İskenderun´da Ahilik Bayramı kutlaması kapsamında bugün ziyaretler ve esnafa karanfil dağıtımı, esnaf yürüyüşü yapılacak, yılın ahisi, kalfası ve çırağına ödül verilecek, ´ahilik kaftanı´ giydirilip, etkinliğe katılanlara pilav, döner ve künefe ikram edilecek. 22 Eylül Cuma günü saat 19.30´da İskenderun Yelken Kulübünde gece düzenlenecek.
´Dürüstlüğün, sevginin, yardımlaşmanın birleşimi´
Ahilik haftasını kutlayan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, şuhları belirtti: 'Türk insanının kişiliğini, mesleğini, marifetlerini, mertlik ve cömertlik anlayışıyla bütünleştiren Ahilik kültürü, asırlar boyu milli birlik, toplumsal dirlik ve düzenin güç kaynağı olmuştur. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı bugün de tam anlamıyla başarabilirsek, yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Eli açık, cömert, yiğit gibi anlamlara gelen Ahilik, Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluştururken; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Geleneklerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rolü olan bu önemli hafta vesilesiyle, başta esnaf ve meslek kuruluşları olmak üzere tüm halkımızın bir anlamda esnaflarımızın bayramı olan Ahilik haftasını kutluyorum.”
´Ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli rolü var´
Ahilik geleneği, hoşgörü, dayanışma, saygı, sevgi, dostluk gibi güzel prensiplerin merkezi olmanın yanında, insanın olgunlaşmasındaki en önemli temel taşlardan biri olduğunu belirten AKP İskenderun İlçe Başkanı Ayhan Bodur, 'Ahilik tüm bu değerleri içinde barındıran bir yaşam felsefesidir. Bu nedenlerden dolayıdır ki, Ahilik´i bir yaşam biçimi haline getirmeli ve iyi idrak etmeliyiz. İşte bu insana yaraşır güzel değerleri içerisinde barındıran Ahilik anlayışında, din, dil, ırk, mezhep farkı gözetilmeden herkese eşit davranılmış, ayrımcılığa yer verilmemiştir. Çalışmak, üretmek ve alın teri ile kazanç elde etmek Ahilik´te bir ahlak kuralıdır. Ahilerin bir mesleği olması ve meslek etiğine sahip olması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Ülke ekonomisinin gelişmesinin yanında esnaf ve sanatkârlarımızın vatanın bölünmez bütünlüğü açısından da çok önemli bir rolü vardır' değerlendirmesinde bulundu.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise “Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu´ da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden Ahilik kurumudur. Ahilik, başlangıç itibariyle yardımlaşma-dayanışma ruhunu taşıyan, bozulmuş olan Anadolu birliğini ve toplumsal yapıyı yeniden kuran yapısı ile çok fonksiyonlu bir kurumdur. Hiç şüphe yok ki; Arapça ´Kardeşlik´ anlamına gelen “Ahi” sözcüğünü, örgütün adı olarak kabul eden bir anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. Ahilik günümüzde halen geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. Esnaf ve sanatkârlığı meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuuyla harmanlayan Ahilik kültürü, güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, akli selimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütler' görüşünü kaydetti.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01