Tarih: 09.03.2019 09:20

8 Mart, kutlandı

Facebook Twitter Linked-in

Nesrin Geyik/İskenderun


Hatay Valisi Rahmi Doğan, 8 Mart´ın, Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının 1977´de onaylandığını anımsatarak, bir farkındalık oluşturmak için ‘Dünya Kadınlar Günü´ olarak kutlandığını ifade etti. Doğan, 'Tarih boyunca kurduğumuz devletlerin harcını yoğuran, Kurtuluş Savaşı´nın görünmez kahramanları olan, Cumhuriyet döneminde ülkemizin katettiği mesafede çok önemli katkıları bulunan, istiklalimize ve istikbalimize yönelik tehditlere karşı en ön saflarda mücadele eden kadınlarımız, geleceğimizin inşasında önemli rol oynamaktadır. Toplumun yapı taşı aile kurumunun anneleri olan kadınlarımız, son yıllarda giderek artan bir şekilde sosyal, ekonomik ve siyasal alanlarda yer alarak toplumsal hayatta daha aktif rol oynamaya başlamıştır. Kadınlarımızın yaşadığı en büyük sorun, hepimizi derinden üzen kadına yönelik şiddettir. Şiddetin hiçbir türü insanlık onuruyla bağdaşmazken kadına yönelik şiddet asla tasvip edilemez. Yalnızca ülkemizde değil, ne yazık ki bütün dünyada benzer bir durum arz eden ve yapılan yasal düzenlemeler, alınan adli tedbirler ve güvenlik önlemlerine rağmen devam eden kadına yönelik şiddetin son bulması için toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşmektedir' değerlendirmesini yaptı.
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da şunları belirtti: 'Varlıklarıyla hayatın her alanında yer alan, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız, tarihin her döneminde üstün gayret ve fedakârlık örneği göstermiş, devletin ve milletin temelinde ve toplumsal hayatın merkezinde yer almışlardır.'
Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin, 8 Mart 1857 tarihinde ABD´nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret istemiyle başladığını ve hak arama mücadelesinde çoğu kadın, yüzlerce işçinin hayatını kaybettiğini anımsatan Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilciliği adına açıklama yapan Medine Yayman da şunları belirtti: '1910 yılında 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Clara Zetkin´in önerisi ile yaşamını yitiren kadın işçiler anısına “Kadınlar Günü” gündeme alınır ve kabul edilir. Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü bir çok ülkede her yıl kutlanmaya başlar. İlk yıllarda belirli bir tarih saptanmamış olmasına karşın, her yıl ilkbaharda kutlanır. Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Gününün 8 Mart olarak saptanması 1921´de Moskova´ da gerçekleştirilen 3. Kadınların Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Konferansında kararlaştırılır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ise 1977 yılında, 8 Mart´ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul eder. Her 8 Mart kadınların başkaldırısını simgeledi. Birlikte güç olmanın, dayanışmanın anlamı bugünlere taşıdı. Her gün 5 kadının öldürülmesine, onlarcasının tecavüze uğramasına tahammülümüz yok. Adeta bir kadın mezarlığına dönen ülkemizde 2018 yılında ulusal ve yerel gazete verilerine göre 440 kadın öldürüldü. 2018 yılında en az dört trans kadın öldürüldü. 317 kadınsa cinsel şiddete maruz kaldı. 440 kadının 131´i şüpheli olarak kayıtlara geçti ve failleri bulunamadı. Kadın cinayetlerinin yüzde 85´ini kocalar, sevgililer, eski eşler, ayrılmak istedikleri sevgililer işledi. 2019 yılının Ocak ayında 43 kadın, Şubat gibi kısacık bir ayda 31 kadın olmak üzere, 2 ayda 74 kadın öldürüldü. Kadınlar olarak evrensel-ulusal yasalarla, sözleşmelerle tanınmış ve mücadele ile kazandığımız ekonomik, sosyal, siyasal haklarımızın gerçek hayatta da fiilen tanınması için; eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, çalışma, kreş, eş değer işe eşit ücret, kültür, sanat, spor, siyasette eşit temsil hakkı gibi tüm haklarımızı hiçbir engel tanımadan kullanmak için hayatın bütün alanlarında mücadele etmeye devam edeceğiz.'
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da, belediyedeki kadın personelinin kadınlar gününü kutladı. Culha, 'Aslında bir gün yetmez kadınlarımız için. Çünkü hayatın mimarları kadınlardır' açıklamasını yaptı.
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman da 'Kadınlar, sadece nüfusun değil, hayatımızın en önemli noktasıdır. Savaşta ve barışta olduğu gibi ülkenin sosyo-ekonomik, siyasal ve bilim alanlarında da önemli katkılar sağlayan kadınlarımızın toplumdaki yerlerini küçük görmek, aydınlık geleceğe atılan bir çelme olacaktır' açıklamasını yaptı.
Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube yönetimi de görüşlerini şöyle ifade etti: '8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların sorunlarının tartışılması için bir imkân, güncel meselelerinin ele alınması için bir fırsat, bazı gerçeklerin altının çizildiği bir gündem olagelmiştir. Bugünün ilanı ve kadın sorunlarının tarihsel bağlamından soyutlanarak anlaşılması, yorumlanması ve değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi, çözüm önerileri de bu bağlamdan kopuk olamaz. Her kültür, kadın, aile ve toplumsal değerlerini kendi kodları içinde anlamlandırmış, buna göre bireylere rol ve statü vermiştir. Devletlerin kuruluşu, devamlılığı ve gelişimiyle birlikte meydana gelen sosyal, siyasal, ekonomik ve teknolojik değişimler bazı rolleri kısıtlamış veya ortadan kaldırmış, yeni roller ve konumlar ortaya çıkarmış; her toplum, dünüyle bugünü arasında sağlıklı değişimler geçirdiği ölçüde kendini korumuş, başka medeniyetlere benzeştiği, özendiği oranda savrulmuş, değer kaybına uğramış ve yozlaşmıştır. Sanayinin gelişmesi, ticaret hayatında çok farklı sektörlerin ortaya çıkması, iş gücü ihtiyacı nedeniyle kadınların üretim hayatında daha fazla yer alması hatta bu iş gücü ihtiyacının çocukları dahi bir çalışana dönüştürmesi neticesinde geçmişten günümüze sorunlar daha karmaşık bir hâl almış ve derinleşmiştir.'
Türkiye Kamu-Sen İl temsilcisi Hayrettin Şahin de 'Kamu çalışma hayatında kadınlarımızın en fazla bulunduğu alan sağlıktır. Kadın çalışanlarımızın çalışma hayatını kolaylaştırmak, çalışma hayatının onların aile ve sosyal hayatına olumsuz etkilerini en aza indirmek devletin muhakkak yapması gereken iştir. Fakat ne yazık ki bu yönde ciddi adımlar atılmaması hepimizi üzmektedir' görüşünü kaydetti.
Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker ise 'Dünyadaki en fakir insanların büyük bir çoğunluğu kadın, dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu da yine kadınlar. Kadınlar bugün ülkemizde de erkeklere göre yüzde 25-50 oranında daha az ücretle çalıştırılmaktadırlar' görüşünü kaydetti.
Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu da 'Sadece 8 Mart günü değilde her an kadınlarımızı koruyup gereken değeri vermeliyiz' sözleriyle görüşünü ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —