Ahrazoğlu´ndan hükümete ‘biz dedik oldu´ eleştirisi

MHP Hatay Milletvekili Necmettin Ahrazoğlu, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB´in kredi kullanım ve kullanım sonrasında KOBİ´lere ait verilerin yeterli seviyede izlenmediği ve değerlendirilm

21.12.2017 09:49:29 0
Ahrazoğlu´ndan hükümete ‘biz dedik oldu´ eleştirisi

Sadet Berkyürek/SES

 Sözkonusu tespitlerin Sayıştay raporunda da yeraldığını kaydeden Milletvekili Ahrazoğlu, “Sayıştay, KOSGEB´in işletme seçiminde kriterlere uygun seçim yaptığının tespitini yaparken, bir yanda da kredi kullanımına esas belge ve bilgilerin yeterince kontrol edilmeden onay verildiğini, sürecin yeterince şeffaf yürütülmediğini, beyanlarla işlemin yürütüldüğünü, doğruluğu kontrol edilmeden destek ödemesi yapıldığını belirtmektedir. Günübirlik politikalarla yürütülmeye çalışılan ekonominin sonuçlarıdır bunlar. Risk analizi yok, plan yok, program yok, sloganımız, ‘Biz dedik, biz yaptık, oldu´ olmuş” dedi.
2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı´nın Türk Standartları Enstitüsü, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Patent Enstitüsü ile Türk Patent ve Marka Kurumu bütçeleri hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alan Ahrazoğlu, standart, patent ve marka kavramlarını denetleyen, takip eden, onaylayan kurumların öncelikli olarak kendi uygulamalarını standart, marka, patent usul ve esaslarına uygun hâlde tutması ve tartışması gerektiğini vurguladı.

Kamu açıkları son 2 yılda arttı
Borçlanmaya dayalı bir büyüme yapısına sahip ülke ekonomisinin özellikle son iki yılda daha da artan kamu açıkları nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Ahrazoğlu, kişi başına gelirdeki düşme, yükselen enflasyon, öngörülemeyen dolar kuru ile faizlerin yükselmesi engellenemediğini, gün geçtikte ülke ekonomisine ilişkin güvenin azaldığını, sonuç olarak yabancı yatırımcılar açısından da belirsizliğin arttığını kaydetti. Türkiye´de 15-24 yaş arasındaki her beş gençten 1´inin işsiz olduğuna dikkat çeken ve kalıcı istihdam sağlayamayan bir ekonomik yapı içerisinde bu soruna çözüm bulunmasının oldukça zor göründüğünü de sözlerine ekleyen Ahrazoğlu, 15-24 yaş arasındaki gençler özelinde değerlendirme yapıldığında bu grupta yer alan dört gençten 1´inin ne bir iş yerinde çalıştığı ne de bir eğitim kurumuna devam ettiğinin görüldüğünü ifade etti. Ahrazoğlu, dışa bağımlı hâle gelmiş bulunan imalat sektörünün bu dönemde gerekli atılımı yapabilmesi için gerekli tasarımcı, yazılımcı ve bunu uygulamaya alacak insan kaynaklarının temini için doğru planlama yapılmasını önerdi.

