5 mahallenin yaylasına 'çimento fabrikası'

İskenderun'un Akçay Mahallesinde olan ve Akçay, Güzelçay, Fatih Sultan Mehmet, Aşkarbeyli ve Suçıkağı mahallesi sakinlerinin kullandığı Elmadağ Yaylası'ndaki 600 dönümlük alana çimento fabrikası yapılması planlanıyor...

İSKENDERUN 27.08.2024 19:20:00 0
5 mahallenin yaylasına

İskenderun/SES
İskenderun'un Akçay Mahallesinde olan ve Akçay, Güzelçay, Fatih Sultan Mehmet, Aşkarbeyli ve Suçıkağı mahallesi sakinlerinin kullandığı Elmadağ Yaylası'ndaki 600 dönümlük alana çimento fabrikası yapılmasının planlandığı öne sürüldü.
Hatay Kadastro Müdürlüğü'nün, 17.04.2024 tarihli yazıyla Elmadağ Yaylasında yeniden kadastro çalışmalarına başlanacağına dair ilana çıktığını, ancak, hak sahibi olan kişiler göz ardı edilerek, 'sürekli ve çekişmesiz ekilmedi' diye tekrar hazine adına tapularının yazılması için, kadastro müdürlüğü tarafından tutanaklar hazırlanmış ve bilirkişilerin imzalaması için baskı oluşturulduğunu belirten Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bebek, "Mahallemizin yaylaları olan Avluk, Seldıran, Bağılca ve Elmadağ Yaylasının kadastro çalışması yapılmamıştır. Bu yaylalar halkımızın 300 yıllık yerleşim yerleridir" dedi.

“Son 20 yıl ekilmediği ileri sürülerek hak sahiplerine tescil yapılmamış”

Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bebek, Hatay Kadastro Müdürlüğü tarafından, İskenderun'un Akçay Mahallesi ve yaylaları olan Avluk, Seldıran, Bağılca ve Elmadağ mevkiinde, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a ve geçici 8. maddesi kapsamında, kadastro güncellemesi ile kadastro çalışmaları yapıldığını, ancak Akçay Mahallesinin sınırlarında olan Elmadağ Yaylası'nın kadastro ölçümleri yapılmasına rağmen ilan cetvellerinde ve pafta kopyalarında gösterilmeyip, kadastro harici tutulduğunu belirtti. Bebek, "Depremden bir yıl sonra Elmadağ Yaylası'nda bulunan 600 dönüm araziye, bir iş adamı çimento fabrikası kurmak için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisine başvurmuş, bunun üzerine Milli Emlak Müdürlüğü, Hazine adına tapulama çalışmasını başlatmıştır. Ancak, Akçay halkının tepki göstermesi ve Hataylı siyasetçilerle görüşüp hazine adına tescil işleminin yapılmamasını talep etmesi üzerine, Hazine adına tapulama işlemi durdurulmuştur. Hatay Kadastro Müdürlüğü, 17.04.2024 tarihli yazısıyla tekrar Akçay Mahallesi Elmadağ Yaylasında kadastro çalışmalarına başlanacağına dair ilana çıkmıştır. Ancak, kadastro ölçüm ve tespit çalışmalarından sonra yine hak sahibi olan kişiler göz ardı edilerek, geriye dönük 'sürekli ve çekişmesiz ekilmedi' diye tekrar hazine adına tapularının yazılması için, kadastro müdürlüğü tarafından tutanaklar hazırlanmış ve bilirkişilerin imzalaması için baskı oluşturulmaktadır. Akçay Mahallesine ilk Türk kadastrosu 1982 yılında gelmiş, ancak o zamanki köyün merkezi dışında hiçbir engel olmamasına rağmen, mahallemizin yaylaları olan Avluk, Seldıran, Bağılca ve Elmadağ Yaylasının kadastro çalışması yapılmamıştır. Bu yaylalar halkımızın 300 yıllık yerleşim yerleridir.  Elmadağ Yaylası, son 20 yıl sürekli ekilmediği ileri sürülerek hak sahipleri adına tescil işlemi yapılmamıştır" açıklamasını yaptı.

“Ekilmeme nedeni yaylaya gidişin terör nedeniyle yasaklanması”

Kadastro Kanununun 14. maddesinde, "Tapuda kayıtlı olmayan ve aynı çalışma alanı içinde bulunan ve toplam yüzölçümü sulu toprakta 40, kuru toprakta 100 dönüme kadar olan (40 ve 100 dönüm dahil) bir veya birden fazla taşınmaz mal, çekişmesiz ve aralıksız en az 20 yıldan beri malik sıfatıyla zilyetliğini belgelerle veya bilirkişi veyahut tanık beyanlarıyla ispat eden zilyedi adına tespit edilir" ifadesinin yer aldığını anımsatan dernek başkanı Bebek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Halkımızın son 20yıl sürekli arazilerini ekememesinin nedeni, Elmadağ Yaylasının teröristlerin geçiş bölgesinde olması, insanların terörden korkması ve devletin Elmadağ Yaylası yollarını hendekle kesmesi ve yaylayı yasaklamasıdır. Bu konuda devletin Elmadağ Yaylası'na çıkmayı yasakladığına dair resmi yazışmalar mevcuttur. Ayrıca Kadastro Kanununun 14. maddesinde 'bilirkişi veyahut tanık beyanlarıyla arazinin kendine ait olduğunu ispat eden zilyedi adına tespit edilir', deniyor. Eski Ortafoto haritalarına ve Google görüntülerine bakıldığında, arazilerin terör olmadığı zaman ekildiği görülecektir. Ayrıca, Akçay (Güzelköy) eski muhtarının imzaladığı ve mühürlediği Köy Kıymet Arazi Beyanları Defteri de vardır. Orman sınırları belirlenirken, sınır kenarındaki arazi sahipleri orman tutanaklarında bellidir. Elmadağ Yaylası, Akçay Mahallesinin sınırları içerisinde olmasına rağmen, Akçayla beraber Güzelçay, Fatih Sultan Mehmet, Aşkarbeyli ve Suçıkağı halkının da yaylasıdır. Halkımız 1700 yıllarında Kahramanmaraş’dan göç ettiğinde ilk yerleşim yerimiz Elmadağ Yaylası olmuştur. ilk eski mezarlığımız, yaylağımız, yerleşim yerimiz, eski yığma taş evi kalıntılarımız ve tarlalarımız buradadır. Arazimiz kıraç ve susuz olduğundan genellikle buğday, arpa ve mısır ekilmiştir. Tarlalarımızda sınır belirtileri, sekiler, harman yerleri, meyve ağaçları ve taş yığma evlerin ve ahırların  kalıntıları bulunmaktadır. Amanos Dağlarında, eski radar, Gündeğmez ve Tahtır Dağının etrafında halkımızın ekip biçtiği 2.000 dönüm arazimize devlet tarafından orman ekilmiştir. Hala ekilen ormanların içinde sekiler ve harman yerleri konaklama yerleri bulunmaktadır. Elimizde sadece boş olarak Elmadağ Yaylası kalmıştır. Halkımızın ekecek ve yerleşecek araziye ihtiyacı vardır. Bu yayla atalarımızdan kalmış manevi değeri ölçülemeyecek kadar değerlidir. Yaylamızın yolu kesilerek, yasaklandığında teröristler İskenderun'da askeri Deniz İkmal Birliğini silahla tarayarak askerlerimizi şehit etmişlerdir. Bu nedenle Elmadağ Yaylası, Akçay ve Suçıkağı mahalleleri ile İskenderun'un güvenliği açısından halkımızın terk etmemesi gereken yayladır."

“Fabrika, Amanos Dağını malzeme ocağı olarak kullanacak”

