Tarih: 30.11.2019 10:29

'ABD´de ilkokullar bile uydu gönderiyor'

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES

 İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonundaki konferansta ´derin uzay nedir?´ diye soran Dr. Yıldız, 'Bir tanımdır ve bu tanımı ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) vermiştir. ITU bütün dünyadaki frekansların tahsislerinin yapıldığı bir merkez. Derin uzaya giden tüm araçlara tek bir frekans belirlemiştir. Dünyadan hayali bir çizgi çizerek, 2 milyon kilometre uzaklıkta nereye ne gönderirsek gönderelim derin uzay misyonuna gider' dedi.
JWST (James Webb Space Telescope) bugüne kadar yapılan en büyük uzay teleskobu olduğunu anlatan Dr. Yıldız, üniversiteden yapılan açıklamaya göre şunları söyledi: '6,5 metre çapında aynaya sahip. Gezegen oluşumu nasıl oluşuyor sorusunun yanıtı bilinmemektedir. Dünyanın da nasıl oluştuğunu tam olarak bilmiyoruz. Güneş 4,5 milyar yaşında ve yaklaşık 10 milyar yıl ömrü olduğu tahmin ediliyor. Şu an orta yaş civarında bir yıldız. Güneşe gönderilen arker güneş aracı, güneşe çok yakın geçiş yapacak, hatta geçiyor ve güneşin koruma tabakasını inceleyecek. 6 milyon kilometreye kadar güneşe yaklaşacak. Bu bilim için güneşe dokunmak demektir. Peki, bu araç yanmayacak mı? Büyük bir yörüngeye sahip ve vur-kaç taktiği ile yörüngedeki güneş gazına değmeden hareket ederek, incelemeyi yapmakta. Dünyadan uzaya küpsatlar (küp uydular) gönderilmektedir. Küpsatlar 10 santim boyutlarında bir uydu ve dünyanın etrafında dolanmak üzere bir amaç için gönderilmektedir. Amerika´da artık ilkokullar bile uzaya küpsat göndermekte. Biz de küpsat projelerine katılalım. Siz de bir küpsat oluşturup, okulunuz adına uzaya gönderebilirsiniz. Artık gezegenlere küpsatlar gönderilmeye başlandı ve 2021‘den sonra Ay´a da gönderilecek.'
Konferans sonrası İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci, Dr. Yıldız´a plaket verirken, Dr. Yıldız da katılımcılara NASA´nın yapışkan çıkartmalarını (sticker) dağıttı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —