Tarih: 05.04.2018 11:18

Afrin için yeni gümrük kapısı talebi

Facebook Twitter Linked-in

Afrin´e insani yardımların daha kolay ulaştırılabilmesini sağlamak amacıyla Hatay´dan bölgeye geçiş için açılması planlanan gümrük kapısının Kumlu ilçesi Hamam Köyü yakınlarında belirlenmesinin ardından Afrin´e giriş noktalarından Hassa ilçesinde de buna yönelik talepleri gündeme getirdi. CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem de taleplere dikkat çekerek Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´ye Hassa´ya gümrük kapısı planlayıp planlamadıklarını sordu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM´ye verdiği soru önergesinde Hatay Milletvekili Birol Ertem, Zeytin Dalı Harekatı´nın Hassa ilçesinden başlamasından sonra Hassa´nın jeopolitik açıdan önem taşıyan bir hal aldığını kaydetti. Hatay´a yapılması düşünülen en büyük Organize Sanayi´nin Hassa ilçesinin sınırları içinde olması, Gaziantep Organize Sanayi´ye yakın olması ve yapılması planlanan tünelle İskenderun Limanına bağlanması Hassa´yı ekonomik açıdan da bir merkez haline dönüştüreceğine dikkat çeken Milletvekili Ertem, Hassa´nın Çukobirlik, Zirai donatım, Toprak mahsulleri, Askerlik şubesi, Hapishane, TEDAŞ, Tekel gibi kurumların komşu ilçelere taşınmasıyla prestij ve ekonomik açıdan kayba uğradığını vurguladı. Ertem yazılı önergesinde şu soruları yöneltti: Afrin ve Suriye´nin yeniden inşası ve yapılandırılmasında konum olarak uygun olan ve ekonomik açıdan zor günler geçiren Hassa İlçesi´nin ekonomisini canlandırmak amacıyla Hassa´ya gümrük kapısı açmayı planlıyor musunuz? Hassa İlçesi için gümrük kapısı açılmasını isteyen vatandaşlarımız tarafından bakanlığınıza istek ve talepler gelmiş midir? Türkiye´nin en büyük tır filolarından birine sahip olan Hatay´da Suriye savaşı ve Afrin operasyonundan etkilenen nakliyecilerin işleri durma noktasına gelmiştir. Nakliye sektörünü de canlandırmak için Hassa´ya da gümrük kapısı açılması elzem değil midir?”

Neden Kumlu Hamam Köyü?
Hatırlanacağı gibi, Afrin´e insani yardımların daha kolay ulaştırılabilmesini sağlamam amacıyla Hatay´dan bölgeye geçiş için yeni bir gümrük kapısının açılmasına karar verilmiş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´nin Hatay ziyaretinin ardından Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak ve beraberindeki heyet, Hatay´da yapılacak çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunmuştu. TSK´nin Afrin´e yönelik Zeytin Dalı Harekatı sonrasında bölgedeki imar, insani yardımlar ve yerleşik düzene geçilmesine yönelik koordinasyon görevinin verildiği Hatay Valiliği ile ortak yürütülen inceleme ve
görüşmelerin ardından gümrük kapısının Hatay´ın Kumlu ilçesi Hamam Köyü yakınlarında açılması konusunda mutabakata varıldığı açıklanmıştı. Gerekçe olarak da Hamam Köyü çevresinde karayolu altyapısının uygun olduğunu belirten yetkililer, yolun Cinderes üzerinden Afrin´e ulaştığını bildirdi. Yakın zamanda gümrük kapısının açılacağı noktada saha düzeltme ve inşaat işlemlerine başlanması planlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —