20 ülkenin temsilcisinin Hatay gezisi

20 ülkenin temsilcisinin Hatay gezisi

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçileri, dört gün süreyle Hatay´ın tarihi ve kültürel açıdan önemli yerlerini gezip, bölge hakkında yetkililerden bilgi aldı.

İskenderun/SES

AB Türkiye delegasyonu tarafından düzenlenen geziye AB üyesi 20 ülkenin büyükelçi ve diplomatları katıldı. 40 kişiden oluşan AB heyeti, İskenderun, Arsuz ve Antakya´da görüşme yaptı, katolik ve Ootodoks kiliseleri ile bazı meslek odalarını ziyaret etti, tarihi Sütunlu Limanı gezdi. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı büyükelçi Christian Berger, AB ülkelerinin büyükelçileri olarak yılda iki kez Türkiye´nin değişik yerlerine geziler düzenlediklerini, bu geziyi kültürel açıdan çok zengin bir yer olan Hatay´a yaptıklarını ifade etti. Berger, Dörtyol´da Sağlık Bakanlığı işbirliği ve AB finansmanıyla yapılacak hastanenin temel atma törenine katılacak. Berger, hastane projesinin, bölgedeki Suriyelileri ağırlamasına yardımcı olmada destek amacı taşıdığını belirtti.
AB delegasyonu başkanı büyükelçi Christian Berger ve beraberindeki büyükelçi ve konsoloslar, Antakya´da Hatay Büyükşehir Belediyesini ziyaret edip, HBB Başkanı Lütfü Savaş´la da görüştü. Ziyarette, HBB yötkilileri, elçilere çevre düzenlemesi ve korunması ile atık suyla ilgili bilgi verdi. Ziyarette konuşan Savaş, Hatay´ın 8.500 yıllık tarihi olan, 23 medeniyetin 13´üne ev sahipliği yapmış, Ortadoğu ve Anadolu´nun yüzyıllardır ticaret merkezi olan özel bir şehir olduğunu ifade etti. Savaş, 'Geçmişten bugüne kadar farklı köken ve mezhepten herkes yüzyıllarca kardeşçe yaşamış. Normal zamanlarda birbirimizin dini ve mezhebi ile ilgilenmeyiz. Biz Hatay olmayı yüzyıllardır hep birlikte başarmışız' dedi. Hatay´ın büyükşehir olmadan önce 76 beledisi bulunduğunu ve bunlardan 64´ünün belde, 12´sinin ilçe belediyesi olduğunu anımsatan Savaş, şöyle konuştu: 'Büyükşehir olduktan sonra da 15 ilçeye bölündük. Bu şehirde avantajlarımız çok büyük. Ama coğrafi olarak dezavantajlarımız da çok fazla. Yeni büyükşehir olduğumuz için köylerde altyapı maalesef yok. Hatay´ın yüzde 50,5´i kırsal alanda yaşıyor. Bu bölgelerin altyapısı ile uğraşmak ekonomik olarak bizi yoruyor. Maalesef yedi buçuk yıldır Suriye´deki kardeş kavgasının tam bitişiğindeyiz. Ortalama 500 bin Suriyeli yedi buçuk yıldır şehrimizde yaşıyor. Biz Hataylılara sunacağımız imkânları Suriyeliler ile paylaşıyoruz. Hal böyle olunca ekonomik olarak yoruluyoruz. Biz misafirperver bir milletiz ama Avrupalı dostlarımızdan bize destek vermesini istiyoruz. Biz de biliyoruz ki sizler de elinizden geleni yapıyorsunuz. Hatay sınır illeri içerisinde en fazla mağdur olan bir il. Nüfusa oranla baktığınız zaman en fazla misafir barındıran ikinci iliz. Böyle olunca müthiş bir altyapı ihtiyacı oluyor. Ben akademisyen bir belediye başkanıyım. Bu nedenle altyapıyı hızlı bir şekilde bitirmemiz gerekiyor. Şu anda altyapı ile alakalı projelerimiz var' dedi ve elçileri EXPO 2021´e davet etti.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger de, “Hatay tarihi ve gastronomi açısından görülmeye değer bir şehir. Farklı özellikleri barındıran önemli bir şehir. Sizlerle iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Hatay´da çalışmalarımız yeni değil, burada çeşitli projelerimiz var. Suriyeliler konusu Avrupa Birliği ve Türkiye´nin birlikte ele alması gereken bir konu' dedi ve Hatay´da gerçekleştirdikleri projeleri anlatıp, okul ve sağlık merkezleri yapmayı planladıklarını da söyledi.
20 Avrupa ülkenin temsilcileri, Antakya´da Medeniyetler Korosunu verdiği özel konseri de katıldı. Şef Yılmaz Özfırat yönetiminde koro, elçiler için özel olarak belirlenen şarkıları seslendirdi. Özfırat, Antakya Medeniyetler Korosunun artık resmi sponsorunun Avrupa Birliğine AB üyesi ülkeleri olduğunu ifade edip, koroya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Koronun konserini izleyenler arasında Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış da bulundu.



Erzin AKP'de başkan Musa Kürtül

Güzelmansur: Mücbir sebep, en az iki yıl uzatılmalı

TBMM’de ‘Hatay’a sahip çıkın’ çağrısı

Çalışkan, depremzedelere vergi affı istedi

İskenderun'da trafikten incelemesi

HBB'den 2 milyonluk lokum ihalesi

AKP Kırıkhan'da başkan değişti, Hassa'da değişmedi

Hak sahipliği için 2 günlük ek süre

"Kira yardımı, tapuyu verene" mi?

İskenderun'da 'silahlı tehdit' operasyonu

Akçalı'da ilkokula kütüphane

Nardüzü Ortaokulu'na kütüphane

Depremde ölenlerin anısına fidan

Süheyla Sultan gemisi barınaktan ayrıldı

İskenderunlu kadınlar yendi

Öntürk: Serinyol-Madenli yolu 2025 yazında tamamlanacak

"Ben geldim diye vali ve başkan izne ayrıldı" polemiği

Yaşam iki dakika durdu… Sonsuza kadan onunlayız

İskenderun Engelliler, Şanlıurfa'yı 83-60 yendi.

AKP Dörtyol'da başkan değişmedi

İmamoğlu: Depremin faturası büyük

Kaymakamı Muhammet Önder, görevine başladı

Erzin OSB'de 'yol ve altyapı temeli' atıldı

43 yabancı 'kaçak kişi' sınır dışı

Polisten üç mahallede 'asayiş toplantısı'

Zeytinyağı fabrikalarına denetim sürüyor

Medeniyetler korosundan konser hazırlığı

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01