İskenderun/SES
Antakya'daki tören, Atatürk Anıtı’nda yapıldı ve Atatürk'ün manevi huzuruna çelenk sunuldu. Törende, Hatay Cumhuriyet Başsavcıvekili Taceddin Pınar, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Serkan Akman ve Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın tarafından anıta çelenk sunuldu. Hukukçular tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Baro, İskenderun, Dörtyol ve Kırıkhan'da hukukçularla buluştu
Hatay Barosu Başkanı Açıkalın ve yönetimi, İskenderun, Dörtyol ve Kırıkhan'daki adliye saraylarında meslektaşları ile bir araya gelip, "mesleki sorunlar nedeniyle açamadıkları" adli yıla ilişkin sorunları dile getirdi.
Yeni adli yılı, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve avukatlık mesleğinin artık yapısal bir hâle gelen sorunlarına dair kaygılarla karşıladıklarını belirten Açıkalın, törenlerde yaptığı konuşmada, avukat sayısı artarken, iş alanlarının daraltılıp, mesleki faaliyetlerin önüne sürekli engeller çıkarıldığını ifade etti. Açıkalın, "Alternatif çözüm yolları adı altında arabuluculuk ve uzlaştırmacılık gibi yargı dışı alanlar genişletilirken, dezavantajlı grupların avukata ve adalete erişimi engellenmektedir. Hasar danışmanlık şirketi denilen yeni bir tür iş takipçiliği yöntemiyle yurttaşların hak kayıplarına sebep olunmakta ve bununla etkili şekilde mücadele edilmemektedir. Oysa bizler, yurttaşların haklarını korumak için görevimizi yaparken, kışkırtılan cehalet ve şiddetin sonucu olarak müvekkillerimizle ve hukuki uyuşmazlığın konusuyla özdeşleştirildiğimiz için sorgulanıyor, yargılanıyor, saldırıya uğruyor ve hatta öldürülüyoruz. Kişisel verilerin korunması adı altında, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmanın faaliyeti, dolayısıyla silahların eşitliği ilkesi ve adil yargılanma hakkı engellenmektedir. Mesleki faaliyet alanlarımızın korunduğu, genişletildiği ve güçlendirildiği bir adli yıl istiyoruz" değerlendirmesini yaptı. Açıkalın, şu açıklamayı yaptı: "Vatandaşların kendilerini güvende hissettikleri ülkeleri diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkının teminatı ise bağımsız savunmadır. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin ya geç ya da hiç tecelli etmediği bir sistemin mülkün temeli olması imkansızdır. Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin yaşama geçtiği, herkes için adil bir adli yıl istiyoruz. Avukatlık mesleğinin sorunlarını, gerçek muhatabı olan Türkiye Barolar Birliği ve Barolarla müzakere ederek çözmek yerine, uyarılarımıza rağmen çoklu baro uygulamasında görüldüğü üzere kendi politik ajandaları ekseninde derinleştiren anlayışın çözüm iradesine sahip olmadığının farkındayız. Avukatlar için büyük aciliyet teşkil eden konular hakkında açık, net, gerçekçi ve somut bir şekilde ortaya koyduğumuz çözüm tekliflerine rağmen, şu ana kadar taleplerimizin karşılanmasına yönelik en küçük bir adım bile atılmamıştır. Buna karşılık avukatların kabullenmediği numaralı barolara daha fazla ödenek ayrılması gibi suni çabalara girişilmiştir. Barolar ve avukatlar arasında ayrıştırma ve ötekileştirme gayreti yerine gerçek sorunların çözümüne odaklanıldığı bir adli yıl istiyoruz."
Antakya'da panel
Hatay Barosu Başkanlığı tarafından, yeni adli yıl nedeniyle Antakya'da "Bir Anadolu özlemi: Hukuk, sanat, barış ekseninde insan" konulu panel de düzenlendi. Meclis Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Ramiz Erinç Sağkan, yazar İnci Aral ile Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu Aybars katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise ve baro başkanı Açıkalın yaptı.