1 Mayıs, kutlanıyor

Bugün saat 16.00’da Tayfur Sökmen Bulvarında toplanacak katılımcılar Gar Meydanına kadar yürüyerek meydanda 1 Mayıs’ı kutlayacak.

GÜNCEL 1.05.2024 07:53:00 0
1 Mayıs, kutlanıyor

Akın Bodur/İskenderun
1 Mayıs İşçi Bayramı İskenderun'da bugün kutlanıyor. Eğitim Sen İskenderun Şube tarafından oluşturulan 1 Mayıs İşçi Bayramı Tertip Komitesi, 1 Mayıs'ın kutlanması için resmi başvurusunu yapmıştı. 1 Mayıs İşçi Bayramına katılacaklar, bugün saat 16.00’da Tayfur Sökmen Bulvarında toplanacak ve katılımcılar daha sonra sahil güzergahından Gar Meydanına kadar yürüyerek meydanda 1 Mayıs’ı kutlayacak.

Toplanma alanı Tayfur Sökmen Bulvarı 

1 Mayıs İşçi Bayramı Tertip Komitesi, "1 Mayıs'ta İskenderun'da alanlardayız. Tüm emekçileri alana bekliyoruz" mesajı yayımladı ve toplanma ve yürüyüş alanını Tayfur Sökmen Bulvarı ve saat 16.00 olarak duyurdu. Miting ise İskenderun Gar Alanı'nda olacak.

"1 Mayıs’ta alanlarda olmak emperyalizme karşı barışı ve halkların kardeşliğini savunmaktır" değerlendirmesini yapan İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ünsal, kente ve bölgedeki emek ve demokrasi güçlerini alana, 1 Mayıs'a katılmaya çağırdı. Komite, halka dağıttığı bildirilerle de yöre sakinlerini ve yurttaşları mitinge katılmaya davet etti.
1 Mayıs'ı, işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak niteleyen Ünsal, "1 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanındaki sınıf kardeşlerimizle beraber demokrasiye, adalete, özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe dair umutlarımızı ve taleplerimizi haykıracağız" dedi. Ünsal, "Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda buluşacak, ekmeğimizin her gün küçülmesine, adaletin terazisinin tamamen bozulmasına, en temel hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine hep bir ağızdan 'dur' diyeceğiz. 2024 1 Mayıs’ında Türkiye’nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs Alanında olacak, milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak. Başta Taksim olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki 1 Mayıs alanlarına yürüyecek olan işçiler, kamu emekçileri, mimarlar, mühendisler, hekimler, emekliler, kadınlar ve gençler kol kola, omuz omuza hakkını hukukunu savunacak" dedi.

Hak-İş'ten basın açıklaması

Hak-İş Konfederasyonu İl Temsilcisi ve Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mehmet Güngör de bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yapacak. Hak-İş Konfederasyonunu yöredeki sendika başkan ve yöneticilerinin de katılacağı basın açıklaması bugün (1 Mayıs 2024 Çarşamba) günü saat 10.45'te İskenderun Beş Temmuz Şehitler Anıtında yapılacak.

Vali Masatlı da mesajla kutladı

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutladı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü, alın teri, emek ve dayanışmanın simgelerinden olduğunu ifade eden Masatlı, şu değerlendirmeyi yaptı: "İşçi haklarının gelişimine katkıda bulunan tüm bireylerin ve toplulukların onuruna adanmış; birlik ve beraberlik ruhunu pekiştiren, emeğin ve dayanışmanın gücünü gösteren müstesna bir gündür. Bilindiği üzere; insanı ayrıcalıklı kılan, insan yaşamının bir zaruriyeti olan çalışma ve üretme ihtiyacı, hayatın her boyutuyla devam ettirilebilmesi adına kaçınılmaz bir gerekliliktir. Sosyal hayat ile Ülkemiz ve dünya ekonomisinin her aşamasında, işçi ve emekçilerin alın teri olduğu asla akıldan çıkarılmamalıdır. Toplumların ihtiyaç duyduğu tüm ürün ve hizmetler, teknolojinin geliştirilmesi ile yenilikçi çözümlerin üretilmesi; emekçilerin fiziksel, zihinsel ve duygusal çabalarıyla sağlanır ki bu da onların varlığının ne kadar önemli olduğunun en somut işaretidir. Çünkü emek, insanlığın varoluşunun temel taşıdır. Bunun içindir ki mensubu olmaktan her zaman iftihar ettiğimiz medeniyet anlayışımız, alın terini önceliği kabul ederek emeğin değerine apayrı bir kıymet takdir etmekte ve böylece insanlık fıtratına yakışan o muazzam onurun korunması ve yüceltilmesinin bu değerden geçtiği gerçeğine yaslanmaktadır. Tarihi iyi analiz ettiğimizde emek ve sermaye ilişkisinin sağlıklı inşa edildiği toplumların, her zaman için gücünü koruduğu ve geleceklerini teminat altına aldığı çok net olarak görülmektedir. Bu anlayışla devletimiz; her durum ve şartta işçi ve emekçilerimizin çalışma hayatının iyileştirilmesi, adil ücret, insanca çalışma koşulları ve sosyal adalet gibi temel hakları koruyan ve iyileştiren politikaları hayata geçirmiştir. Geçimimizi sağlamak, kendimizi ifade etmek, ülkemize ve dünyaya katkıda bulunmak amacıyla ortaya koyduğumuz, bizi biz yapan, karakterimizi şekillendiren ve toplum içindeki yerimizi belirleyen bir süreç olan emekle birlikte milletimizin mizacının ayrılmaz bir parçası olan dayanışma ruhumuz; birbirimize destek olduğumuz, zorlukları birlikte aştığımız ve başarılarımızı paylaştığımız aramızdaki en güçlü bağımızdır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzda  aramızdaki bu bağı daha da sağlamlaştırarak 'büyük ve güçlü Türkiye' hedefimize hep birlikte, kararlılık içerisinde emin adımlarla yürütmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle; daha güçlü, daha müreffeh, daha aydınlık yarınlara kavuşabilmemiz temennisiyle ülkemizin dört bir yanında; fabrikalarda, tarlalarda, ofislerde, şantiyelerde canla başla çalışan tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum."
İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de sosyal iletişim sitesindeki1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması paylaşımında, "Tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun" ifadesine yer verdi.

