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. ürünlerin satışına ise izin verilmeyecek. Pazar yerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutularak valilik/kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirler alınacak. Bu amaçla mevcut pazar yerleri genişletilecek veya ilave pazar alanları oluşturulacak. Pazar yerlerine kontrollü giriş/çıkışları sağlamak için belirlenen noktalar haricinde diğer tüm alanlar demir bariyer ve benzeri araç-gereç ile kapatılarak kontrolsüz giriş/çıkışlar engellenecek. Pazar yerlerinde Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtildiği üzere sergi ve tezgahlar arasında en az 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılacak' ifadesine yer verildi.

Suriyeli göçmenler, koronaya daha az yakalandı

“Hatay´da resmi rakamlara göre, 1 milyon 659 bin nüfuslu ilde, 439 bin, gerçek rakamlarda ise tahmini olarak 600 bin Suriyeli misafirimiz var' açıklamasını yapan CHP il başkanı Ramiz Parlar, şu değerlendirmede bulundu: 'Biz Suriyelileri misafir olarak, insan olarak görüyoruz ve insancıl yaklaşıyoruz. Düşman gibi ya da ekmeğimize ortak olan insanlar gibi görmüyoruz onları. Suriyelilerin iş durumu olarak sömürülmesi, çocukların eğitimden uzak kalması ve özellikle çocukların iş gücünde kullanılıp sömürülmesi bizi çok üzüyor. Bunlar Türkiye´den ayrılmadığı taktirde ise eğitim alamayan çocuklar ileride Türkiye için büyük sorun olacak. Pandemi sürecinde, bize Suriyelilerin hiçbir sıkıntısı olmadı. Suriyelilerin nüfusuna göre hastalık yönünden, hastanelerimizde yapılan araştırmalarda inanılmaz derecede pandemiden az etkilendiler. Covid-19´a yakalanan Suriyeli sayısı çok çok az. Suriyelilerin sosyal güvencesi bulunuyor ve hastanelerde ücretsiz olarak kendilerine bakılıyor. Türklerden daha avantajlılar. İlaçlarda ve muayenelerde ek ödeme yapmıyorlar. Suriyelilerin koronavirüs vakalarında az bir yer tutmasını ben hekim olarak, sürekli açık havada olmalarına bağlıyorum. Ya bahçe ve tarlada çalışıyorlar ya da çöp topluyorlar. Çöp toplamak tabiki sağlıksız ve hijyenik olmayan bir durum ama maske ve eldivenle kendilerini koruyorlar. Hep açık alanda çalıştıkları için eve virus taşımıyorlar. Ev ortamları da uygun değil. Çok küçük evlerde çok kalabalık aileler şeklinde yaşıyorlar ve buna rağmen Suriyeliler koronavirüse çok az yakalanıyor.'

BTP: Desteksiz vatandaş 3 hafta ne yapacak?

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Hatay İl Başkanlığı, tam kapanma kararına yönelik değerlendirmesinde şunlara yer verdi: 'AKP hükümetinin lebalep kongrelerinin büyük bir pervasızlıkla sürdürüldüğü dönemin faturası ülkemize çok ağır oldu, Covid-19´da günlük vaka sayıları 65 binlere kadar çıktı. Aylardır hemen herkes çözümün tam kapanma kararından geçtiğini ifade ederken, iktidar ısrarla duymazdan geldi. Geldiğimiz noktada iş çığırından çıktı. Türkiye günlük vakalarda Avrupa´da açık ara zirvede yer alırken dünyada ilk üçe girdi. İlan edilen tedbirlere bakıldığında yine bir kelime oyunu görüyoruz. Zira Kabineden çıkan bir tam kapanma kararı değil, mevcut kısıtlamaların 3 hafta daha uzatılmasından ibarettir. Tam kapanmanın dünyadaki uygulamasıyla AKP´nin uygulaması arasında dağlar kadar fark vardır. Tam kapanma demek devletin vatandaşını tam koruma altına alması demek, O´nun tüm ihtiyaçlarını üstlenmesi demektir. İş yeri 3 hafta boyunca kapanacak olan esnaf ne yapacak, kirasını nasıl ödeyecek, işçisine nasıl maaş verecek, evde oturmaya mahkum edilen milyonlarca vatandaş evini nasıl geçindirecek, kirasını, faturasını nasıl ödeyecek? İktidarın bu konularda en ufak bir planı- projesi yoktur. Vatandaşın ihtiyacı olan bugün dünyanın tek çözüm olarak gördüğü ´Milli Ekonomi Modeli´dir. Kaynakların yabancılara, yandaşlara değil millete ve devletin kasasına aktarılacağı Milli Ekonomi Modeli´ndeki sosyal devlet projeleri ile halk desteklenecek ve her zaman ve özellikle de bu gibi zor zamanlarda devlet milletinin gerçek anlamda yanında olacaktır.'

Kısıtlamada belediyelerin asfalt ve parke çalışması

Öte yandan belediyeler de sokak kısıtlaması sürecinde çalışmalarını sürdürüyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) de vakaların artmasıyla birlikte kurum içi denetimlerini sıkılaştırdığını bildirdi. HBB´den yapılan açıklamada, 'Belediye personelinin koronavirüs risk durumlarını ve HES Kodu geçerlilik sürelerini belirli aralıklarla kontrol etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ile HES Kodu entegrasyonu sağladı. Bu sayede, hem kurum personelinin hem de belediye hizmetlerinden faydalanmak üzere belediyeye gelen vatandaşların sağlığı güvence altına alınacak' ifadesine yer verildi.

Antakya Belediyesi de, 17 günlük sokağa çıkma kısıtlaması süresince çalışmalara devam ettiğini belirttiği açıklamasında, 'Ekipler kısıtlamalar süresince vatandaşların normal günde yoğun oldukları bölgeler başta olmak üzere şehir genelinde kapsamlı temizlik çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Tüm cadde ve sokaklarda süpürge, yıkama, moloz kaldırma, konteyner tasfiye gibi temizlik hizmetlerini ivedilikle gerçekleştiriyor. Ayrıca eski Antakya Sokakları olarak bilinen dağ bandındaki mahallelerde bulunan tüm merdivenlerde de temizlik çalışmaları gerçekleştirildi' ifadesine yer verildi.

Antakya Küçük Sanayi Sitesi girişindeki yolda altyapının tamamlanması ile beton asfalt çalışmalarına başladığını belirten HBB de, ekiplerin sokağa çıkma kısıtlamalarında yolları yenilediğini belirtti. Açıklamada, 'Tam kapanma zamanında ilde yeni yol, bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştiren ekipler, altyapısı tamamlanan Antakya´ya bağlı Zenginler Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesinde beton asfalt hazırlıklarına başladı. Kazı çalışmalarının tamamlanması ile en kısa süre içinde beton asfalt çalışmalarına başlayacaklar' ifadesine yer verildi.

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de ilçenin çeşitli mahallelerde gerçekleştirilen çalışmaları inceledi. 17 günlük tam kapanmada belediye faaliyetlerinde herhangi bir aksama yaşatmamak için uğraştıklarını belirten Güven, saha personelinin tamamının halkın hizmetinde olduğunu belirttiği değerlendirmesinde şunları belirtti: 'Yol yapım çalışmaları devam ediyor. 17 günlük tam kapanma sürecindeyiz. Dileğimiz bu süreçte gerekli çalışmaların yapılıp korona belasından bir an önce kurtulmak. Bu süreci yaşarken tabiki asli görevlerimizi aksatmadan gerçekleştireceğiz. Belediyenin üstüne düşen tüm görevleri yerine getireceğiz. İlçenin birçok mahallesinde yol yapım çalışmaları devam ediyor. Hem asfalt hem de parke taşı döşeme çalışmalarımız birçok ekiple gerçekleştiriliyor. Çalışmalar aksamadan devam edecek.'


Anahtar Kelimeler: gündür randevu

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55