Tarih: 20.08.2024 12:03

94 yaşındaki şair Çuhadar, şiirlerini kitapta topladı

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES
İskenderun'da yaşayan 94 yaşındaki Ali Çuhadar, 744 sayfadan oluşan şiir kitabını çıkardı. "Kaşdağları'ndan Amanoslar'a" adlı şiir kitabında, fotoğraflar da yer alıyor. Yılların birikiminin kitaba dönüşmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden şair Çuhadar, "Çok mutlu oldum, çünkü kitapla birlikte insanlar beni konuşacak, anımsayacak" değerlendirmesini yaptı.

Kitap, üç cönkünden seçilen şiirlerden oluştu

Ankara’daki Sonçağ Kültür Yayıncılık tarafından çıkarılan 744 sayfalı "Kaşdağları'ndan Amanoslar'a" adlı şiir kitabının ön sözüne üç sayfalık düşüncesini yazan eğitimci Müslüm Kabadayı, şairi Çuhadar‘ın hayatını özetledi, şiirlerinde Pir Sultean Abdal, Köroğlu ve Dadaloğlu'ndaen etkisinin görüldüğünü ifade etti. Kabadayı, önsözde "...Elinizdeki Kaşdağları'ndan Amanoslar'a başlıklı şiir kitabı halk şairi Ali Çuhadar‘ın üç cönkünden (Halk şairlerinin şiiri olmak üzere çeşitli folklorik bilgileri kaydettiği ve uzunlamasına açılan, sırtı dar, ensiz, deri kaplı defter) seçtiği yüzlerce şiirden oluşmaktadır. Bazı şiirlerin yirmi dörtlük kadar uzun olduğuna, birkaç şiirinde 3 dörtlükten oluştuğuna tanık olmaktayız. En çok 5-10 dörtlükten oluşan koşma, varsağı, semai, nazım biçimlerinin kitapta yer aldığını görmekteyiz. Şair, şiirlerini üç ana bölüm halinde kitaba yerleştirmiştir. İnsan-doğa-toplum temalarının ağır bastığı birinci bölümü, ulusal ve dinsel temalar takip etmektedir. Kitapta yer alan alan şiirlerde yöresel sözcükler, Hatay ağzına özgü biçimleri ile yazılmıştır. Şairin özgün diline ve yazımına özen gösterilmiştir. Zorunlu haller dışında bir düzeltmeye başvurmamıştır..." ifadesini yer verdi.

“Bu kitap beni konuşturacak”

Şair Çuhadar, kitabının 97. sayfasında sekiz dörtlükten oluşan "Taşlama" adlı şiirin ilk dörtlüğünde "Fani dünyaya geldim geleli/ Her insandan hep dürüstlük işittim/ Cemiyet toplum arasına girdim gireli/ İşittiğim dürüstlüğü hiç kimsede görmedim" dizelerine yer verdi.

İlkokul çağından, 1945 yılından itibaren yazdığı şiirlerinden derlenen dizelerin "Kaşdağları'ndan Amanoslar'a" adlı kitapla şiir dünyasına aktarıldığını ifade eden şair Çuhadar, "79 yıllık yazımda bir şiir kitabı çıktı ama yazılmayan şiirlerle birlikte bunun gibi üç belki de dört kitap daha çıkar" dedi. Şiirlerinin konusunun farklılık taşıdığını, yaşama ilişkin yansımaları içerdiğini anlatan Ali Çuhadar, "Mesela, bir cenazenin olduğu yere gitmişim orada ağlayanların sözlerinden çıkardığım ifadeleri şiirleştirdim. Bir başka zaman dizelere bir genel kuruldu yansıttım. Yaşam çok yönlü olunca, şiirlerin konuları da farklılık taşıyor" diya konuştu.

94 yaşındaki şair Çuhadar, "Kitabınız çıkınca ne hissettiniz?" sorusuna da "Çok sevindim, çok mutlu oldum. Bu kitap (Kaşdağları'ndan Amanoslar'a) beni konuşturacak. Beni hatırlatacak" dedi. 3'ü kız 7 çocuk babası olan Yayladağılı şair Ali Çuhadar, kitabının içerdiği konulara ilişkin olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: "Şiirlerimde her konuya dokundum. Kitaptaki şiirlerde de her konu var. Çiftçilik yaptım, ticaret yaptım, siyaset yaptım bunlar da. var şiirlerde. Onun için her şey, her konu var şiirlerde."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —