İskenderun/SES
Merkezi yönetimden 3 kişi için gelen bütçeyi 4 kişiye harcadıklarını ifade eden Başkan Savaş, Suriyeli nüfusundan dolayı belediye bütçesinin revize edilmesi gerektiğini vurguladı.
Özel bir televizyon kanalının ana haberine konuk olan Başkan Savaş, kent gündemini ve beklentileri değerlendirdi. Lale Özan Arslan´ın Halk TV Ana Haber´de konuğu olan Başkan Savaş, bölgede devam eden çatışmalı sürecin kentteki etkilerini ele aldı. “Bizim ilimiz çok renkli ve riskli bir bölge. Komşu ülkelerimizde hep kavga ve kargaşa var. Biz her şeyden önce huzurlu bir kentte yaşamak istiyoruz. Çocuklarımız geleceğe güvenle baksın istiyoruz” diyen Başkan Savaş, Suriye´den yaşanan göçün ardından kentte işsizlik oranının da arttığını kaydetti.
Savaş, şunları ifade etti: “Hatay yıllardır ihmal edilmiş ve %50´si kırsal alana sahip bir kenttir. Kırsal bölge içerisinde alt yapı ihtiyaçları mevcuttur. Büyükşehir belediyesi olduktan sonra il özel idarelerden ve beldelerden borçlar devraldık. Buna rağmen en çok altyapı çalışması gerçekleştiren büyükşehir belediyesi Hatay Büyükşehir Belediyesidir. Medeniyetin yolu altyapıdan geçer. Bunun üzerine İstanbul ve Urfa´dan sonra en çok Suriyeli vatandaşı Hatay ağırlıyor. 7 yıldır misafir olarak Suriyelileri ağırlıyoruz. Kentimizde her üç kişiden biri Suriyeli. Ama şu anda sorunlarımıza sorun ekleniyor biz hükümetimizden 3 kişi için gelen bütçeyi 4 kişiye harcıyoruz. Çünkü belediyelerin daha fazla altyapı, temizlik, yol gibi ihtiyaçları oluyor. Ankara´dan bu durum nedeniyle kentimize gereken bütçenin verilmesini istiyoruz. Yıllardır verilecek denilen bu bütçenin verilmesi halinde kentimize daha iyi hizmet verebileceğiz.”
Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kilis´in 5. teşvik bölgesinde olmasına rağmen Hatay´ın hala 4. teşvik bölgesinde yer almasının adil olmadığını vurgulayan Başkan Savaş, “2016´dan itibaren 5. Teşvik bölgesini hak eden bir Hatay var. Biz 5. teşvik bölgesinin bile 100 Dolar altında gelire sahibiz. 5. teşvik bölgesine alınmamız için bir imza kampanyası başlattık. 6 ayda 500 bin imza toplamayı hedeflerken 13 günde 517 bin imza topladık. Osmaniye, Kilis ve Kahramanmaraş´ta iş yerlerinden alınan vergilerin Hatay´dakinden az olması sebebiyle iş insanlarımız fabrikalarını bu kentlere taşıyorlar. Yıl içerisinde 17 fabrika o kentlere taşındı ve binlerce insan işsiz kaldı. Kentimizdeki insanlarımız bu mağduriyetin Ankara´daki yöneticiler tarafından fark edilmesini istiyor” ifadesini belirtti.