'204 tarihi eser, ‘metruk´ bina'

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında Hatay´da artık kullanılamayan, terkedilmiş 988 binanın 199´nu yıkıldı.

Antakya/SES

 Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay´daki metruk binaların bir kısmının ‘tarihi eser´ niteliğinde olduğunu belirterek, ‘metruk´ tarihi bina sayısını 204 olarak açıkladı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, uyuşturucunun tüm toplumların sorunu haline geldiğini ve bu sorunların içerisinde de en başta yer aldığını belirtti. Valı Doğan, özellikle sentetik uyuşturucuların imalatından sonra çok kolay ulaşılabilir bir hal almasını ise endişeyle karşıladıklarını söyledi.
Uyuşturucu ile Mücadele İl Değerlendirme Toplantısı Vali Rahmi Doğan başkanlığında yapıldı. 81 ilde eşzamanlı yapılan Hatay toplantısında farkındalık oluşturulmak istendiğini kaydeden Vali Doğan, uyuşturucuda metruk binaların faaliyetlerin organize edildiği, yapıldığı mekan işlevine dikkat çekti. Sınırdan uyuşturucu girişinin önlenmesine yönelik jandarma ve polis ekiplerinin özel bir çalışma yürüttüklerini ve bağımlıların uğrak noktaları arasında yer alan terkedilmiş binaların takip edildiğini söyleyen Vali Doğan, “Metruk binalar bu tür eylemlerin yapıldığı, bu tür faaliyetlerin organize edildiği mekânlar haline gelmiş durumda, Bakanlığımız bu mekanları çok ciddi anlamda takip ediyor. Hatta Sayın İçişleri Bakanımız her ay yapmış olduğu toplantıda illerdeki metruk bina sayılarını ve bunların ne kadarının yıkıldığını takip ediyor. Tabi bizim buradaki en büyük sorunumuz buradaki metruk binaların bir kısmının tarihi eser niteliğinde olması, bir kısmının davalık olması ama buna rağmen biz de bulunan 988 metruk binanın 199 tanesini yıktık, devam edenler var. Biraz önce ifade ettiğim gibi tarihi eser niteliği konumunda 204 tane de bina var. Bu binaların bir an önce ortadan kaldırıp bu tür eylemlerin mekânı olması durumundan çıkarmak lazım” dedi.

Girişte Suriye´yi işaret etti
Metruk binaların bir kısmının tarihi eser niteliği yanında Hatay´ın sınır ili özelliğinin de uyuşturucuyla mücadelede özel bir statü oluşturduğunu kaydeden Vali Doğan, sınır ili olmasından dolayı Hatay´ın uyuşturucuya karşı stratejik planda özel bir yen oluşturduğunu ifade etti. Vali Doğan, “Hükümetimiz tarafından oluşturulan eylem planları var stratejik planlar var. Bu çerçevede faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Biz Hatay olarak sınır ili olması hasebiyle biraz daha stratejik bir konumda bulunuyoruz. Çünkü hemen yanı başımızda Suriye de üretilen veya Suriye´ye farklı yollarla gelen uyuşturucular transit ülke olarak bizim üzerimizden Avrupa´ya ve bir kısmı da bizim topraklarımızda kalmakta, dolayısıyla Türkiye´ye giriş kapısı açısından baktığınızda Hatay´ın ayrı bir yerde olduğu aşikâr” dedi.

Parklar daha çok denetlenecek
Vali Doğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Uyuşturucunun toplumla buluştuğu, gençlerle buluştuğu mekânlar arasında parklar da yer alıyor. Kamuya açık alanların içerisinde baktığımızda bu tür eylemlerin parklarda ve kamuya açık yerlerde yapıldığı gözükmekte bunu engellemek açısından parkların aydınlatılması ve kamera sistemleri ile kontrol edilmesi ve düzenlenmesi ayrı bir faaliyet. Bizim ilimizde çok ciddi bir mobese sistemimiz var dolayısı ile hem kamuya açık yerler hem güzergâhlar bu sistem marifetiyle takip ediliyor. İlaveten bu tür kamuya açık yerlerde personel takibi ile de bizzat yapılmaktadır. Bu geleceğimizin teminatı çocuklarımız için çok ciddi bir sorundur ve bu sorunu çözmek için Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir gayret içerisindeyiz.”

Kullanım yaşı giderek düşüyor
Ülkemizde uyuşturucu ile tanışma yaşı ürkütücü rakamlara düştüğünü de hatırlatan Vali Doğan, uyuşturucuyla mücadelenin sadece devlet eliyle değil, okullarda öğretmenler, evlerde ailelerle birlikte yapılmasının zorunluluğunu vurguladı, sivil toplum kuruluşlarının bu mücadelede önemli bir yeri bulunduğunu kaydetti.
Toplantıya Vali Doğan´ın yanı sıra, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Murat Hayzaran, Hatay MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Salih Altun, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Bnb. Oğuz Emre Çiçek, Kurum İl Müdürleri, STK temsilcileri ve ilgili personel katıldı.



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

Yükleniyor

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00