7 bin lavanta fidanı toprakla buluştu

7 bin lavanta fidanı toprakla buluştu

Yayladağı Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü´nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Yayladağı´nda lavanta dikimi gerçekleştirildi.

Yayladağı´na bağlı Çabala Mahallesinde 7 bin adet lavanta fidesi toprakla buluştu. Tarım, kozmetik ve gıda alanında etkin verimlilik sağlayacak olan Lavanta bitkisi ekimine AKP Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın,  AKP Yayladağı İlçe Başkanı Doğan Gürlen ve Belediye Meclis Üyeleri de katıldı.

Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, lavantadan tıbbi ve aromatik bitki olarak yararlanma yanında lavanta balına da yönelmeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Yalçın, “Çabala Mahallemize 7 bin adet lavanta fidesini dikiyoruz. Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Tesis edildiğinde ilk 2-3 yıllık iyi bakımdan sonra uzun yıllar verim alınır. Son yıllarda yaşanan şartlara bağlı olarak çiftçilerimizce tıbbi ve aromatik bitkilere yöneliş gözlemlenmektedir. Orman köylerinde kıraç yerlerde boş alanlara lavantayı köylülerimize ektirebilirsek ayrı bir gelir kaynağı olur. Bunun yanında arıcılık da yapabilecek. Lavantanın olduğu yerlere kovanlar yerleştirerek lavanta balı elde edebileceğiz. Buna bağlı olarak son yıllarda lavantaya olan talep artışı nedeniyle bizde hem istihdam alanı oluşturmak hem de Fotoğraf Platosu ile farklı güzelliklere ev sahipliği yapmak istedik” dedi.

Düşük verim alınan kıraç arazileri lavanta ile değerlendirdiklerini belirten Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik de şu değerlendirmeyi yaptı: “Tıbbi aromatik bitkilere talebin artmasından dolayı Yayladağı´nda alternatif diğer ürünlerin yanında özellikle kıraç arazilerde lavanta ve tıbbi aromatik bitkiler ekiyoruz. Böylece kıraç araziler değerlendiriliyor, lavanta üretimi yapılarak turizme de fayda sağlıyoruz. Lavanta hem ilaç sektörü hem de kozmetik sektöründe kullanılabiliyor. İnsanlar bu tarlalara gelip fotoğraf çektiriyor. Gelin-damatlar buralarda dış çekimler yapıyor. Tarlalarda adeta görsel şölen yaşanıyor diyebiliriz. Hem turizm boyutundan para kazanılıyor hem de buradan elde edilen sabun ve kozmetik ürünlerin de satışı yapılıyor. Çiftçilerimize tavsiyemiz, ellerinde bulunan küçük parselli, kıraç arazileri üretime ve tarıma kazandırsınlar.' 



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9412,83%-0,68
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    41,96% 0,93
  • GRAM ALTIN

    3716,45% 2,20
  • Ç. ALTIN

    6100,24% 0,78