5 ilçede "Suriyeli tahriki" girişimi

Reyhanlı, Kırıkhan, Payas, Dörtyol ve Erzin'deki protestolarda yaşanan tahriklerle bazı Suriyeli göçmenlerin ev ve iş yerlerine zarar verildi.

TÜRKIYE 4.07.2024 13:18:00 0
5 ilçede

İskenderun/SES

Kayseri’de küçük bir çocuğun istismar edildiği iddiası sonrası Suriyelilerin işyerleri ve evlerinin yakılması, Suriye'de de Türk bayrağını yırtılıp, Türk araçlarına saldırılması, Reyhanlı, Kırıkhan, Payas, Dörtyol ve Erzin'de protesto edildi, protestoda yaşanan tahriklerle bazı Suriyeli göçmenlerin ev ve iş yerlerine zarar verildi.
Suriye’de Türk Bayrağının yırtılması ve Türk araçlarına saldırılması, Reyhanlı’da düzenlenen konvoyla protesto edildi. Reyhanlı'da önceki akşam düzenlenen protestoda araç konvoyuna katılanlar, cadde ve sokaklarda Türk bayrağını salladı. Protestoda herhangi bir taşkınlığın yaşanmadığı öğrenildi.
Kayseri'de başlayan olayların ardından önceki akşam gecesi Kırıkhan'da da konvoy düzenlendi, Suriyeli bir sığınmacıya ait olduğu belirtilen bir manava saldırı yapıldı, işyeri ateşe verildi, ateşe verilen işyerinin önünde Türk bayrağı açıldı.

“Olaylar, tesadüf değil”

Kırıkhan Belediye Başkanı Ömer Erdal Çelik, yaşanan gelişmelere yönelik 'sağduyu' sağrısında bulundu, gelişmelerin zamanlamasının tesadüf olmadığına dikkat çekti. Belediye başkanı Çelik, tespit edilen provakasyon girişimlerine yönelik gözaltılar olduğunu da kaydetti. Çelik, “Son günlerde ülkemizde ve sınır ötesinde yaşanan olaylar, Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının hemen ardından gelmesi asla tesadüf değildir. Bu olayların zamanlaması, ülkemizin ve milletimizin ali menfaatlerini merkeze koyan yeni gelişmeleri baltalamak amacıyla, kökü dışarda olan çirkin bir oyunun sahnelendiğini açıkça göstermektedir. Türk milleti tarih boyunca karşılaştığı zorlukları birlik ve beraberlik içinde aşmayı başarmış bir millettir. Bugün de karşımıza çıkan bu oyunları boşa çıkarmak için aynı azim ve kararlılıkla hareket ediyoruz. Devletimizin gücü ve kararlılığı sayesinde bu oyunların boşa çıkartıldığından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Son 24 saat içinde hem sosyal medyada hem de sahada faaliyet gösteren onlarca provakatör tespit edilip yakalanmıştır. Bu durum devletimizin ne kadar güçlü ve hazırlıklı olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Gereken tüm adımlar atılmakta ve milletimizin huzur ve güvenliği sağlanmaktadır. Bayrağımıza yapılan alçak saldırının hesabını da devletimiz misliyle soracağından hiçbir şüpheniz olmasın. Bu süreçte hemşehrilerimden en önemli ricam resmi kurumlarımız haricinde hiçbir açıklamaya itibar etmemeleridir. Sosyal medya ve diğer platformlarda dolaşan bilgi kirliliğine karşı dikkatli olmalı ve sükunetinizi korumalısınız. Unutmayalım ki birlik beraberlik içinde olduğumuz sürece hiç gezmek fiziği yolumuzdan alıkoyamaz. Hep birlikte sağduyulu ve metanetli bir şekilde hareket ederek ülkemizi ve milletimizi daha güzel yarınlara taşıyacağız.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntür de, "Türk Bayrağı'nın gölgesinde, adalet ve huzur içinde ilelebet yaşayacağız. Sağduyulu olalım, devletimize, hukuka güvenelim. Polisimiz, askerimizle karşı karşıya gelmeyelim" çağrısı yaptı.

Payas’ta Suriyeli vatandaşların esnaf olarak iş yeri çalıştırdığı Fahrettin Altay Caddesi üzerinde bazı iş yerlerine, kişi veya kişilerce zarar verildi. Fahrettin Altay Caddesi üzerindeki Suriyeli bir iş yerine saldırı yapılmasına polis müdahale etti. 

Aynı şekilde Dörtyol'un Çaylı Caddesi üzerinde Suriyeli vatandaşlara yapılan müdahale üzerine çıkan olaylarda toplanan vatandaşlar İstiklal Marşı’nı okudu, konvoy oluşturdu ve ardından dağıldı. 

Erzin'de de bazı kişilerce Suriye uyrukluların iş yerlerine zarar verildi. 

