Tarih: 06.07.2024 06:45

5 Temmuz'un 86. yıl dönümü

Facebook Twitter Linked-in

20 yıl süreyle Fransız işgali altında kalan Hatay, Mustafa Kemal Atatürk'ün siyasi, diplomatik ve askeri çabaları sonucu, Milletler Cemiyeti (BM) gözetiminde yapılan plebisit (ulusun hangi devlete bağlanmak istediğini belirtmesi için başvurulan oylama) sonrası, Türk askeri 5 Temmuz 1938 tarihinde İskenderun üzerinden Hatay'a girmiş, Fransız askeri ile Bağımsız Hatay Devleti'nin Türkiye Cumhuriyeti Devletine katılma kararı alması üzerine 23 Temmuz 1939'da İskenderun üzerinden Hatay'dan çekilmişti.

İskenderun/SES
Türk askerinin İskenderun üzerinden Hatay’a girişinin 86. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Atatürk Anıtı Alanında yapılan törende, Atatürk'ün manevi huzurunda çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 
Atatürk Anıtı Alanındaki 5 Temmuz kutlama töreninde İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hatan Tutucu ve İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Atatürk'ün manevi huzuruna çelenk sundu.

"Zafer, bugünü ve geleceği şekillendiren bir miras"
Burada günün önem ve anlamı üzerine konuşan İskenderun Belediye Başkanı Dönmez, İskenderun’un kurtuluşunun 86. yıldönümün kutlandığını anımsattı. 5 Temmuz'u İskenderun’un 'kurtuluş günü' olarak tanımlayan Dönmez, "Bu zafer, bugünümüzü ve geleceğimizi şekillendiren bir mirastır. Bu nedenle, bu kutlu günü sadece bir anma töreni olarak değil, aynı zamanda geleceğe yönelik umutlarımızı ve hedeflerimizi yeniden gözden geçirme fırsatı olarak da değerlendirmekteyiz. İskenderun’u ülkemizin gözbebeği bir kent haline getirmek için mesai mefhumu olmaksızın çalışıyoruz çalışmaya devam edeceğiz. 5 Temmuz İskenderun’un 'kurtuluş günü' kutlu olsun" dedi. Dönmez, Atatürk Anıtı Anıt Şeref Defterini de imzaladı.

Ordunun kente temsili girişi
Türk ordusunun İskenderun üzerinden Hatay’a girişinin 86. yıl dönümü nedeniyle, 5 Temmuz'da kente giren süvari askeri birliğini temsil eden bir atlı grubu, Atatürk Anıtı Alanında 'kentin sembolik anahtarını' ve Türk bayrağını belediye başkanı Dönmez'e verdi. Dönmez, Türk Askerinin İskenderun'a girişini kutladı.

Jandarmadan helikopter gösterisi
Jandarma Genel Komutanlığı Havacılık Başkanlığına bağlı helikopterler, "Çelik Kanatlar" adlı gösteri uçuşu yaptı. Helikopter gösterisi Atatürk Anıtı Alanı ve sahilde bulunan vatandaşlar tarafından izlendi.

“5 Temmuz, bağımsızlık tutkusunun kendini gösterdiği gün”

İskenderun Kaymakamı Demiryürek de 5 Temmuz İskenderun Kurtuluş Bayramı'nın 86. yıl dönümü mesajında, "5 Temmuz 1938 günü asla vazgeçemeyeceğimiz bağımsızlık tutkusunun, İskenderun’da kendini gösterdiği gündür. O gün umudunu ve özgüvenini tazeleyen halkımız, varoluş iradesini kıracak hiçbir gücün olmadığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bu anlamlı günde; Hatay’ı yeniden Türk yurdu yapmayı şahsi mücadelesi olarak addeden ve bu uğurda kurmuş olduğu genç Cumhuriyetin yönetici kadrolarıyla beraber izlediği basiretli dış politika ile tarihi bir sonuç alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Milletler Cemiyeti’nin 19 Mayıs 1937’de Hatay için kabul ettiği anayasadan sonra kurulan Hatay Devleti’nin ilk ve tek devlet başkanı olan Tayfur Sökmen’i şükranla anıyor, Hatay’ı ilelebet Türk sancağı altında, Türk yurdu olarak yaşatmaya dair olan ülkümüzü bir kez daha vurguluyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; başta devletimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanın birlik ve bütünlüğü uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Tüm İskenderun halkının tarihimize altın harflerle yazılan bu önemli kurtuluş gününü kutluyor, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum" ifadesine yer verdi.