Öntürk, 1 Mayıs'ı kutladı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, "Emek ve dayanışma; çağlar boyu bereketli topraklarımızda, alın teriyle yükselen kentimizde ve zengin kültürümüzde önemli bir yere ve değere sahiptir" açıklamasını yaptı. Hatay’ın yatırım, istihdam, üretim, hizmet ve ihracat odaklı büyümesinde işçi ve emeklerinden gelen güce güvendiğini, adımları da memleketin çıkarları doğrultusunda atttıklarını ifade eden Öntürk, "6 Şubat depremlerinde büyük yaralar alan kentin yeniden ayağa kalkması için kardeşlik bağlarıyla sıkı sıkıya bağlı toplumumuzla, üretim ve hizmet alanında yadsınamaz katkıları olan işçi ve emekçilerle ve devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla ortak hareket etmeyi asla göz ardı etmeden çalışmalarımızı her alanda uyum içinde yürüteceğiz. Bu hassasiyetle, başta kurumumuzda görev yapan emekçilerimiz olmak üzere hakların korunmasına yönelik bir anlayışla hareket ederek bu hakların suistimal edilmesine hiçbir zaman müsaade etmeyeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda Hatay’ın imarı sürecinde her zaman yanımızda yer alacak işçilere şükranlarımı sunuyor, işini severek yapan tüm işçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum" değerlendirmesini yaptı.

“Gazetecilere özgür çalışma ortamı sağlansın”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 1 Mayıs’ta gazetecilere özgür çalışma ortamı sağlanması çağrısını yaptı. TGC Yönetim Kurulu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, etkinlikleri takip edecek basın emekçisi gazetecilerin çalışma ve can güvenliğinin sağlanmasını istedi. Açıklamada şunlara yer verildi: "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm dünyada kutlanan evrensel bir bayram olma özelliği taşıyor. Türkiye’de her zaman engellerle karşılaşan 1 Mayıs’ı yalnız emek bayramı olarak değil, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalktığı bir gün olarak da kutlamak istiyoruz. Halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkı için demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesini bekliyoruz. Bu önemli günü izleyecek olan basın emekçisi meslektaşlarımızın çalışmalarının engellenmeden, can güvenliklerinin sağlanması büyük önem taşıyor. Bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde bir ilk yaşanmasını, gazetecilerin gözaltına alınmadan görevlerini tamamlamaları konusunda İçişleri Bakanlığı’ndan ve İstanbul Valiliği’nden, valiliklerden gerekli hassasiyeti bekliyoruz. Tüm emekçilerin ve gazetecilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyoruz."

Üstün'den ‘hukuk ve adalet’ vurgusu

Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, "Emeğin sömürülmediği, hak, hukuk ve adaletin egemen olduğu bir dünya dileğiyle. Alın teri ve emeği ile dünyaya değer katan tüm işçi ve emekçilerimizin bayramı kutlu olsun" değerlendirmesini yaptı. CHP Payas İlçe Başkanı Erdinç Keskin de yoksulluğun arttığını ifade ettiği açıklamasında, krizlerin bedelini emeği ile geçinenlerin ödediğini belirtti. Keskin, “İşsizlik ve iş kazaları, yoksulluk, gelir adaletsizliği ve eşitsizlik arttı. Demokrasiden ve özgürlükten yana tüm kesimlerle bu gidişatı değiştireceğiz. Herkesin çalışma hakkını kullanabilmesini sağlamayı toplumsal barışın ve eşitlikçi refah toplumu anlayışının temel koşuludur. Emekten yana bu ilkeli anlayış ve toplumsal sorumluluk duygusu içinde çalışanlara her koşulda destekleyeceğiz" görüşünü kaydetti.


Anahtar Kelimeler: Mayıs kutlanıyor

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00