Projelere destekler yerinde incelenmiyor
KOSGEB´ yönelik tespitleri de paylaştığı konuşmasında Ahrazoğlu, şunları ifade etti: “KOSGEB yönetimi 2015 yılında tespiti yapılmış olan, 2016 yılı raporunda da yer alan; proje desteklerinin yerinde tespiti yapılmadan yalnızca sunulan belgelerle verilmesi, destek ödemesi öncesinde mevcut duruma yönelik sorgulamaların yapılmaması, personelin tabi olacağı sosyal ve ücret hükümlerine yönelik yönetmelik düzenlemesi ve benzeri konularda hiçbir düzeltici faaliyetin gerçekleştirmeyip Sayıştay raporlarını hükümsüz kılmıştır. Tüm bunlara ek olarak, temel sorun, KOSGEB´in kredi vermek sürecinde en başında olan, başvurudan itibaren kredi kullanım ve kullanım sonrasında KOBİ´lere ait verilerin yeterli seviyede izleyememesi ve değerlendirilememesidir. Mesela, büyük bir umutla başlayan 15 bin KOBİ için 50 bin Türk lirası sıfır faizli işletme kredisi için Sayıştay raporunda yer alan tespitlere bir baktığımızda, Sayıştay, KOSGEB´in işletme seçiminde kriterlere uygun seçim yaptığının tespitini yaparken, bir yanda da kredi kullanımına esas belge ve bilgilerin yeterince kontrol edilmeden onay verildiğini, sürecin yeterince şeffaf yürütülmediğini, beyanlarla işlemin yürütüldüğünü, doğruluğu kontrol edilmeden destek ödemesi yapıldığını, vesair, vesair belirtmektedir. Günübirlik politikalarla yürütülmeye çalışılan ekonominin sonuçlarıdır bunlar. Risk analizi yok, plan yok, program yok, sloganımız, ‘Biz dedik, biz yaptık, oldu´ olmuş.”

“Yeniden yapılandırma gerekiyor”
Türk Patent ve Marka Kurumu adını alan Türk Patent Enstitüsü´nün, hedeflenen noktaya ulaşamadığını da ifade eden Ahrazoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kanun çalışmaları sırasında sıkça duyduğumuz gerekçe olan, uluslararası sözleşmeler ve Avrupa mevzuatıyla uyumun artırılması, daha nitelikli ve etkin işleyen çağdaş bir sınai mülkiyet sistemine geçişin sağlanması için mevcut sistemin revize edilmesi talebi gerçekleştirilmiş ancak Türk Patent ve Marka Kurumunun bu yeniden yapılandırmanın sonucunda coğrafi işaret dışında marka, tasarım, patent ve faydalı model faaliyetlerine ilişkin bir gelişme sağlayamadığı verilerle tespit edilmektedir.”

Günübirlik politikalarla sorunlar kalıcılaştı
Hükûmetin tüm uygulamalarında ve siyasileştirilen kamu kurumlarında düstur edinilen günübirlik politikaları nedeniyle sorunların kalıcı hâle geldiğini ve çözümün her geçen gün zorlaştığını vurgulayan Ahrazoğlu´nun hükümete yönelik tespitleri şöyle: “Ekonomimizin yapısal sorunları artarak devam etmektedir. Büyümede istikrarsızlık devam etmekte, hedefler tutturulamamakta, döviz kurlarında aşırı sıçramalar ve dalgalanmalar yaşanmakta, Türk lirası aşırı değer kaybetmekte, borçlanmada yüksek artışlar yaşanmaktadır. Bu gelişmeler ekonominin kırılganlığını artırmakta, risk primini yükseltmektedir. Kötü ekonomik performans yüzünden Onuncu Kalkınma Planı hedeflerine ulaşamamıştır. 2023 hedefleri, ulaşılması mümkün olmayan hedefler hâline gelmiştir. Çarpık kentleşme, imar rantları, çevre ve su kirliliğine karşı etkili tedbirlerin yer almaması da oldukça dikkat çekici bir husustur. Yine, Sayıştay denetim bulgularının yerine getirilmesinde istekli davranılmaması da yaygın hâle gelen bir yanlış tutum olarak karşımıza çıkmaktadır. 2018 yılı bütçesi kaynak ve harcama dengesini kuramayan, mali disiplinin terk edildiğinin sinyallerini veren, sağlıklı ve stratejik öncelikleri bulunmayan, bu nedenle de üretken olmayan alanlara kaynak tahsis eden, vatandaşımıza ilave vergi ve benzeri yükler getirerek zaten adaletsiz olan vergileri bütçe öngörüleriyle daha adaletsiz hâle getiren, sosyal destek ve tarımsal desteklerin vatandaşımızın refahında kalıcı etki yapmayan bir bütçe olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bütçeyle aziz milletimizin dik baş, tok yarın, mutlu yarınlara ulaşmasının mümkün olmadığını düşünüyorum.”


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55