İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (İSDEMİR), Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni törenle devreye aldı. 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdiği bildirildi.
İSDEMİR'den yatırıma ilişkin yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi: “Her geçen gün artan temiz çelik üretimine esas; çelik içinde asgari düzeyde olması beklenen hidrojen, azot ve oksijen gibi gazların giderilmesine, metalik olmayan inklüzyonların miktarının azaltılmasına ve ultra düşük karbon ihtiva eden kalitelerin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiye sahip RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni devreye alındı. Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden İSDEMİR, demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından İSDEMİR, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi'ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan 2024 tarihinde düzenlenen törenle devreye aldı. İSDEMİR, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, İsdemir’in üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İSDEMİR, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İSDEMİR’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle 'proje içerisinde proje' olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi'nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi.”
Açıklamada, projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu'nda sıcak testlerinin 25 Mart 2024 tarihinde başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildiği, soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu'nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi'nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İSDEMİR, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyeceği de belirtildi.