"Elmadağ Yaylasına çimento fabrikası yapılması tehlikesi devam etmektedir" diyen Bebek, "Şöyle ki; yıllarca atalarımızın ekip biçtiği bu araziler tekrar 20 yıl sürekli ekilmedi, diye hazine adına tapulanması ihtimali devam etmektedir. Bu durumda çimento fabrikası yapmak isteyen şirket, bu arazileri hazineden almak için çalışacaktır. Burada yapılacak çimento fabrikası sadece Elmadağ Yaylasını değil, Akçay mahallesini, Bağılca Yaylasını, Seldıran Yaylasını, Avluk Yaylasını, Suçıkağı mahallesini ve yaylalarını doğrudan etkileyecektir. Elmadağ Yaylasına çimento fabrikası yaparken, eski radarın olduğu Amanos Dağını boydan boya malzeme ocağı olarak kullanacaklardır. Çimentonun ham maddesi kireç taşı ve kildir. Su kaynaklarımızın beslenme havzası kireç taşının ve kilin olduğu Gez’den Sivri Tepe arasındaki Amanos Dağları, Elma Dağı ve Yaylak olan Kayrak'tır. Yağan kar ve yağmur suları, geçirgen olan kireç taşlarından toprak altına geçerek, yüzeye yakın olan kil (serpantin) tabakasının hemen üzerinden yeryüzüne çıkmaktadır. Parçalanıp öğütülen kireç taşı, kil ve fabrika atık suları su kaynaklarımızın kirlenmesi ve kaybolmasına  yol açacaktır. Akçay mahallesinde rüzgar gündüzleri denizden dağa, yaylalara doğru, akşamları dağdan denize doğru eser. Denizden ve derelerden havanın etkisiyle oluşan su bulutları gündüzleri rüzgarın etkisiyle yükselerek Elmadağı ve Kayrak mevkiinde, eski radarın olduğu bölgede, 1789 metre yüksekliğindeki dağı aşamayıp burada yoğunlaşmaktadır. Burada yapılacak çimento fabrikasının kirli dumanı, kireç taşı ve kil ocaklarından çıkacak toz bulutu ve yoğunlaşan su buharı  havanın soğuması ile çiğ veya yağmur şeklinde kirli ve asitli olarak akşam dağdan denize doğru esen rüzgarın etkisiyle, evlerimizi, bahçelerimizi, tarım arazilerimizi mahvedecektir"
değerlendirmesini yaptı.

Akçay'da 2.000 dönüm, Suçıkağı'nda 4.000 dönüm tarım arazisi var

Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Bebek, açıklamasına şöyle devam etti: “Akçay'ın yaylalarında yaklaşık 2.000 dönüm, Suçıkağı'nın yaylalarında da yaklaşık 4.000 dönüm tarım ve meyve arazileri bulunmaktadır. Ayrıca Bekbele, Cebike ve Cırtıman mahallelerinin de tarım arazileri doğrudan etkilenecektir. Akçay ve yaylalarının, Elmadağı'nın eteklerinde doğrudan etkilenen 24 civarında içme suyu kaynağı, Suçıkağı mahallesi ve yaylalarınında doğrudan etkilenen 15 civarında içme suyu kaynağı bulunmaktadır. Mesele sadece Elmadağ meselesi değil, yaşam alanlarımızın, evlerimizin, soluduğumuz havanın, su kaynaklarımızın, Yaylağımızın, meyve bahçelerimizin, tarım arazilerimizin, hayvanlarımızın, yaban hayatının çimento fabrikası yapılması niyetine kurban edilmesi meselesidir.”

Kadastro kanununun 14. maddesinin uygulanarak, zilyetlik verilmesini talep eden Bebek, "Akçay mahallesi Elmadağ Yaylası'nın, mücbir sebebler dikkate alınarak hak sahipleri adına tapulanması ve özellikle Elmadağı'na çimento fabrikası yapılmaması için Akçay, Güzelçay, Fatih Sultan Mehmet, Suçıkağı, Aşkarbeyli ve Cebike mahallesinde oturan vatandaşlarımızın davamıza sahip çıkılması bekliyoruz. Komşu mahalle vatandaşlarının ve İskenderun halkının yanımızda olmasını diliyoruz" dedi.


İSTE’de rektörlük başvurusu başladı

Tartışmanın nedeni '240 konut'

Kızılay'dan kıyafet yardımı

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

Araçta 336 tarihi eser

Dörtyol'da 'tefecilik' operasyonu

Ulucami, HBB ile Bursa arasında 'bekliyor'

Okul temizliğine 480 görevli

"Vali" Demiryürek, törenle uğurlandı

Befesa'da anlaşma sağlandı

Yağışlar olumsuz etkiledi

"Çocuk cinayetleri politiktir"

Yılın ahisi; fanusçu Mustafa Gürler

Demiryürek, ziyaretlerle veda etti

  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,27% 0,11
  • EURO

    37,63% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2916,40% -0,16
  • Ç. ALTIN

    4900,39% 0,00