“Adalet değil, adliyeler tatil yapsın”

Baro Baştarı Dönmez, 42 günlük adli tatilin 3-4 aya çıkmasını eleştirdi

GÜNCEL 28.06.2019 11:24:00 0
“Adalet değil, adliyeler tatil yapsın”

İskenderun/SES

Hatay Barosu Başkanı Av. ekrem Dönmez, Türk yargı sisteminin en önemli sorunlarının başında yargılamaların makul sürede sonuçlandırılamaması geldiğini belirterek, “Bu soruna yol açan etkenlerin başında adli tatilin varlığı, adli tatili gözetmeden belirlenen kararname dönemleri ve adli tatili, kararnameleri gözetmeden kullanılan izinler gelmektedir” dedi.
Yıllardır olduğu gibi, kararnamelerin kamuoyuna açıklandığı tarih ile birlikte önemli sayıda yargı mensubunun izne ayrıldığını ve yargısal faaliyetler yerine getirilmemesini eleştiren Av. Dönmez, bunlara kişisel sebeplerle izin kullanan yargı mensupları da eklendiğinde, adalet teşkilatının ve yargı kurumlarının adli tatil dışında uzunca bir süre tatil/izin/kararname etkisi nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini yasal olarak 42 gün olan adli tatil süresinin fiilen 3 - 4 aya çıktığını vurguladı.

“Adli tatil, amacına ulaşmıyor”
Arızi/geçici yetkiyle çıkılan duruşmaların ise sadece ileriye talik edilmekte ve bir kısım istisnai işlem haricinde esasa yönelik hiçbir iş ve işlem yapılamadığını vurgulayan Dönmez, 3-4 aya uzanan tatil sürelerine çözüm istedi. Dönmez, şunları kaydetti: “Bir yanda adli tatil, yargısal hizmetlerde önemli bir verimsizliğe neden olmakta, yargılama sürelerini gereksiz yere uzatmaktadır. Yine, adli tatil müessesesinden beklenen amaç hiçbir zaman gerçekleşmemiştir, gerçekleşmeyecektir. Artık adli tatilin Türkiye´de kaldırılma zamanı gelmiştir, geçmiştir. Artık adli tatilin ne kadar süreceğini düşünmek yerine, işlevsiz olan Adli Tatil tümden kaldırılmalı ve fiilen 3 - 4 aya çıkan tatil süreleri için acil bir çözüm getirilmelidir. Halen birçok Avrupa Ülkesinde adli tatil ya yoktur ya kaldırılmıştır ya da kaldırılması tartışılmaktadır.”

“Kararname sisteminden vazgeçilmeli”
Tatil süresini uzatan kararnameler sisteminden de vazgeçilmesini öneren Dönmez, terfi siteminin de ayrıca değerlendirilmesini istedi. Dönmez, “Yine adli tatilin kaldırılması/ya da korunması haline bağlı olarak yargı camiası içindeki adli ve idari yargı kararnamelerinin de adli tatile göre belirlenmesi ve adli tatili fiilen 3 - 4 aya çıkartan kararname sisteminden vazgeçilmelidir. Adli tatil kaldırılmayacaksa kararnameler adli tatil zamanı açıklanmalıdır. Aynı şekilde yargı camiasındaki izin kullanma şeklinin de adli tatilin kaldırılması/devamına ve yine kararnamelerin açıklanma tarihlerine uygun bir düzen içine çekilmesi zorunludur. Adli tatil kaldırılmayacaksa, yıllık izinlerin tamamının adli tatil içinde kullandırılması zorunlu hale getirilmelidir. Keza terfi sistemi değiştirilmeli, terfi almak için işlerin belirli bir zamana yığılması ve belli bir tarih sınırı içinde kaç iş çıkartıldığına bakılarak terfi değerlendirmesi sisteminden vazgeçilmelidir. İnsan onurunu, hukukun üstünlüğünü, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi ve korunmasını merkeze alan, 'güven veren ve erişebilir adalet' vizyonuyla hazırlandığı belirtilen ve kamuoyu ile paylaşılan 'Yargı Reformu Strateji Belgesi' kapsamında adli tatilin/kararnamelerin/izinlerin düzenlenmemiş, düşünülmemiş olması çok büyük bir eksikliktir” değerlendirmesinde bulundu.

“Geciken yargının en önemli sorununa birlikte neşter vuralım”
Yargıda hedef süre ya da merkez takibinin sorunlar çözülmedikçe amacına ulaşmayacağına da işaret eden Dönmez´e göre önlemler alınmadıkça her türlü tasarrufun estetik yapmaktan ibaret kalacak. TBMM, grubu bulanan partileri, milletvekillerini HSK ve baroları göreve çağıran Dönmez, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Yurttaşlarımız adaletin en kısa zamanda tecelli etmesini, yargılamaların uzamamasını, davalarının bir an önce sonuçlanmasını istiyor. Yargılama süresi Türkiye´de zaten normalden de fazla uzundur. Türkiye´de en önemli sorun geciken adalettir. Geciken adalet de adalet sağlamamaktadır. Adalet yoksa, adalet eksikse, adalet geç işliyorsa bu hepimizin ortak sorunudur. Sayın Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisini, TBMM´de grubu bulunan tüm partileri, Milletvekillerini, Adalet Bakanını, Hakimler ve Savcılar Kurulunu, Türkiye Barolar Birliğini ve tüm Baroları bu konuda göreve çağırıyoruz. Daha fazla enerji ve zaman yitirmeden gelin hep beraber geciken yargının bu en önemli sorununa birlikte neşter vuralım. Bu kamuoyu duyurusu ile birlikte ilgili tüm kurumlara başvurumuzu da yapıyoruz. İstediğimiz elbette yargı camiamızın tatil yapması/izin kullanması, ancak bununla birlikte adaletimizin toptan tatile çıkmamasıdır.”


Anahtar Kelimeler: Hatay Barosu Ekrem Dönmez

İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9411,13%0,46
  • DOLAR

    34,56% 0,25
  • EURO

    36,04% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3000,45% 1,31
  • Ç. ALTIN

    5010,37% 1,12