İskenderun Belediye Başkanı Dönmez ise sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda "5 Temmuz İskenderun Kurtuluş Bayramı 86. yıl kutlama programı kapsamında Atatürk Anıt Alanında düzenlenen çelenk sunma törenine katıldık. 5 Temmuz Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun" ifadesine yer verdi. Dönmez, yazılı mesajında da şunları belirtti: “5 Temmuz 1938 tarihi İskenderun’un emperyalist düşman işgalinden kurtuluşunun ve Hatay halkının Kuva-yi Milliye ruhuyla başlattığı haklı ve onurlu Hatay davasını zaferle sonuçlandırdığı tarihsel sürecin önemli bir aşamasıdır. Kurtuluş Bayramımızın 86. yıldönümünü, 5 Temmuz 1938 gününde olduğu gibi bugünde gururla, sevinçle ve coşkuyla kutluyoruz. Bu anlamlı tarihi gün, Hatay Davasını, Hatay halkının milli iradesinin doğrultusunda sonuçlandığı tarihsel sürecin en önemli aşamasıdır. Albay Şükrü Kanadlı komutasındaki ordumuz Fransız işgali altındaki İskenderun’a 5 Temmuz 1938’de girmiş, halkımızda bir kurtuluş sevinci ve coşkusu oluşturarak Hatay davasını beklenen ve özlenen çözümüne büyük ölçüde yaklaştırmıştır. Atalarımızın, değerli büyüklerimizin mücadelesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün desteği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomasi hamlesi, Hatay davasını büyük önderin istediği bir istikamette sonuçlandırmıştır. Kurtuluş Bayramımızın 86. yıldönümünde, Yurtta Barış Dünyada Barış şiarıyla bütün dünyaya seslenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Albay Şükrü Kanadlı’yı, kahraman ordumuzu ve Hatay davasında canlarını feda eden şehitlerimizi şükranla, sevgiyle ve saygıyla anıyorum.”

20 yıla yakın süre Fransız işgali altında kalan Hatay, Mustafa Kemal Atatürk'ün siyasi, diplomatik ve askeri çabaları sonucu, Türk askeri 5 Temmuz 1938 tarihinde İskenderun üzerinden Hatay'a girmiş, Fransız askeri ile eski Bağımsız Hatay Devleti parlamentosunun Türkiye Cumhuriyeti Devletine katılma kararı alması üzerine 23 Temmuz 1939'da İskenderun üzerinden Hatay'dan çekilmişti.

"Zafer Yürüyüşü" düzenlendi

Türk ordusunun İskenderun üzerinden Hatay'a girişi nedeniyle kentte "Zafer Yürüyüşü" düzenlendi. Yürüyüş, ordunun, 86 yıl önce 5 Temmuz'da kente girişini simgeleyen kutlamalar kapsamında yapıldı. İskenderun'da, Atatürk Anıtı Alanı önünde başlayan ve Mehteran takımı eşliğinde yapılan "Zafer Yürüyüşü" düzenlendi. Meşalelerle yapılan yürüyüş, Ulucami Caddesi'nde başladı ve Şehitpamir Caddesinden Atatürk Anıtı Alanına ulaşılarak, alanda sora erdi. 

Zafer Yürüyüşüne İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hatan Tutucu, belediye başkanı Mehmet Dönmez, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Emin Ünalan, İskenderun Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İskenderun Belediye Meclisi üyeleri, bazı siyasi parti ve demokratik kitle kuruluşlarının yöneticileri ile yurttaşlar da katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —