Akın Bodur/İskenderun
CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Serkan Topal, bu açıklamanın uzun vadede Hatay´ı olayın içine çekme ve karıştırma amacı taşıyableceğini belirtti. AKP Hatay Milletvekli ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar da, 'Bu tür bir şey resmi olmaz' dedi. Dudu, 'Açıklamayı yapanın sıfatını ciddiye almıyoruz' derken, Ertem de, 'kendi görüşünü ifade etmiş ama Türkiye´nin ya da herhangi bir kurumun böyle bir tarasurruf, düşüncesi yok' değerlendirmesini yaptı.
Topal: O kim?
CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Topal, gazetemize yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Afrin teröristlerden temizlendiyse hükümetin Afrin´le ilgili ne yapacağını, ne yapması gerektiğini açıklaması grekiyor. Amaç Suriye´nin toprak bütünlüğü mü? Amaç buysa, ´Afrin Kurtuluş Kongresi Sözcüsü Şindi´nin bu açıklaması doğru değildir. Çünkü, Suriye´nin ´toprak bütünlüğü´ cümlesi ile yapılması planlanan bu tür uygulamalar çelişki yaratıyor. Kaldı ki o kim? Bu açıklamayı yapanın yetkisi nedir? Bu yetkiyi kendisini kim veriyor? Koca Türk ordusu Afrin´e girmiş, terör örgütleri temzilenmişse, Afrin´le ilgili yapılacak uygulamaların ne tür şekilde yapılacağını hiç kimsenin tanımadığı, bilmediği uluslararası hukukta tanınmayan ve karşılığı da olmayan bir kişinin bu açıklaması doğru değildir, kabul da edilemez. Bu tür bir açıklamaya hükümetinde için vermemesi gerekiyor. Hükümetin nasıl bir uygulama yapağını bekleyip, göreceğiz. Elbette sınırların sınırlarımızın güvenliği için terörden temizlemesi gerekiyordu, bu yapıldı. TSK Afrin´e hakim drumda ama bundan sonraki süreç hem Suriyeliler, Suriye halkı ve toprak bütünlüğü için, hem de ülkemizin uluslarası arenada itibarı için de önemli. Hükümet Afrin´de ne yapacağana karar vermeli ve bu karar hüm ülkenin sınır güvenliği hem Suriye´nin toprak bütünlüğünü sağlamaya dönem bir karar olmalıdır. Hükümetin Afrin´de hiçbir hukuki dayanağı olmayan, uluslararası bazda da hiçbir resmiyeti bulunmayan bir kurum, kuruluşun temsilcisine Afrin´de karar verme yetkisi asla tanımamalıdır. Çünkü biz dış basından, birçok sosyal medyadan orada (Afrin´de) ÖSO´ya mensup kişilerin nasıl yağmaladığını gördük, bu da doğru değildir. Bu tür şeylere de asla prim verilmemelidir.'
Milletvekili Topal, açıklamanın, uzun vadede farklı etnik yapı ve inançların birarada yaşadığı Hatay´ı olayların içine çekmek gibi bir düşünce olabileceğini ve bu nedenle de açıklamaya karşı hükümetin taviz vermemesi gerektiğini de söyledi.
Karasayar: resmi bir şey olmaz
AKP Hatay Milletvekli ve TBMM İdare Amiri Karasayar da, açıklamadan bilgisi olmadığını belirterek, 'Bu tür bir şey resmi olmaz. Olayın uluslararası boyutu var. Ama Afrin´e yardım noktasında gerekenler yapılıyor ve yapılmaya devam edilecek' dedi.
Dudu: Ciddiye almıyoruz
CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu da, 'Açıklamayı yapanın sıfatını ciddiye almıyoruz. Böyle bir şey de kabul edilemez. Zeytin Dalı Harekatına destek verdik, destek vermeye devam ediyoruz ama bu sadece terörle mücedele amaçlıdır. Başka bir devletin toprak bütünlüğüne yönelik bu tarz bir uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil' dedi.
Ertem: Türkiye´nin böyle bir düşüncesi yok
CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Birol Ertem de şu değerlendirmede bulundu: 'Afrin´in tekrar yapılanması için Kırıkhan, Reyhanlı, Kumlu, Hassa kaymakamlıkları ve Kilis Valiliğine bazı görevler verildi. Evlerini terk eden insanların, o bölgeden gitmek zorunda kalan, ev ve işyeri hasarları görenlere yardımcı olmak gibi hükümetin bir çalışması var. Türkiye´nin, hükümetin, Afrin´in sınırlara dahil etmek gibi bir tasarrufu yok. Şindi, kendi görüşünü ifade etmiş ama Türkiye´nin ya da herhangi bir kurumun böyle bir tarasurruf, düşüncesi yok. Zaten hükümet yetkilileri de bunu söylüyor. Amaç Türkiye´ye zarar veren terör örgütünü temizlemek ve o bölgeyi eski sahiplerine teslim etmek. CHP de aynı düşüncede. Zeytin dalı Harekatının, operasyunun amacı; o bölgede düzeni, huzuru sağlamak. Amaç, ülkenin topraklarına toprak katmak değil.'
Milletvekili Ertem, Hatay´ı karıtırmak isteyen ülkeler ve bunların taşeronlarının bölgede faaliyet gösterdiğini de belirtti.
H. Şindi, ne demişti?
Afrin Kurtuluş Kongresi Sözcüsü Hasan Şindi, Afrin´in yönetiminde koordinasyon görevini Hatay Valiliği´nin üstleneceğini söyledi. DW Türkçe´ye konuşan Şindi´ye göre, Türkiye´nin atayacağı bir vali yardımcısı, Afrin´de vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacak. Şindi, Gaziantep´teki toplantıda kararlaştırılan 35 kişilik kent meclisi listesinin de Türk yetkililere sunulduğunu açıkladı. Afrin´de TSK ve ÖSO´nun kontrolü sağlamasının ardından yeniden yapılanma çalışmaları başladı. Deutsche Welle Türkçe´nin haberine göre Afrin Kurtuluş Kongresi Sözcüsü, “Afrin´in Antakya´ya ait olacağını” ve kentte 450 kişilik polis gücü oluşturulduğunu söylemişti. Türkiye´nin Afrin kent merkezinde kontrolü sağladığını duyurduğu gün, Gaziantep´te de Afrin´in geleceğine dair bir kongre düzenlenmişti. Afrin´in önde gelen isimlerinin katıldığı açıklanan “Afrin Kurtuluş Kongresi”nde 5 yedek üyeyle birlikte 35 kişilik bir meclis seçildi. Kongre sözcüsü Hasan Şindi, yaptığı açıklamada, Afrin´in yeniden inşası ve kentte düzenin tesis edilmesi için çalışacak olan meclis üyeleri içinde 24 Kürt, 8 Arap, bir Alevi, bir Ezidi ve bir Türkmen olduğunu belirtti. Koordinasyonu Gaziantep´ten yürüttüklerini söyleyen Şindi, seçilen isimlerin listesini valilik ve Dışişleri Bakanlığı´na verdiklerini söyleyerek, durumun bir hafta içinde netleşeceğini ifade etti.