Turizm Çalıştayı sonuç raporu açıklandı.
Sadet Berkyürek/İskenderun
Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı sonuç raporu açıklandı. Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DOĞAKA koordinasyonunda düzenlenen çalıştayın sonuç raporunda Arsuz özel bir yer tuttu. Yat turizminde de rota İskenderun´dan Madenli´ye, Konacık´a, Çevlik´e ve oradan da Kara Mağaraya gidecek şekilde hazırlandı.
5 ana başlıkta oluşturulan “Turizm, Sağlık Doğa ve Kırsal Turizm, Kültür İnanç ve Kongre Turizmi, Hatay Gastronomi Turizmi, Su Üstü ve Su Altı Sporları ile Kruvaziyer ve Yat Turizmi Alt Çalıştay Gruplarının sonuç raporlarında Arsuz, turizm yol hatirasında belirleyici rolüyle dikkat çekti. Altyapı Çalışma Grubunda yer alan HBB ve ilçe Kaymakamlıkları ile İlçe Belediyelerinden çıkan sonuçları değerlendiren Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Arsuz´un turizmdeki belirleyiciliğine karşın önemli altyapı eksikliklerine dikkat çekti.
Kültür rotası da Arsuz´la çiziliyor
Kale´den Arsuz´a doğru giden yolun ıslah edilmesi gerektiği yönündeki talebi dile getiren Hersanlıoğlu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Özellikle askeri yasak bölge olan kamp kısmında kazı çalışmaları yapılması ve imar planında var olan 15 metrelik yolun buradan geçirilmesinin önemli olduğunu, kıyı tesislerinde duş, lavabo ve tuvalet gibi çalışmaların yapılması anlamında tahsisinin hızlandırılması için Milli Emlak Müdürlüğünden bir beklentinin olduğunu görüyoruz. SİT alanlarında yapılacak arkeolojik çalışmalardan çıkan tarihi değerlerin müzede değil de mevcut mekânlarında sergilenmesinin turizm açısından önemli olduğu yönünde bir talep var. Kültür rotası; Arabın Gölü, Meryem Ana Havuzu, Yanan Kayalar, Konacık ve buna benzer alanlarda kamp alanları, karavan parkı yapılması talebi oldu. Özellikle Arsuz´daki kıyılara ulaşılması noktasında Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma ulaşım ağının bu şekilde geliştirilmesi ile ilgili istekler oldu.”
En uzun bisiklet parkuru olacak
Hatay Valisi Rahmi Doğan da çalıştay sonunda yaptığı değerlendirmede Kale-Arsuz arasındaki yolun 26 kilometrelik bölümünü üstlendiklerini kaydetti. Vali doğan, “Kale´ye kadar olan kısmı tek ya da çift yol şeklinde yapıyoruz ama ağır vasıtaların geçmesine izin vermeyeceğiz. Arsuz ile Kale arasındaki kısmın Büyükşehir Belediyesi tarafından iyileştirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Karavan park konusunda da bilgi veren, karavan parkı Arsuz- Samandağ yolu içersinde planlayabileceklerini ifade eden Vali Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arsuz-Samandağ yolunda bisiklet yolu yapıyoruz. Bildiğim kadarıyla en uzun parkur olacak. Burada Sağlık Bakanlığından sağlık amaçlı bisikletler getirerek orada halkımızın hizmetine sunmayı düşünüyoruz. Buda çoğaltılabiliriz, bununla ilgili de belediyelerle ilgili beklentimiz var.”
Sorunlara odaklanma istedi
Sonuç odaklı çalışmanın zorunluluğuna vurgulayan, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis ve Hatay´ın tarihi Kentler Birliği´ne üye olduğunu ve tanıtım çalışmasının bu birlik üzerinden yapılması düşüncesinin kabul gördüğünü kaydeden Vali Doğan, Hatay´ın tanıtım çalışmalarına yönelik bir organizasyonunun da gündeme geleceğini sözlerine ekleyen Vali Doğan, çözülmesi gereken sorunlara odaklanılmasını da istedi.
Doğan: Ortak bir yapı oluşturmalıyız
Vali Doğan, şöyle konuştu: “Hatay olarak şöyle bir baktığımızda çok farklı sosyal yapılar ve farklı noktalara ulaşabilecek sanatçılarımız, işadamlarımız, siyasetçilerimiz varken bir Gaziantep gibi ilin sorunları anlamında bir araya gelemiyoruz. Yani ilin bir sorunu var herkes bu sorunu biliyor ama çözüm noktasında kimse bir şey yapamıyor. Sosyal etnik yapımızı bir kenara bırakamıyoruz, siyaseti bir kenara bırakıp ortak hususlarda bir araya gelip bu konuda çalışabilecek bir yapı oluşturmamız lazım. Diğer illerde de benzer örnekler var. Sonuçta bu topraklarda yaşıyoruz, buranın bir sorunu varsa bu sizin sorunuz, buradan ekmek yiyorsunuz. Buradaki sorunlar sizi etkiliyor, dolayısıyla bu sorunların çözümü noktasında bir araya gelebilmek gerekiyor. Bizim de bu yönde bir çalışmamız olacak en azından şehrin sorunlarını bir araya getirerek, çözüm bulmak için istişare yapan bir yapıyı oluşturmamız gerekiyor. Çalışma gruplarının gündeme getirdiği sorunların neredeyse tamamına yakını belediyelerin yerine getirmesi gereken hususlar. Belediyeler karar mekanizmaları olduğu için uygulayıcı olmaları gerekir. Bildiğiniz gibi yapılması gereken alt yapı sorunlarını burada tekrardan dile getirmemize gerek yok. Elbette ki yolların yapılması lazım, elbette ki çevre düzenlemesinin yapılması lazım, elbette ki çöplerin toplanması lazım. Sinekle mücadelenin yapılması lazım. Asi nehrinin temizlenmesi lazım. Dün ilk defa duydum; Asi´de fare oluyor dediler. Bu akla ziyan bir şey, şehrin göbeğinde böyle bir şey varsa ve birileri hala bunun tedbirini almadıysa, kimsede bundan rahatsız olmuyorsa, bu ciddi bir sorundur. Turizm iddiası ile yola çıkıp da böyle bir şeyle karşılaşıyorsanız, bu sizin zaafiyetinizi gösterir. Şehrin içerisinden nehir geçen deniz gecen çok az sayıda şehir var. Şehrin bir ucundan öbür ucuna kadar giden dünyanın en güzel nehirlerinden biri var. Biz bu nehri insanların hizmetine sunamıyorsak, insanlar bunun kokusundan rahatsız oluyor burada düşünmemiz gereken bir nokta var demektir. Bunun tedbirini alması gereken kurumlar belli, kimin ne yapacağını kanunlar yazmış, bunun için de kaynaklarına da vermiş. Bunu da o kurumların yapması gerekiyor.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55