Nesrin Geyik/İskenderun
Arsuz Kent Konseyi olağan genel kurulunda, konsey başkanlığına, Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, oybirliğiyle yeniden seçildi. Genel kurulda konuşan Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, kent konseyine önem verdiklerini ve maddi olarak da destekleyeceklerini belirterek, konseyin katılımcılığı, demokrasinin yerelden merkeze şekillenmesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.
Arsuz Kent Konseyi, 31 Mart seçiminin ardından ilk genel kurulunu pazar günü Arsuz Belediyesi Nikah Salonu´nda gerçekleştirdi. Genel kurul üyelerinin yanı sıra meclis üyelerinin de katıldığı genel kurulun divan başkanlığına Dr. Riyat Kırmızıoğlu, katip üyeliklere ise Sibel Çam Ağçuka ile Özkan Tümkaya getirildi. Yurtdışı programından dolayı genel kurula katılamayan İskender Sayek, gönderdiği mesajla önerilen görevi kabul ettiğini, başarı dileklerini iletti.
‘Her mahalleye kütüphane´ talebinin dile getirildiği, Arsuz Uluçınar kent merkezinin çevre yollarının hızla tamamlanarak yayalaştırılmasının değerlendirilmesinin önerildiği, ortopedik engellilerin erişiminin gözetildiği düzenlemelerin eksikliğine, çevre sorunlarına işaret edilen genel kurulda Kent Konseyi başkanı İskender Sayek oybirliğiyle seçildi. Konseyin eski genel sekreteri Nihat Köklü, Süleyman Sürmelioğlu ve Riyat Kırmızıoğlu tarafından önerilen ve oy çokluğuyla seçilen yürütme kurulu ise şu isimlerden oluştu: Metehan Sakallı, Gamze Bensaci, Mehmet Eşkili, Çağrı Aytaş, Müntecep Berkyürek, Kasım Uğur, Tezcan akcam, Sibel Çam Ağçuka ve Sitan Tutar. Yedek üyeler ise Süleyman Sürmelioğlu, Cemal Kuran, Muti Uyar, Mithat Barutçu, Ahmet Bilir, Özkan Tümkaya, Yusuf Reyhani, Kemal Ublu, Önder Ağır´dan oluştu.
Genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada Arsuz Belediye Başkanı Güven, kurul raporları, önerileri doğrultusunda çalışma yürütmek istediklerini ifade etti. Konseyin katılımcı anlayışla proje hazırlaması da öneren Güven, belediye olarak maddi yardım dahil kent konseyini destekleme sözü verdi. “Hepimiz birlikte Arsuzluyuz” diyen Güven, ortak kent bilinci oluşturulmasının kent konseyinin önündeki çalışma konularından biri olması gerektiğine dikkat çekti. Çalışma döneminde önemli projelerin üretileceğine inandığını da sözlerine ekleyen Güven, “Birlikte yaşadığımız bir kent var. Birlikte çözümler üretmek birlikte yönetmek için adım atmış bulunmaktayız. Bu adımın hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm Türkiye´de demokrasinin gelişmesi için yerelden başlamak gerekir. Yerel demokrasi ile birlikte genelde yapılacak işlerle birlikte merkeze doğru gideceğiz. Demokrasinin Türkiye´de yerleşmesi için yerelden merkeze doğru hepimiz katkıda bulunacağız. Bu bağlamda kent konseyleri çok önemlidir. Özellikle bizim anlayışımızda, katılımcılara, demokrasiye önem verdiğim için, bunu daha da önemsiyorum. Bu konseylerde bizler siyaset yapmayacağız, kişisel menfaatler peşinde koşmayacağız. Arsuz için, kentimiz için projeler üretmeye, fikirler söylemeye, aksaklıkları söylemeye çalışacağız. Ama bu projeleri iletirken bir katılımcı anlayışla yapmamız lazım. Hep birlikte katılımcı anlayışla bu önerileri veya fikirlerinizi belirttiğinizde çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.
Kent konseyinin dayanağı nedir?
Çalışma usûl ve esasları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre yürüten Kent konseyini, Belediye yasasının 76. maddesi şöyle tanımlıyor: “Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir.'