3 ilçede 9 ayrı taşınmaza el konuldu

3 ilçede 9 ayrı taşınmaza el konuldu

AFAD tarafından Antakya, Defne ve Kırıkhan'da özel şahıslara ait 9 ayrı taşınmazdan oluşan parsele el konuldu. Hatay'da barınma amacıyla kullanılmak üzere daha önce de 20 el koyma kararı alınmıştı.

İskenderun/SES
Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Antakya, Defne ve Kırıkhan'da 9 ayrı taşınmazdan oluşan parsele, barındırma amacıyla ve bedeli bilahare ödenmek kaydıyla geçici olarak, kısmen ya da tamamen el konuldu. Hatay'da daha önce de barınma amaçlı 20 el koyma kararı alınmıştı.

Hatay Valiliğinden yapılan "el koyma kararı-21" açıklamasında, 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun "Mülkiye amirlerine verilen olağanüstü yetkiler" başlıklı 6. maddesinde, afetlerin meydana gelmesinden sonra vali ve kaymakamların; bedeli, ücreti veya kirası sonradan ödenmek üzere her türlü taşıt araçlarına ve gerekli  makine alet ve edevatına el koymaya ve hiçbir kayda ve merasime tabi olmaksızın tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işlerle bu gibi işlerin gerektirdiği acil satın  almaları ve kiralamayı yapmaya, devlete, mahalli idarelere, evkafa, İktisadi Devlet Teşekkülleri ile bunlara bağlı kurumlara  ilişkin her türlü taşınmaz malları; yetmemesi halinde de diğer tüzel kişiler ile gerçek kişilere ait bina ve müştemilatı ile bahçe ve arsa gibi araziyi geçici olarak işgale yetkili olduğu hüküm altına alındığı ifade edildi. Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ilgi 'oluru'na istinaden barındırma iş ve işlemlerinin aksamaması için el koyma yetkisinin önce 31.12.2023 tarihine daha sonra da 31.12.2024 tarihine kadar uzatıldığı anımsatılan 15 Haziran 2024 tarihli valilik açıklamasında, şunlara yer verildi: “Bu doğrultuda 7269 sayılı Kanunun 6. maddesinde belirtildiği üzere barındırma iş ve işlemleri için yeterli ve uygun hazine arazisi bulunamamasından dolayı ekli listede belirtilen adres, ada/parselde bulunan taşınmazlara, barındırma amacıyla bedeli bilahare ödenmek kaydıyla ilgi valilik oluruna istinaden geçici olarak el konulmuştur.”

Hatay Vali Yardımcısı Doğukan Mızrak ile Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürü Aliİhsan Körpeş'in imzaladığı ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın 'olur' verdiği Afet ve Acil Durum Hatay İl Müdürlüğü'nün 07.06.2024 tarih ve E-37609461-952.01.04.12-976523 sayılı "Barınma ihtiyacı nedeniyle el koyma kararı (21)" yazısında da şunlara yer verildi: "Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 90 gün süreyle olağanüstü hâl ilan edilmiştir... 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun "Mal yükümlülüğü" başlıklı 7'nci maddesinde tabii afet ve tehlikeli salgın hastalıklar sebebiyle olağanüstü hal ilan edilen bölge içindeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla tüzel ve gerçek kişilerin, kendilerinden istenecek veya yükümlülük konulacak arazi, arsa, bina, tesis, araç, gereç, yiyecek, ilaç ve tıbbi malzeme ile giyecek ve diğer maddeleri vermek zorunda olduğu, bu amaçla; öncelikle o bölgedeki genel ve katma bütçeli dairelere, kamu iktisadi devlet teşekkülleri ve kuruluşları ile bunlara bağlı müesseselere ve mahalli idarelere başvurulacağı, ihtiyaçların bu kaynaklardan zamanında ve yeterince karşılanmaması halinde,imkan ve kaynakları da dikkate alınarak, bölgedeki özel kuruluşlara ve gerçek kişilere ait olanlara yükümlülük konulacağı düzenlenmiştir. Bu bağlamda, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre Hatay ilini de kapsayan olağanüstü hal kararı 09.05.2023 tarihinde sona ermiştir. Ancak afetin büyüklüğü mevcuttaki geçici barınma merkezlerinin yetersizliği sonucunu doğurmaktadır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ilgi (c) sayılı Oluru'na istinaden barındırma iş ve işlemlerinin aksamaması için el koyma yetkisi 31.12.2023 tarihine daha sonra ilgi (ç) sayılı Olur ile 31.12.2024 tarihi ne kadar uzatılmıştır. Bu doğrultuda 7269 sayılı Kanunun 6. maddesinde belirtildiği üzere barındırma iş ve işlemleri için yeterli ve uygun hazine arazisi bulunamamasından dolayı ekli listede belirtilen adres, ada/parselde bulunan taşınmazlara, barındırma amacıyla bedeli bilahare ödenmek kaydıyla geçici olarak el konulmasını karar verilmiştir."



Anahtar Kelimeler: ilçede taşınmaza konuldu

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,88% 0,34
  • EURO

    46,99% -0,02
  • GRAM ALTIN

    4314,01% 0,46
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00