Payas, Dörtyol ve Erzin'de Suriye uyrukluların iş yerlerine zarar verenler hakkında soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı Siber Suçlar ekipleri de olaylarla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı. İçişleri Bakanlığı Siber Suçlar ekipleri, sosyal medya hesaplarından provokatif paylaşımlar yapanlar hakkında başlattığı inceleyi sürdürüyor.

Eylemlerle ilgili 474 kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, "Kayseri’de meydana gelen çirkin olay sonrası ülkemiz genelinde bazı şehirlerimizde dün gece Suriyelilere yönelik provokatif eylemler gerçekleştirilmiştir. Yasa dışı yollara başvurularak gerçekleştirilen provokatif eylemler sonrası 474 şahıs gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan şahısların 285’inin çeşitli suçlardan (Göçmen kaçakçılığı, yaralama, uyuşturucu, yağma, hırsızlık, mala zarar verme, cinsel taciz, dolandırıcılık, parada sahtecilik, tehdit, hakaret, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma v.b.) adli kaydı olduğu tespit edilmiştir. Provokasyonlara gelmeyelim. İtidalli davranalım.  Hukuk dışı yollarla, insanlara, çevreye ve mallara zarar vererek suç işlemeyelim. Devletimiz güçlüdür. Devletimize ve Milletimize karşı bu komploları kuranlar hak ettikleri karşılığı göreceklerdir" açıklamasını yaptı.

“Sağduyulu olalım”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntür de, "Türk Bayrağı'nın gölgesinde, adalet ve huzur içinde ilelebet yaşayacağız. Sağduyulu olalım, devletimize, hukuka güvenelim. Polisimiz, askerimizle karşı karşıya gelmeyelim" çağrısı yaptı.

“İçimiz korkutup tahrik etmek isteyen ajanlarla dolu”

Olaylar üzerine Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, sosyal iletişim sitesinden yaptığı açıklamada, "Ülkemizdeki Suriyelilerin yaşananlarla bir ilgisi yok. Bayrağımıza, tırlarımıza yapılanlar farklı bir organizasyon. Çok dikkatli olalım, tahriklere kapılmayalım lütfen... İçimiz onları korkutup tahrik etmek isteyen ajanlarla dolu" ifadesine yer verdi.

“Reyhanlı patlaması gibi fitne içindeler”

Hatay Milletvekili Çirkin, sosyal iletişim sitesinden yaptığı  bir başka paylaşımda da şunlara yer verildi: "Hatay ve özellikle Reyhanlı halkı çok dikkatli olsun. Olayda yabancı parmağı var. Suriye de yapılanlar cezasız kalmayacak elbet. Ama diğer bir amaç ülkemizde Suriyelileri. Halkımızla karşı karşıya getirip kaos yaratmak. Evlatlarımız kıymetli, hiç birini riske atamayız. Aynı Reyhanlı patlaması gibi bir fitne içindeler. Şimdi bize düşen şiddet olaylarından kaçınmak ve meseleyi devlete bırakmak. Burası Hatay ve burada hiç bir şey tesadüf olamaz."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Payas İlçe Başkanı Erdinç Keskin ise, Kayseri’de başlayan Suriye'de Türk bayrağına ve Türkiye'den giden tırlara yapılan saldırı sonrası Hatay'da da devam eden eylemler sonrası sağduyu çağrısı yaptı. Türkiye ve Türk bayrağına yönelik saldırıların asla kabul edilemeyeceğini ifade eden ve vatandaşları provokasyonlara karşı uyaran Keskin, “Ülkemiz için önemli bir sorun haline gelen yabancılar sorunu şiddetle çözülemez. Tüm vatandaşlarımızı sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. İktidarın da muhalefeti eleştirerek, kin ve nefret dilini körüklemek yerine acilen çözüm üretmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.


Anahtar Kelimeler: ilçede "Suriyeli tahriki" girişimi

En büyük 500 sanayinin 15'i Hatay'da

5 ilçede "Suriyeli tahriki" girişimi

Rehabilitasyon merkezi, kafes sonrası

Baştuğ Metalurji, Tosyalı bünyesinde

"Seyyanen zam zorunludur"

Milletvekili Çalışkan: Yaşananlar, 'artçı depremler' ve 'idari felaket'

Belediyeden yüzme kursu

Grev çadırına destek ziyareti

Kale- Işıklı yoluna asfaltlama

LGS tercihleri 17 Temmuz'a kadar

"İktidar, depremzede vatandaşını zarara uğratıyor"

Depremzede kuradan çıkan konutunu alamıyor

HBB'den, ücretsiz ve indirimli kart

İktidar, 'refah masalını' anlatıyor

KETEM personeline 'uyum eğitimi'

  • BIST 100

    10851,80%-0,19
  • DOLAR

    32,66% 0,32
  • EURO

    35,32% 0,42
  • GRAM ALTIN

    2506,45% 1,60
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87