Arsuz´un sahip olduğu coğrafya ve parçalı yerleşimin kent bilincinin oluşmasındaki gecikmenin etkenlerinden olduğunu söyleyen Güven, tarımdan turizme, sosyal çalışmalardan Avrupa Birliği destekli Meryem Ana Kültür Yolu´na kadar 26 proje çalışmasının devam ettiğini söyledi.
Güven: İş başına geldiğimizde önce analiz yaptık. Öncelikli sorunları saptadık. İş başına geldiğimizde önce analiz yaptık. Acil yapılması gerekenleri, hesabımızı yaptıktan sonra, elimizden geldiğince, var olan olanakları kullanarak, aynı zamanda tasarrufa giderek bu işleri yapmaya başladık.
Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, bir yıllık dönemde eksikliklerin saptandığını ve giderilmesi yolunda adımlar atıldığını söyledi. Güven, “Yol sorunundan markalaşmış bir Arsuz oluncaya kadar bir dizi konuyla birlikte biz Arsuz´a hizmet etmeye çalışıyoruz. Tarımdan turizme, sosyal çalışmalardan Avrupa Birliği destekli Meryem Ana Kültür Yolu´na kadar 26 proje çalışması devam ediyor” dedi.
Arasuz Belediye Başkanı Asaf Güven, 11 aylık çalışma dönemini basın kuruluş temsilcileri, meclis üyeleri ve birim yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda değerlendirdi. Arsuz´un sahip olduğu coğrafya ve parçalı yerleşimin kent bilincinin oluşmasındaki gecikmenin etkenlerinden olduğunu söyleyen Güven, iki mahalle arasındaki 70 kilometrelik mesafeyle örneklediği dağınık coğrafyanın hizmetleri de zorlaştırdığını kaydetti. Güven, “5 yılın sonunda Arsuz umduğumuzun da üzerinde bir yerde olacaktır” diye konuştu.
Belediye çalışmaları hakkında bilgi veren, merak edilen soruları yanıtlayan Başkan Güven, değerlendirmesini söyle sürdürdü: “Seçimleri düşündüğümüzde yaklaşık olarak 11 aylık bir süre geçti. Bu yaklaşık bir yıllık zaman içerisinde, hep birlikte, meclis üyesi arkadaşlarımla, belediye çalışanlarıyla, Müdürler ve Başkan Yardımcıları ve Arsuz halkı ile birlikte var olan imkânlar ölçüsünde Arsuz´a hizmet vermeye çalıştık. İş başına geldiğimizde analiz yaptık. Öncelikle Arsuz´un sorunları nedir? diye baktığımızda altyapısı ve kanalizasyonu yoktu. Yollarının yüzde altmışı toz, toprak, çukur içerisinde olduğunu gördük. Bunlar belediyelerin acil yapması gereken, olmazsa olmaz görevlerinden bir tanesidir. Hesabımızı yaptıktan sonra, elimizden geldiğince, var olan olanakları kullanarak, aynı zamanda tasarrufa giderek bu işleri yapmaya başladık. Ama Arsuz´un bu ilksel ve çözünü olmazsa olmaz sorunlarının yanında 2 T ile birlikte yürünmesi gerekir.”
Sorun ve öncelikleri analiz ederken bu dönemin diğer bir adımını tasarrufun oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Güven, Arsuz´un geleceğini 2T ile ifade ettiklerini, tarım ve turizme yönelik çalışmaların yanı sıra sosyal belediyecilik uygulamalarıyla yol aldıklarını kaydetti. Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arsuz´un, geleceğini 2T ila ifade ediyoruz. Bunlar Tarım ve Turizm. Hemen arkasından biz sosyal belediyeciliği benimseyeceğiz, çalışmaları sosyal belediyecilik zemininde götüreceğiz diye düşünmüştük, öyle de oldu, yolumuzu öyle aldık. Tarımla ilgili çalışmalarımız var. Hepimiz biliyoruz ki ülkenin genel sorunu olan çiftçinin, malı üretirken pahalı bir şekilde üretmesi ve ucuza satması. Ama biz yavaş yavaş kooperatifleşmeye giderek, birlikler kurarak ve eğitimler düzenleyerek bunu çözmeye çalışıyoruz. Bunun için bilim adamlarını misafir ederek, bu işi yapan başka belediyeleri örnek alarak, çözüme doğru gidiyoruz.”
Sahil yürüyüş yolundan Meryem Ana Kültür Yolu´na kadar yaklaşık 26 proje çalışmasının devam ettiğini; kadın, gençlik ve engelli istihdamı ile ilgili çalışmaları olduğunu ifade eden Güven, şunları söyledi: “Benim gazeteci arkadaşlarımdan isteğim şu ki, zaman zaman Arsuz´a gelin. Görüşelim, konuşalım. Arsuz´un sahip olduğu coğrafyadan dolayı yoğun bir tempo içerisindeyiz. İki uçta yer alan mahallelerimiz arasında yaklaşık 70 km lik bir mesafe var. Bu mesafe içerisinde 38 mahallemiz var. Bu halde olunca zaman zaman bu mahallelere gitmek bile zaman alıyor. O yüzden sizler gelirseniz, arasanız beraber oluruz, konuşuruz, dertleşiriz. Eleştirebilirsiniz. Eleştiri sınırı içerisinde, ahlaki sınır içerisinde her türlü eleştiriye açığız. Yollarımız niye yapılmadı dediğinizde, bunu niye yazdın diye hiçbir zaman demem. Tabiki yapılmamış yol, çukur, çamur, toz var. Ama bunu en kısa zamanda bitirmeye çalışacağız. Beş yıllık bir süremiz var. Bu beş yıllık süre içerisinde Arsuz inşallah bulunduğu durumun üstünde yerlerde olacaktır.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55