3 ilçede 9 ayrı taşınmaza el konuldu

3 ilçede 9 ayrı taşınmaza el konuldu

AFAD tarafından Antakya, Defne ve Kırıkhan'da özel şahıslara ait 9 ayrı taşınmazdan oluşan parsele el konuldu. Hatay'da barınma amacıyla kullanılmak üzere daha önce de 20 el koyma kararı alınmıştı.

İskenderun/SES
Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Antakya, Defne ve Kırıkhan'da 9 ayrı taşınmazdan oluşan parsele, barındırma amacıyla ve bedeli bilahare ödenmek kaydıyla geçici olarak, kısmen ya da tamamen el konuldu. Hatay'da daha önce de barınma amaçlı 20 el koyma kararı alınmıştı.

Hatay Valiliğinden yapılan "el koyma kararı-21" açıklamasında, 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun "Mülkiye amirlerine verilen olağanüstü yetkiler" başlıklı 6. maddesinde, afetlerin meydana gelmesinden sonra vali ve kaymakamların; bedeli, ücreti veya kirası sonradan ödenmek üzere her türlü taşıt araçlarına ve gerekli  makine alet ve edevatına el koymaya ve hiçbir kayda ve merasime tabi olmaksızın tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işlerle bu gibi işlerin gerektirdiği acil satın  almaları ve kiralamayı yapmaya, devlete, mahalli idarelere, evkafa, İktisadi Devlet Teşekkülleri ile bunlara bağlı kurumlara  ilişkin her türlü taşınmaz malları; yetmemesi halinde de diğer tüzel kişiler ile gerçek kişilere ait bina ve müştemilatı ile bahçe ve arsa gibi araziyi geçici olarak işgale yetkili olduğu hüküm altına alındığı ifade edildi. Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ilgi 'oluru'na istinaden barındırma iş ve işlemlerinin aksamaması için el koyma yetkisinin önce 31.12.2023 tarihine daha sonra da 31.12.2024 tarihine kadar uzatıldığı anımsatılan 15 Haziran 2024 tarihli valilik açıklamasında, şunlara yer verildi: “Bu doğrultuda 7269 sayılı Kanunun 6. maddesinde belirtildiği üzere barındırma iş ve işlemleri için yeterli ve uygun hazine arazisi bulunamamasından dolayı ekli listede belirtilen adres, ada/parselde bulunan taşınmazlara, barındırma amacıyla bedeli bilahare ödenmek kaydıyla ilgi valilik oluruna istinaden geçici olarak el konulmuştur.”

Hatay Vali Yardımcısı Doğukan Mızrak ile Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürü Aliİhsan Körpeş'in imzaladığı ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın 'olur' verdiği Afet ve Acil Durum Hatay İl Müdürlüğü'nün 07.06.2024 tarih ve E-37609461-952.01.04.12-976523 sayılı "Barınma ihtiyacı nedeniyle el koyma kararı (21)" yazısında da şunlara yer verildi: "Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 90 gün süreyle olağanüstü hâl ilan edilmiştir... 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun "Mal yükümlülüğü" başlıklı 7'nci maddesinde tabii afet ve tehlikeli salgın hastalıklar sebebiyle olağanüstü hal ilan edilen bölge içindeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla tüzel ve gerçek kişilerin, kendilerinden istenecek veya yükümlülük konulacak arazi, arsa, bina, tesis, araç, gereç, yiyecek, ilaç ve tıbbi malzeme ile giyecek ve diğer maddeleri vermek zorunda olduğu, bu amaçla; öncelikle o bölgedeki genel ve katma bütçeli dairelere, kamu iktisadi devlet teşekkülleri ve kuruluşları ile bunlara bağlı müesseselere ve mahalli idarelere başvurulacağı, ihtiyaçların bu kaynaklardan zamanında ve yeterince karşılanmaması halinde,imkan ve kaynakları da dikkate alınarak, bölgedeki özel kuruluşlara ve gerçek kişilere ait olanlara yükümlülük konulacağı düzenlenmiştir. Bu bağlamda, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre Hatay ilini de kapsayan olağanüstü hal kararı 09.05.2023 tarihinde sona ermiştir. Ancak afetin büyüklüğü mevcuttaki geçici barınma merkezlerinin yetersizliği sonucunu doğurmaktadır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ilgi (c) sayılı Oluru'na istinaden barındırma iş ve işlemlerinin aksamaması için el koyma yetkisi 31.12.2023 tarihine daha sonra ilgi (ç) sayılı Olur ile 31.12.2024 tarihi ne kadar uzatılmıştır. Bu doğrultuda 7269 sayılı Kanunun 6. maddesinde belirtildiği üzere barındırma iş ve işlemleri için yeterli ve uygun hazine arazisi bulunamamasından dolayı ekli listede belirtilen adres, ada/parselde bulunan taşınmazlara, barındırma amacıyla bedeli bilahare ödenmek kaydıyla geçici olarak el konulmasını karar verilmiştir."



Anahtar Kelimeler: ilçede taşınmaza konuldu

Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9412,83%-0,68
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    41,96% 0,93
  • GRAM ALTIN

    3716,45% 2,20
  • Ç. ALTIN

    6100,24% 0,78