.
İskenderun/SES
Kumlu'da geçimlerini hayvanlarını besleyen ve küçük ve büyükbaş hayvanlarından elde ettikleri süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerini satarak sürdüren Uzun Kavak, Kara Süleymanlı, Azğınlı ve Akkerpiç mahallesi sakinleri, dört mahallenin ortak merasının büyük bölümüne deprem sonrası AFAD tarafından el koymuş ve TOKİ tarafından konut yapımı çalışmasına tepki gösteriyor.
Yöre sakinleri, dört mahallenin ortak merasına el konulması üzerine "sürüleri“nerede otlatacağız?” diye sordu. Hatay Valisi, AFAD, TOKİ ve Kumlu Kaymakamı ile yaptığı görüşmeler den sonuç alamadıklarını ifade eden yöre sakinleri, 1945 yılından bu yana 2 bin 800 dönüm arazi mera olarak kendilerine verildiğini ifade etti. 4 köyde 12 bin küçükbaş ve 2 bin büyük baş hayvanın bulunduğunu ifade eden sakinler, depremde fay hattının ikiyi ayırdığı mera alanının Amik Ovasının en verimli yerleri arasında olduğunu, meradan iki metreden su çıkarıldığını belirtti.
Yörede hayvancılık yapanlardan Ahmet Erdoğan, "Bizi br taraftan deprem vurdu, bir taraftan da yetkililer vuruyor. Burada binlerce dönüm boş hazine arazisi varken, neden konutları meraya dikiyorlar? Biz ne yapalım? Binlerce koyunumuz var, bunları nereye götürelim? Birisi çıksın ve çözüm söylesin" değerlendirmesinde bulundu. Abdurrahman Tekel de "Alanı 1945'den beri mera olarak kullanıyoruz. Ama bu alan vasıfsız toprak olarak gösteriliyor. 6 çocuk ve 16 torunumu hayvancılık yaparak büyüttüm" ifadesiyle sitemde bulundu. Ahmet Sarılar ise "Devlet bir tarafta teşvik ediyor ve 'sürülerinizi büyütün' diyor, bir taraftan da otlakları elimizden alınıyor" dedi.
9997,85%-1,06
35,73% 0,02
37,38% 0,05
3149,90% 0,00
5070,46% 0,00