İskenderun/SES
İskenderun, Antakya, Defne, Hassa ve Kırıkhan'da toplam 98 ayrı parsele barınma amacıyla bedeli bilahare ödenmek üzere 'kısmen' ya da 'tamamen' geçici olarak el konuldu. El koyma kararı, Afet ve Acil Durum Hatay İl Müdürlüğünün (AFAD) 27. el koyma kararı isteği ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın onayı ile alındı. Geçici olarak el konulan 31 ayrı parselin 3'ü İskenderun'un Cebike ve Aşkarbeyli mahallesi, 1'i Hassa'nın Yeni Mahallesi, 6'sı Kırıkhan'ın Karataş Mahallesi, 5'*i Defnenin Orhanlı Mahallesi, 83'de Antakya'nın Kisecik, Kavutçu ve Günyazı mahallesindeki bulunuyor.
Hatay Valiliği'nden yapılan '27. el koyma kararı' açıklamasında şunlara yer verildi: “15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 'Mülkiye amirlerine verilen olağanüstü yetkiler' başlıklı 6. maddesinde afetlerin meydana gelmesinden sonra vali ve kaymakamların; bedeli, ücreti veya kirası sonradan ödenmek üzere her türlü taşıt araçlarına ve gerekli makine alet ve edevatına el koymaya ve hiçbir kayda ve merasime tabi olmaksızın tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işlerle bu gibi işlerin gerektirdiği acil satın almaları ve kiralamayı yapmaya, devlete, mahalli idarelere, evkafa, İktisadi Devlet Teşekkülleri ile bunlara bağlı kurumlara ilişkin her türlü taşınmaz malları; yetmemesi halinde de diğer tüzel kişiler ile gerçek kişilere ait bina ve müştemilatı ile bahçe ve arsa gibi araziyi geçici olarak işgale yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır. Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ilgi (c) sayılı 'oluru'na istinaden barındırma iş ve işlemlerinin aksamaması için el koyma yetkisi 31.12.2023 tarihine daha sonra ilgi c sayılı Olur ile 31.12.2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu doğrultuda 7269 sayılı kanunun 6. maddesinde belirtildiği üzere barındırma iş ve işlemleri için yeterli ve uygun hazine arazisi bulunamamasından dolayı ekli listede belirtilen adres, ada/parselde bulunan taşınmazlara, barındırma amacıyla bedeli bilahare ödenmek kaydıyla ilgi (ç) sayılı valilik oluruna istinaden geçici olarak el konulmuştur.”
Afet ve Acil Durum Hatay İl Müdürü Taner Bayındır, Hatay Vali Yardımcısı Doğukan Mızrak'ın 25.11.2024 tarih ve E-37609461-952.01.04.12-11474195 sayılı yazısı ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın 'olur'u alınan el koyma kararında şunlara yer verildi: "... 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 'Mal yükümlülüğü' başlıklı 7. maddesinde tabii afet ve tehlikeli salgın hastalıklar sebebiyle olağanüstü hal ilan edilen bölge içindeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla tüzel ve gerçek kişilerin, kendilerinden istenecek veya yükümlülük konulacak arazi, arsa, bina, tesis, araç, gereç, yiyecek, ilaç ve tıbbi malzeme ile giyecek ve diğer maddeleri vermek zorunda olduğu, bu amaçla; öncelikle o bölgedeki genel ve katma bütçeli dairelere, kamu iktisadi devlet teşekkülleri ve kuruluşları ile bunlara bağlı müesseselere ve mahalli idarelere başvurulacağı, ihtiyaçların bu kaynaklardan zamanında ve yeterince karşılanmaması halinde, imkan ve kaynakları da dikkate alınarak, bölgedeki özel kuruluşlara ve gerçek kişilere ait olanlara yükümlülük konulacağı düzenlenmiştir. Bu bağlamda, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Hatay ilimizi de kapsayan olağanüstü hal kararı 09.05.2023 tarihinde sona ermiştir. Ancak afetin büyüklüğü mevcuttaki geçici barınma merkezlerinin yetersizliği sonucunu doğurmaktadır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ilgi (c) sayılı Oluru'na istinaden barındırma iş ve işlemlerinin aksamaması için el koyma yetkisi 31.12.2023 tarihine daha sonra ilgi (ç) sayılı Olur ile 31.12.2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu doğrultuda 7269 sayılı Kanunun 6. maddesinde belirtildiği üzere barındırma iş ve işlemleri için yeterli ve uygun hazine arazisi bulunamamasından dolayı ekli listede belirtilen adres, ada/parselde bulunan taşınmazlara, barındırma amacıyla bedeli bilahare ödenmek kaydıyla geçici olarak el konulmasına karar verilmiştir."