Başkentgaz´ın Kızılay´a şartlı bağışına soru önergesi
Akın Bodur/İskenderun
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Ankara´daki Başkentgaz´ın Kızılay´a yaptığı şartlı bağışın yurt yapımı amacıyla bir vakfa bağışlanmasını soru önergesiyle parlamentoya taşıdı. Milletvekili Oruç, önergesinde, 'Başkentgaz yöntemiyle Kızılay´a yapılan başka bağışların olup olmadığını ve 'Bağışlanan yaklaşık 47 milyon TL ile Ensar Vakfı tarafından yapılan yurt nerededir? Yurt şu an hangi aşamadadır?' diye sordu.
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, '29 Aralık 2017 tarihli, Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzalı, Türk Kızılayı Genel Müdürlüğüne ithafen yazılmış olan bağış konulu yazı basına yansımıştır. Başkentgaz´ın Kızılay´a gönderdiği yazıda; ´Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 tarihinde aktarılan 8.000.000 USD´lik bağış tutarının 75.000 USD´lik kısmının derneğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz.´ ifadeleri yer almıştır. Kızılay Bağış Yönetimi Direktörlüğü, söz konusu iddiaların doğruluğunu kabul ederek, aktarımın bağış yapan firmanın isteğiyle yapıldığını belirtmiş; ´Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz, Kızılay´a doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanma şartı ile yapmaktadırlar. Kızılay´ın resmi internet sayfasına girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınması kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir. Söz konusu haberde adı geçen hayırsever firma, Kızılay´a bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir.´ şeklinde açıklama yapmıştır. Yurttaşlar doğalgaz faturalarını ödeyememe noktasında iken, Başkent Gaz´ın bu faturalardan aldığı paraları önce Kızılay´a, ordan da Ensar Vakfı´na aktarması kamuoyunda şüphe uyandırmıştır. Bağışın, çocuklara cinsel istismar davası ve kayıtdışı yurtları nedeni ile kamuoyunda algısı oldukça problemli olan bir Vakfa kabul etmesi ise Kızılay´ın güvenirliğinin sorgulanmasına neden olmuştur. 29 Ocak´ta basına yaptığı açıklamada deprem vergileriyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ´Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok´ demiştir. Oysa Kızılay´a yapılan bu bağış konusunda olduğu gibi, devletin yurttaşlarına şeffaf olma yükümlülüğü vardır, demokrasinin gereği olarak' ifadesine yer verdi.
'Başkentgaz yöntemiyle Kızılay´a yapılan bağışlar var mı?
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Başkentgaz yurt yapılmak üzere bağışını neden direkt Ensar Vakfı üzerinden yapmamıştır ve Kızılay´ı aracı olarak kullanmıştır? Başkentgaz´ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfına yapmış olduğu bağışın nedeni, Kızılay´a yapılan bağışın vergiden düşmesi midir ya da Ensar Vakfının mali gücü mü artırılmak istenmiştir? Bu konuyu araştırmak üzere tarafınızca girişimde bulunulmuş mudur? Başkentgaz´ın Kızılay´a yaptığı bağışın 7.925.000 USD kadarını Ensar Vakfı hesabına geçirilmesini istemesi olağan bir durum mudur? Kızılay´a aynı yöntemle yapılan başka bağış/lar var mıdır? Bağışlanan yaklaşık 47 milyon TL ile Ensar Vakfı tarafından yapılan yurt nerededir? Yurt şu an hangi aşamadadır? Bu bilgi kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 2013´te özelleştirilen ve Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından alınan Başkent Gaz´a, yaptıkları bağışın ardından herhangi imtiyazlar tanınmış mıdır? Konuyu araştırmak üzere çalışmalarınız olacak mıdır?'
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55