GÜBRETAŞ İskenderun Bölge Müdürlüğünde 11,5 ayda tamamladığı lojistik tesisindeki depolama kapasitesini yüzde 35 oranında arttıran, gübre ve toprak analizlerinin yapılacağı laboratuvarı dün törenli hizmete açtı. Tesisle, GÜBRETAŞ´ın İskenderun´daki depolama kapasitesi 472 bin tona çıktığı bildirildi.
Akın Bodur/İskenderun
GÜBRETAŞ İskenderun Bölge Müdürlüğü, Sarıseki mahallesinde yaptığı lojistik tesisinde depolama kapasitesini yüzde 35 oranında arttırdı, gübre ve toprak analizlerinin yapılabileceği laboratuvarı da hizmete geçirdi. Yatırımını tamamlayan GÜBRETAŞ, İskenderun´daki depolama kapasitesini 472 bin tona yükseltmiş oldu. 6 Kasım 1952´de Adnan Menderes´in Başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla ülkenin tarımsal verimliliğini arttırmak kurulan Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GÜBRETAŞ), 67 yıldır yörede hizmet veriyor.
Sarıseki mahallesindeki tesislerinde dün düzenlenen törende, 30 dönüme kurulan tesisteki toprak ve gübre analizlerinin yapılacağı laboratuvar ile 110 bin top kapasitesi bulunan 16 gözlülü depolar hizmete alındı. Törene İskenderun kaymakamı İskender Yönden, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Keskin ve Kemal nadir Ünal, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ YK Başkanı Fahrettin Poyraz, GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Köksal Kacır, Hatay İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Mithat Tolunay, İskenderun Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferit Gül, Arsuz kaymakamı Musa Sarı, AKP ilçe başkanı Abdulkerim Güven ile kurum yöneticileri, tarım üreticileri ve iş insanları da katıldı.
'Tarımda planlama yapılmalı'
Açılış treninde konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Başkanı Poyraz, 77 yıl önce kurulan GÜBRETAŞ´ın Türk tarımınının gelişmesi noktasında misyon yüklendiğini ve bu anlayışla calışmaya devam ettiklerini ifade etti.
Birçok alanda olduğu gibi ülke tarımında da değişmelerin olduğunu belirten Poyraz, 'Tarım, sağlık ve ulaşımdaki gibi tartışılmaz durumda mı? Hayır. Sebebi özellikle üretim noktasındaki planlamanın halen yeterinci yapılamıyor olması. Türkiye´de tarım başarılı olacaksa, mutlaka planlama hükümetin öncelikleri arasında olmalıdır. Tarımsal ihtiyacı üreticiye vermek gerekir. Girdiler üreteciyi zorluyor. Hammadde bağımlılığı var. O zaman verimlilik noktasında da ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Biz verimliliği esas alacak çalışmaları sürdürüyoruz. Bu tesis de bunlardan birisi. Hedefimiz şu; Tohumdan başlayan sofraya uzanan her ürünün kendi değerleri var. Hammaddeden mamüle kadar bütün değerler zincirini arttırmak istiyoruz. Tarımda bilinçli üreticiyi desteklemek, teşvik etmek gerekiyor. Bunu yapmayı sürdürüyoruz. Çiftçilere eğitimler veriyoruz. Örnek uygulamalarla tarlanın yarısına çiftçinin istediği ve kendi yaptığı eski yöntemi, diğer yarısını da bizim yöntemi uyguluyor ve sonucu ortaya çıkarıyoruz. Sonuç bizim uygulamamızla yüzde 50 daha az gübre, yüzde 20 daha çok verim. bu çalışmalara devam ediyoruz. GÜBRETAŞ ve Tarım Kredi Kooperatifleri önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla ülke ekonomisine katkı verecektir. Sadece tarımsal üretimi değil, eğitimlerle geleceğin üreticilerini de yetiştiriyoruz' dedi.
'Üreticilik meslek, toprak sağlığı hükümet gündemine olmalı'
İskenderun yöresinin ülke tarımı için önemli bir bölge olduğunu ifade eden GÜBRETAŞ Genel Müdürü Yumaklı, kuruluşun patronunun olmadığını belirtti ve borsada hissesi bulunan 1.5 milyon kişinin patronları olduğunu söyledi. Halkın şirketi olduklarını ve ülkenin en büyük dış yatırımını yapan firmanın GÜBRETAŞ anlatan Yumaklı, Türkiye´de bilinçli tarım yapılmasına yönelik tarımda eğitimi son üç yılda arttırdıklarını belirterek, 'Misyonumuz, bu topraklara değer katmaktır' dedi. 16 ayrı özden oluşan 110 bin dönüm kapalı depola amanının iklim teknolojisine uygun olduğunu belirten Yumaklı, 11,5 ayda tamamlanan tesisin yatırımın tutarının 60 milyon liraya yakın olduğunu kaydetti. Yumaklı, yöre çiftçisine uygun gübre vermeyi amaçladıklarını ve 15 farklı depolarında ürünlerin olduğunu anlattı. GÜBRETAŞ yöneticileri, toprak sağlığı konusunun ülkenin gündemine girmesi gerektiğini ve üreticiliğin bir meslek olmasını ve bunun da akredite edilmesi gerektiğini de kaydetti.
Hükümetin tarımın yanında yer alacağını ifade eden Hatay Milletvekili Özel ise törende yaptığı konuşmada, GÜBRETAŞ´ın İzmit´te yaptığı liman projesini, limanın daha etkin ve verimli kullanılması için İskenderun tesisinde de gerçekleştirmesinin kuruluşun paydaşı olan işadamları tarafından istendiğini söyledi.
Törene katılanlar protokol, GÜBRETAŞ İskenderun Bölge Müdürlüğünü lojistik tesisindeki depolama kapasitesini yüzde 35 oranında arttıran ve toprak ve gübre analizi yapılabilen laboratuvar tesisinin açılış kurdelesini birlikte keserek, hizmete açtı. Açılışı yapan protokol daha sonra tesisteki depolama alanları ile laboratuvarı gezdi ve ilgililerden bilgi aldı.