Tarih: 19.08.2024 12:47

80 santim çöken sahile proje

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İskenderun'da sahil, Atatürk Anıtı Alanı, Pac Meydanı ve Cebike Mahallesinde yapımı devam eden TOKİ konutlarında incelemede bulundu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'un İskenderun’daki incelemelerine Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, AKP Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Abdulkadir Özel, Hüseyin Yayman, Kemal Karahan, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, AKP İskenderun İlçe Başkanı Bülent Özer ile bakanlığın ilgili müdürleri de eşlik etti. Belediye başkanı Dönmez, Kurum’a sahil ve Pac Meydanı'ndaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

12.259 konutun anahtarı Eylül'de

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, inceleme sonrası yaptığı açıklamada Hatay’da bugüne dek 11.366 konutun, depremzedelere teslim edildiğini belirtti, Eylül ayında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle 12.259 yeni konutun anahtarlarının verileceğini teslim edilecek konut sayısının 23.625’e çıkacağını söyledi. Kurum, Hatay’da 152.486 konutun yapım çalışmasının sürdürüldüğünü ifade etti.

Sahildeki ağaçlar korunacak

İskenderun sahilinde kentin güzelliğini yansıtacak projeyi hayata geçireceklerini anlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, şöyle konuştu: "İskenderun sahilinde incelemeler yaptık. Depremde İskenderun sahilinde 80 santime varan oranda çökme meydana geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı deniz dibindeki tahkimatı gerçekleştirdi, ancak sahilde İskenderun'un güzelliğini yansıtacak, sahille denizin birleşmesini sağlayacak bir projeyi de inşallah gerçekleştiriyor olacağız. Biz sahili korumak, oradaki tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak, ağaçları doğal yapıyı korumak suretiyle İskenderun sahil projemizi inşallah hızlandıracağız ve bu projede hem sahil ile şehir arasındaki güvenliği sağlamış olacağız hem de denizden buradaki doğal güzelliklerden tüm Hatay’ın istifade etmesine imkan vermiş olacağız. Bu proje kapsamında tescilli olmayan ama yıllardır o ağacın gölgesinde oturduğumuz, serinlediğimiz ağaçları, oradaki bitkisel dokuyu da koruyarak gelecek nesillere inşallah aktarıyor olacağız."

Asi Nehri’nin iki yakasında yeşil alan ve yürüyüş yolu

Depremin yaşandığı 11 ilde 296,755 konutun yapımına başlandığını, 76 bin konutun bitirilerek teslim edildiğini ve 12.259'u Hatay'da olmak üzere Eylül ayında toplam 24 bin konutun depremzedelere teslim edileceğini ifade eden Kurum, Antakya’da da Asi Nehri’nin doğu ve batı yakasında bilim insanlarının önerisiyle yeşil alan oluşturarak, yürüyüş yolları ve dinlenme alanları yapacaklarını, orada daha önce yaşayan vatandaşların da mağdur edilmeyeceğini anlattı. Kurum,  Antakya'da tarihi Uzun Çarşı, Kurtuluş ve Kemalpaşa caddelerinde hazırlanan projelerle de şehrin tarihi dokusunu bozmadan, yeniden ayağa kaldırılarak ihya edileceğini söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "Deprem bölgesinde tüm ailelerin yüzü gülene kadar her ay burada olmaya devam edeceğiz" dedi.

Devlet-millet el ele dayanışmasıyla bir şehrin yeniden ayağa kalkması için mücadele edildiğini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk de "İskenderun Sahil Projesiyle büyük bir alanı tarihi ve doğal güzellikleriyle milletin hizmetine sunuyoruz. Antakya’da şehrin tarihi ve doğal dokusuna zarar vermeden hep birlikte ayağa kaldırıyoruz. Bakanımıza ve kendisinin nezdinde hükümetimize depremin ilk anından itibaren yaraların sarılması ve Hatay’ın yeniden ihya ve inşası sürecinde verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum" dedi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum’a teşekkür etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —